VN Veiligheidsraad veroordeelt Israël voor ‘disproportioneel geweld tegen vreedzame Palestijnen’

De VN-Veiligheidsraad zat, op aandringen van het 22-landenblok van de Arabische Liga in de VN, afgelopen nacht samen in een spoedvergadering omtrent Gaza, nadat Palestijnse functionarissen zeiden dat 16 Palestijnen werden gedood en meer dan 1.400 anderen werd gewond. De cijfers komen wel van Hamas zélves dat zoals bekend geen buitenlandse journalisten toelaat. De Palestijnse propagandamachine Pallywood draait volop overuren.

In het verleden bij eerdere conflicten werd er door Hamas ernstig gesjoemeld met slachtofferaantallen, dus dat wordt nog even afwachten of dit door andere ‘objectieve’ waarnemers bevestigd wordt. Hoewel ‘objectiviteit’ in het Arabisch-Israëlisch conflict zelden of nooit te vinden is binnen de Verenigde Naties en in de internationale gemeenschap en Israël per definitie altijd de geslagen hond is en de Palestijnen de dans ontspringen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Veiligheidsraad vertelde de Israëlische ambassadeur aan de VN, Danny Danon, aan de Veiligheidsraad dat Hamas opzettelijk de levens van onschuldige burgers in gevaar had gebracht. “Vandaag zagen we nog een voorbeeld van Hamas dat haar burgers uitbuitte toen ze kinderen naar de vuurlijn aan het veiligheidshekken stuurden en daarbij hun levens opzettelijk in gevaar brachten. De internationale gemeenschap moet zich niet laten misleiden door de pogingen van Hamas om hun misdaden te verbergen,” zei ambassadeur Danny Danon in een verklaring.

Hoe dan ook, voor de Verenigde Naties lijkt het allemaal reeds duidelijk en is Israël de booswicht. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep vrijdag op tot “een onafhankelijk en transparant onderzoek” naar de incidenten die zich afspeelden aan de Gazaanse grens tussen Palestijnen en Israëlische troepen, terwijl Veiligheidsraadleden aandrongen op terughoudendheid en een vermindering van de spanningen aan beide kanten.

De gevechten van vrijdag waren de dodelijkste in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de Gaza-oorlog van 2014. Israëlische troepen gebruikten munitie, rubberen kogels en traangas om duizenden inwoners van Gaza te verhinderen de grensafsluiting te naderen. Het leger zei dat demonstranten molotov-cocktails (brandbommen) en stenen naar soldaten gooiden, brandende banden naar hen rolden en bij één incident het vuur openden. In één geval openden twee Palestijnse terroristen aan het veiligheidshekken het vuur  op de Israëlische soldaten die prompt terugvuurden en de Palestijnse criminelen uitschakelden.

IDF-woordvoerder Ronen Manelis zei dat de IDF “aan het veiligheidshekken op zes punten stond en geconfonteerd werd met een gewelddadige terreurdemonstratie”. Hij zei dat de IDF ‘gericht geschut’ gebruikte daar waar waar er pogingen waren om het veiligheidshekken te doorbreken of te beschadigen. “Alle doden waren tussen de 18 en 30 jaar oud, een aantal van de dodelijke slachtoffers waren ons bekend en minstens twee van hen waren leden van Hamas-commando’s,” zei hij in een verklaring.

Israël werd zoals verwacht kon worden door de moslimwereld veroordeeld vanwege het geweld, in het bijzonder door Turkije, Egypte, Jordanië, Koeweit en de Palestijnse Autoriteit die Israël beschuldigden van ‘onevenredig veel geweld’ te gebruiken tegen Palestijnse oproerkraaiers. De Arabische Liga heeft een verklaring afgelegd waarin Israël wordt veroordeeld “vanwege zijn wrede afhandeling van vreedzame demonstraties”, aldus de in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde al-Bayan-nieuwsuitzending.


Bronnen:

♦ naar een artikelUN calls emergency meeting on Gaza as Arab world slams Israel” van 30 maart 2018 en een artikelUN chief calls for independent investigation into Gaza deaths” van 31 maart op de site van The Times of Israel

 

3 gedachtes over “VN Veiligheidsraad veroordeelt Israël voor ‘disproportioneel geweld tegen vreedzame Palestijnen’

 1. Waar gehakt wordt vallen spaanders.

  Hadden deze ‘vreedzame burgers gewoon thuis gebleven had er niets gebeurd…….., maar ze moeten zo nodig ‘vreedzaam protesteren.

  En het héle circus begint weer te draaien met alle bekende uitspraken over beide partijen die het geweld dienen te stoppen en het disproportionele geweld van Israel, de hordes journalisten die weer lijken gaan tellen & leugens fabriceren etc.etc.etc.etc.

  Hamas wilde een gat in de dijk slaan en een vreemd land overstromen met hun ongewenste aanwezigheid en nu huilen ze dat Israel dat niet zomaar laat gebeuren.

  Dat is inderdaad hééééééél gemeen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.