Terugkeer Mars: Zeker 10 van de 16 doden waren leden van terreurorganisaties

Het Israëlisch leger publiceert lijst met namen en posities van mannen die werden doodgeschoten tijdens het geweld aan het veiligheidshekken; Hamas erkent dat vijf van hen gewapende mannen waren van de militaire vleugel.

De Israëlische militairen identificeerden zaterdagavond 10 van de 16 mensen die werden gedood tijdens gewelddadige protesten langs de veiligheidsafsluiting van Gaza als leden van Palestijnse terroristische groeperingen, en publiceerden een lijst met hun namen en posities in de organisaties.

Vrijdag namen ongeveer 30.000 Palestijnen deel aan demonstraties langs de grens met Gaza, waarbij relschoppers stenen en brandbommen gooiden naar Israëlische troepen aan de andere kant van het hekken, banden en hout verbrandden, probeerden het veiligheidshekken te doorbreken en te beschadigen, en in één geval het vuur openden op de Israëlische soldaten.

Het leger zei dat zijn scherpschutters alleen richtten op diegenen die expliciet gewelddadig optraden tegen Israëlische troepen of probeerden het veiligheidshekken te doorbreken of te beschadigen. Uit videobeelden bleek dat in een geval een oproerkraaier, die door het leger was opgenomen in de lijst met Hamas-leden, leek te zijn neergeschoten tijdens het wegvluchten van de grens. Het leger beschuldigde Hamas van het bewerken en / of fabriceren van zijn video’s.

Volgens de Israel Defense Forces (Arabische link) waren acht van de gedode mannen leden van Hamas, die de Gazastrook regeert. Een diende in de al-Aqsa Martelaren Brigades en de andere was aangesloten bij de ‘wereldwijde jihad’, zei hij, blijkbaar verwijzend naar een van de salafistische groepen in Gaza.

Eerder op zaterdag erkende Hamas publiekelijk dat vijf leden van zijn militaire vleugel, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades zich onder de dodelijke slachtoffers bevonden. Het leger zei dat ten minste één van de Hamas-leden, Sari Abu Odeh, deel uitmaakte van de Nukhba-strijdmacht van de groep en dat een andere, Mohammed Abu Amro, diende in tunneloperaties. (De Arabische woordvoerder van het IDF verstrekte meer details in het Arabisch via Twitter.)

De IDF identificeerde een van de twee Hamas-leden die op vrijdagavond Israëlische soldaten neerschoten en probeerde de veiligheidsafrastering te doorbreken, voordat ze werden doodgeschoten, zoals de 23-jarige Mussa’b al-Saloul. Palestijnse media meldden dat de lichamen van de twee schutters in beslag werden genomen door Israëlische soldaten. De IDF geeft officieel geen commentaar op deze claim.

De oudste geïdentificeerde Palestijnse jihadist was Jihad Farina, 35 jaar oud, een compagniescommandant in de militaire vleugel van Hamas; de jongste was de 19-jarige Ahmad Odeh, die in het Shati-bataljon van de terreurgroep diende, zei het leger. Hamas beweerde dat de gedoden deelnamen ‘aan populaire gebeurtenissen zij aan zij met hun mensen.’

IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis zei op zaterdag dat alle doden het slachtoffer waren van geweld, eraan toevoegend dat de gezondheidsambtenaren van Gaza het aantal gewonden overdreven en dat hooguit slechts enkele tientallen gewond raakten door scherpe kogels terwijl de rest alleen maar werd gekwetst door traangas en door andere zaken die gebuikt worden om rellen te dwarsen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF: At least 10 of the 16 killed at Gaza border were members of terror groups” en een artikelHamas admits 5 of its gunmen among 16 Gazans killed in Friday’s border violence” van 31 maart 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Terugkeer Mars: Zeker 10 van de 16 doden waren leden van terreurorganisaties

Reacties zijn gesloten.