Palestijnen razend op ambassadeur Friedman, voor zijn uitspraak ‘Abbas is vervangbaar’

“Als Abbas niet geïnteresseerd is in onderhandelingen, weet ik zeker dat iemand anders dat wel wil,” zei Friedman, de Palestijnen boos makend.

De Palestijnse Autoriteit (PA) uitte donderdag zijn woede toen de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman liet weten dat PA-hoofd Mahmoud Abbas als de Palestijnse leider kon worden vervangen. Volgens een rapport van het Israëlische Channel 10 zei Friedman: “Als Abbas niet geïnteresseerd is in onderhandelingen, weet ik zeker dat iemand anders dat wel wil. Als Abbas een vacuüm creëert, ben ik ervan overtuigd dat iemand het zal invullen – en dan gaan we verder [met het vredesproces].

Abu Mazen, nom de guerre van PA-president Mahmoud Abbas, noemde de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, onlangs een  “zoon van een hond”. Op maandag 19 maart zei Abbas: “De Verenigde Staten rechtvaardigen de nederzettingen. Dat is het dat de Amerikaanse officials doen, met aan het hoofd David Friedman. Hij zei: ´Zij (de Israëli´s) bouwen op hun land.´ Dat heeft hij gezegd, deze hondenzoon. Ze bouwen op hun land? Hij is zelf een kolonist, zijn hele familie zijn kolonisten.

Het lijdt geen twijfel dat het gedrag en de verklaringen van Mr. Friedman onverantwoordelijk zijn en uitsluitend worden gebruikt om het Israëlische kolonialisme te bevorderen, een onderneming waar hij zich persoonlijk toe verbonden heeft als een van zijn financiers,” beschuldigde Saeb Erekat, secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de PLO en hoofdonderhandelaar met Israël.

Tijdens zijn tijd als ambassadeur van de VS in Israël, heeft hij onvermoeibaar gewerkt om Israëlische schendingen te verdedigen en te legitimeren, terwijl hij Palestijnen dehumaniseert, oproept tegen de Palestijnse nationale beweging en nu zelfs pleit voor een verandering van leiderschap in Palestina“, voegde hij eraan toe.

Verkozen in 2005, heeft Abbas per decreet geregeerd sinds 2007 en heeft sindsdien elke poging om democratische verkiezingen te houden verpletterd. De Palestijnen hebben in meer dan een decennium geen kans gehad om een ​​echte stem uit te brengen voor de president.

Peilingen wijzen consequent op wijdverspreide onvrede met Abbas en de langlopende heersende leiderschap om hem heen. Abbas heeft weinig tolerantie getoond voor afwijkende meningen, liet vaak protesten tegen hem met veel geweld uit elkaar slagen en, in verschillende gevallen, sloot mensen op in gevangenissen voor het plaatsen van kritische Facebook-berichten.

De Palestijnse presidentiële woordvoerder Nabil Abu Rudeineh beschreef de uitspraken van Friedman als “flagrante en onaanvaardbare inmenging in de interne Palestijnse aangelegenheden.” Hij zei dat “het Palestijnse volk geen enkele buitenlandse partij zal toestaan, ongeacht wie die partij is, om zijn lot te bepalen.

Abu Rudeineh bracht verder in rekening dat “dit type mentaliteit, dat alleen de belangen van extremisten en kolonisten dient, ISIS [de terroristische organisatie van de Islamitische Staat], extremisme en geweld heeft gecreëerd.

Abu Rudeineh riep de Amerikaanse regering op om “een einde te maken aan dergelijk gedrag, wat het Amerikaanse volk meer schaadt dan het het Palestijnse volk schaadt. Deze regering zou haar positie moeten verduidelijken door de voortdurende verklaringen van haar ambassadeur, die niet overeenkomen met diplomatieke normen,” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians furious at US Ambassador for saying Abbas is ‘replaceable’” van 29 maart 2018 op de site van World Israel News (WIN)