Gazaans bloedvergieten en de terugkeer van de Intifada

Vlak voor Pesach in Israël probeerde het Hamas-leiderschap met voorbedachte rade bijna 20.000 woedende inwoners van Gaza, verdeeld over zes kampen, door de Israëlische grensomheining te duwen. De resulterende botsing resulteerde in ca. 16 sterfgevallen in Gaza en meer dan 1.000 gewonden.

De IDF kreeg de opdracht om die demonstranten neer te schieten die een directe bedreiging voor hen of burgers vormden. Er is al een ernstige verontwaardiging over de ‘onnodige’ doden van over de hele wereld. Dit was te verwachten. De wereld is moedwillig stil geweest over de Turkse genocide en de etnische zuivering van de Koerden in Afrin.

Tot nu toe heeft Israël kordaat gereageerd tegen het doel van Hamas om de Joodse staat te deligitimeren, maar met berichten dat beeldmateriaal laat zien dat de IDF ongewapende burgers neerschiet, blijft de vraag hoe lang Bibi en zijn kabinet dit soort protesten kunnen blijven tegenhouden.

Hoewel volgens de IDF uit de videobeelden blijkt dat het hier ging om een oproerkraaier, die door het leger was opgenomen in de lijst met Hamas-leden en neergeschoten werd tijdens het wegvluchten van de grens. Het leger beschuldigde Hamas van het bewerken en / of fabriceren van zijn video’s.

Hamas was in staat om de IDF te laten spelen volgens hun regels wetende dat elke dood ‘ongegrond’ zou lijken. Nu hebben ze de vonk om de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria mogelijk in lichterlaaie te zetten en een nieuwe Intifada te beginnen.

John Bolton en de dood van de 2-statenoplossing
Hamas heeft ook het nieuwe hoofd van de NSC John Bolton voldoende munitie gegeven om Trump ervan te overtuigen de tweestatenoplossing voor eens en voor altijd te vernietigen.

Bolton heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat hij niet gelooft dat de tweestatenoplossing werkbaar is. De vraag is eigenlijk of dit al dan niet Bolton prioriteit geeft aan Israël en het omliggende gebied.

Hamas was in staat om de mars aan de grens met Gaza te gebruiken door de groep toe te staan ​​is chaos te doen stranden en gedreven door een woede over hun rol in de ‘Nakba’. De resultaten beginnen al binnen te stromen bij de secretaris-generaal van de VN die oproept tot een onafhankelijke raad over de protesten.

“De secretaris-generaal roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar deze incidenten”, leest een officiële verklaring van Guterres’ woordvoerder de Pakistaanse moslim Farhan Haq, die ook de bereidheid van de wereldorganisatie bevestigde om de vredesinspanningen nieuw leven in te blazen.

Als de Palestijnen doorgaan met hun protesten en de aandacht blijven trekken van Israël, kan de typisch zwakke PR [van Israël] compleet verzwelgd worden, waardoor een golf van internationale aanvallen op de kleine Joodse staat ontstaat.

door Gavriel Dan


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gavriel Dan “Gaza Bloodshed and the Return of the Intifada” van 1 april 2018 op de site van Israel Rising

Een gedachte over “Gazaans bloedvergieten en de terugkeer van de Intifada

 1. Shalom;
  Al bijna 100 jaar geleden, heeft de toenmalige Volkerenbond de grenzen van Israël toegewezen.
  Door subjectief ingrijpen van de Britse minister van koloniën; ene Churchill; die een ruilhandeltje met de aanwezige Arabische naties. Het ging dus toen ook al om olie.
  Het resulteerde, dat de hernieuwde staat Israël gehalveerd werd.
  Later is dus ‘1948’ gekomen. Maar de Joden waren al dus meer dan 100 jaar eerder.
  Shavuah Tov.

  Like

Reacties zijn gesloten.