VS blokkeren Arabische resolutie in VN-Veiligheidsraad omtrent Gazaanse doden

De Verenigde Staten hebben zaterdag een ontwerp-verklaring van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd waarin ze aandringen op terughoudendheid en oproepen tot een onderzoek naar de rellen aan de grens tussen Gaza en Israël, aldus diplomaten.

Plaatje hierboven: Palestijnse kids zwaaien met een Palestijnse vlag en verbranden een poster van president Donald Trump tijdens de Mars van de Terugkeer nabij Khan Younis op vrijdag 30 maart 2018 [beeldbron: AFP/Said Khatib]

Arabistan in de VN
Koeweit, dat de Arabische landen in de 15 leden tellende Veiligheidsraad vertegenwoordigt, presenteerde de voorgestelde verklaring, waarin werd opgeroepen tot een ‘onafhankelijk en transparant onderzoek‘ van het geweld.

De ontwerp-verklaring van de Raad drukte ook ‘grote bezorgdheid uit over de situatie aan de grens‘. Het bevestigde opnieuw ‘het recht op vreedzaam protest‘ en drukte het ‘verdriet van de Raad over het verlies van onschuldige Palestijnse levens‘ uit.

Echter, zo ‘onschuldig‘ en ‘vreedzaam‘ bleek de demonstratie in werkelijkheid niet te zijn geweest. De Israëlische militairen identificeerden zaterdagavond 10 van de 16 mensen die werden gedood tijdens gewelddadige protesten langs de veiligheidsafsluiting van Gaza als leden van Palestijnse terroristische groeperingen, en publiceerden een lijst met hun namen en posities in de organisaties.

Pallywood
De Palestijnse propagandamachine Pallywood draait intussen overuren. De Palestijnse Autoriteit gaf zaterdag de VS en Groot-Brittannië de schuld voor het belemmeren van de Palestijnse en Arabische inspanningen om de Veiligheidsraad ertoe te bewegen een resolutie uit te vaardigen waarin Israël werd beschuldigd voor de dood van 16 Palestijnen.

Yusef al Mahmoud, woordvoerder van de PA-regering in Ramallah die nooit om een leugen verlegen zit, zei dat de oppositie van Washington en Londen tegen een resolutie waarin Israël wordt veroordeeld “hen verandert in medeplichtigheid aan de gruwelijke slachting door het Israëlische bezettingsleger tegen onze weerloze mensen.

Mahmoud beschuldigde de VS en Groot-Brittannië van het tonen van “bevooroordeelheid ten gunste van onderdrukking en onderdrukking.” Hij beweerde dat de protestacties van vrijdag “vreedzame demonstraties en marsen waren” ter gelegenheid van de 42ste verjaardag van de Dag van het Land. De Israëlische regering alleen, beschuldigde hij, was “rechtstreeks verantwoordelijk voor deze vreselijke slachting, die resulteerde in 16 martelaren en honderden gewonden.

Geen Woodstock festival
Eerder op zaterdag erkende Hamas publiekelijk dat vijf leden van zijn militaire vleugel, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, tot de dodelijke slachtoffers behoorden. Echter het IDF, dat zoals steeds erg goed en precies geïnformeerd is, zegt dat minstens 10 van de 16 doden betrokken zijn in de terreur tegen Israël en actief zijn in tereurrorganisaties.

Minister van Defensie Avigdor Liberman bekritiseerde zaterdag Israëlische en internationale functionarissen die opriepen tot een onderzoek naar het geweld dat vrijdag op de grens met Gaza was uitgebroken, waarbij naar verluidt zestien Palestijnen werden gedood, vijf van hen Hamas-officieren en 1.400 gewonden tijdens massale protesten.

De IDF-soldaten sloegen de militaire vleugel van Hamas met vastberadenheid en professionaliteit terug, precies zoals we verwacht hadden“, schreef Liberman in een tweet. “Ik sta volledig achter de [soldaten]; vanwege hen vierden we de Pesach-seder met vertrouwen. Ik begrijp het koor van hypocrieten niet, die om een ​​onderzoekscommissie vragen. Ze raakten in de war en dachten dat Hamas een Woodstock-festival organiseerde en we [de demonstranten] bloemen moesten geven.


Bronnen:

♦ naar een berichtUS blocks UN resolution condemning Israel for deaths in Gaza clashes” van 1 april 2018 en een artikelLiberman: Hamas march wasn’t Woodstock fest; calls for Gaza probe ‘hypocritical’” van 31 maart 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “VS blokkeren Arabische resolutie in VN-Veiligheidsraad omtrent Gazaanse doden

  1. ‘Die gruwelijke slachting op arme Palestijnen’ had nooit plaatsgevonden als de lieverds gewoon thuis waren gebleven.

    Die mensen worden ook nooit moe van hun eigen gezever.

    Like

Reacties zijn gesloten.