20.000 manifestanten op Terugkeer Mars; balans: 16 doden en ca. 1100 gewonden

Laatste update: zaterdag 31 maart om 05u32 [Israël: +1 u]

Alles samen hebben ca. 20.000 Palestijnen (0,8 procent van de totale bevolking in de Strook) in Gaza gereageerd op de oproepen van de terreurorganisaties Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ) om deze vrijdagnamiddag deel te nemen aan de Mars van de Terugkeer (naar Israël) en de Joden in de (Middellandse) Zee te drijven.

Plaatje hierboven: Vrijdag 30 maart 2018. Duizenden Gazaanse Palestijnen stromen toe vanuit de locale moskeeën, waar ze vooraf werden bewerkt door hun haatimams, recht naar het slagveld dat Hamas voor hen heeft voorbereid. Foto genomen vanuit de Joodse gemeenschap van Nahal Oz [beeldbron: AFP/Jack GUEZ]

De Mars van de Chaos
Hoewel de ‘Mars van de Terugkeer’ beter zou hernoemd worden naar ‘Mars van de Chaos’. Woordvoerder van de IDF Avichay Adraee zei hierover tegen het persagentschap Reuters:

“De Hamas-beweging en andere organisaties riepen op tot protesten en noemden het ‘De Mars van de Terugkeer’, terwijl als we zien wat er aan de grond gebeurt het eerder ‘De Mars van Chaos’ is geworden. Er zijn protesten en agressieve rellen. De Israëlische strijdkrachten verzetten zich ertegen door methoden te gebruiken die de protesten doorbreken. Toen sommigen van de mensen die door de protestleiders en veiligheidshoofden werden aangepord trachtten om de Israëlische soevereiniteit te doorbreken en op het Israëlische grondgebied te infiltreren of inbreuk te maken op de Israëlische infrastructuur, wat het veiligheidshekken betreft, werden ze aangevallen door de Israëlische strijdkrachten.”

Al bij al een magere opkomst, toch alleszins veel minder dan de 100.000 deelnemers die waren aangekondigd en waarop de IDF zich had voorbereid, maar toch nog reden genoeg voor de IDF om waakzaam te blijven. Er zijn ook al herhaalde pogingen geweest van Palestijnen om explosieven te plaatsen aan het veiligheidshekken. Scherpschutters van de IDF kijken vanuit de verte toe en reageren waar nodig is met scherpe munitie. IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis zegt dat enkel Gazanen werden uigeschakeld die morrelden aan het veiligheidshekken.

Het leger zei dat een 7-jarig Palestijns meisje werd gestuurd naar het veiligheidshekken van Gaza om naar Israël over te steken. “Toen de IDF-troepen beseften dat het een meisje was, haalden ze haar op en zorgden ervoor dat ze veilig bij haar ouders kon komen,” zegt het leger. Volgens het leger is het meisje gestuurd door de terroristische groep Hamas, die de Gazastrook regeert. “Hamas gebruikt cynisch vrouwen en kinderen, stuurt ze naar het hekken en brengt hun levens in gevaar”, zegt het leger.

Plaatje hierboven: De manifestatie werd door Hamas verdeeld over vijf aparte punten aan het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël. Daar werden ze onthaald op traangas en af en toe werd er ook geschoten [beeldbron: Haaretz]

Doden en gewonden
Tot nog toe zijn er volgens The Times of Israel aan Palestijnse zijde zestien doden gevallen, met inbegrip van de landbouwer die deze ochtend vroeg reeds werd uitgeschakeld. Daarnaast vielen er volgens Hamas (voor wat die berichtgeving waard is) nog eens 1100 gewonden.

Opgelet: de cijfers komen van het ministerie van Volksgezondheid van Hamas en werden nog niet bevestigd door het Israëlische leger. Bovendien laat Hamas geen buitenlandse verslaggevers toe waardoor alle informatie rechtstreeks door Hamas en alléén door hen wordt verstrekt.

Aan Israëlische zijde werd tot nog toe geen enkele Jood noch Israëliër in de zee gedreven. Daar zullen ze nog eens voor moeten terugkomen, die ‘Palestijnen’.

Ook in de Arabische gebieden in Judea & Samaria wordt gemanifesteerd. Daar werden tot nog toe 60 Palestijnen gewond. De Palestijnse Autoriteit zegt dat de Israëlische regering volledig verantwoordelijk is voor de ‘aanvallen’ op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Yusef al Mahmoud, woordvoerder van de PA-regering in Ramallah, roept op tot “onmiddellijke en dringende internationale interventie om het vergieten van het bloed van ons Palestijns volk door de Israëlische bezettingsmacht te stoppen”.

Iemand zal die miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen uit 1948 toch eens ooit moeten vertellen dat ze NOOIT zullen terugkeren naar iets wat er niet meer is in het land van hun ouders of grootouders waar ze zelf nooit één voet aan de grond hebben gezet.

Hamasleiders Yahya Sinwar en Ismail Haniyeh (midden met witte pet), tegenwoordig leider van het politburo van Hamas, waren er ook bij en ze wreven in hun handen toen zij het nieuws over de gevallen Palestijnen vernamen.

Hamas weet donders goed dat telkens wanneer in Gaza een Palestijn sneuvelt, de kassa rinkelt op het HAMAS HQ in Gaza Stad. “Hoe meer ‘martelaren’ hoe meer dollars”, grijnzen Sinwar en Haniyeh breeduit [beeldbron: Ynet]

2 gedachtes over “20.000 manifestanten op Terugkeer Mars; balans: 16 doden en ca. 1100 gewonden

  1. Shalom;
    Al 100 jaar geleden heeft de toenmalige Volkerenbond aan de Joden het gehele gebied toe gekend.
    Bijna direct daarna, heeft Churchill met een akkoordje met de Saudi’s en de bewaker van de grote moskee in Mecca (het huidige Jordaanse koningshuis) de huidige situatie veroorzaakt. Churchill was toen minister van koloniën voor GB.

    Like

  2. Morgen volgen er gegarandeerd weer ‘spontane protest acties in de EU hoofdsteden over zoveel geweld…..niet in Syrie, Lybie, Jemen, Irak, Afghanistan of ergens anders…..maar natuurlijk tegen Israel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.