In tegenstelling tot EU en VS wil Israël zich niét keren tegen Poetin’s Rusland

In schril contrast tot de Europese Unie, de VS en de rest van de NAVO landen, weigert de regering van Netanyahu zich aan te sluiten met het doorlopend aanvallen en boycotten van Poetin en Rusland. Daar heeft Israël een paar redenen voor.

Terwijl de EU, de VS en de NAVO de vergiftiging van een voormalige Russische spion en zijn dochter in Engeland hebben gebruikt als een voorwendsel voor het verdrijven van Russische diplomaten en het maken van Poetin als ‘vijand numero uno’, is er geen echt bewijs dat Rusland erachter zit.

Het anti-Russische verhaal van het Westen, hoewel niet volledig ongegrond, heeft een cultureel en economisch uitgedaagde NAVO gediend om te helpen bij het vinden van een vijand in een nieuwe multipolaire wereld. Israël heeft consequent goede betrekkingen onderhouden met de Russische leiders. Het heeft zich verzet tegen uitzetting van Russische diplomaten, in tegenstelling tot de westerse tegenhangers.

Dit maakt deel uit van Netanyahu’s persoonlijke geloof in een neutrale buitenlandse politiek. Dit wil niet zeggen dat neutraliteit een gebrek aan allianties betekent. Israël heeft duidelijke strategische allianties met de VS en India, maar een alliantie betekent niet dat je naar de spreekwoordelijke tatami moet gaan met je bondgenoten als dat niet nodig is.

Met Rusland is de situatie van Israël veel ingewikkelder, wat de regering van Netanyahu ervan weerhoudt aan boord te gaan met de nieuwe anti-Russische beweging van Trump. Poetin trekt direct of indirect aan de touwtjes van Iran en Hezbollah, die zich in het noorden van Israël bevinden.

Sinds deze twee oorlogszuchtige landen meer dan honderdduizend raketten hebben gericht op Israël, kan Netanyahu het zich niet veroorloven volledig negatief te worden tegenover Rusland. Tenslotte heeft Israël ook een aanzienlijke Russische bevolking, die minder geïntegreerd is gebleven dan andere immigrantengroepen. Dit creëert een ander soort relatie met Russische manoeuvres in de regio.

Een ander aspect is in verband met Afrin en de algemene stopzetting van hulp aan de Koerden door de VS. De Koerden hadden een veiligheidspact van Rusland gekregen om hun enclaves te beschermen, maar de Koerden verwierpen het aanbod in de hoop dat de VS hen zouden steunen tegen de Turken. Nu Afrin bezet is door het Turkse leger en de militante FSA, is de Koerdische leiding erop uit om overeenstemming te bereiken met het Syrische regime.

Israël werd eerder in een akelig vergelijkbare situatie geplaatst. Premier Netanyahu heeft besloten neutraal te blijven als het gaat om partij te kiezen op dit punt. Met de VS onbeslist over zijn toekomst in het gebied, kan Israël het zich niet veroorloven om een ​​duidelijke beslissing te nemen die het hele land in gevaar zou kunnen brengen.

door Orit ben Tzvi


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orit ben Tzvi “Israel Refrains from Turning anti-Russia” van 29 maart 2018 op de site van Israel Rising

2 gedachtes over “In tegenstelling tot EU en VS wil Israël zich niét keren tegen Poetin’s Rusland

 1. Nee, de Israëlische regering heeft wel andere prioriteiten. Daarbij komt dat Israël zelf bij conflicten vaak internationaal weinig partners heeft gekend en dat afspraken zelden werden nageleefd als ze al tot stand kwamen. Het Westen heeft de Russen ook nog eens enorm geïrriteerd door zijn invloedssfeer ook militair snel in oostelijke richting uit te breiden, terwijl de liberalisering in Rusland de gemiddelde Rus aan de bedelstaf bracht waardoor Putin nu vrij spel heeft. Ondertussen zit Israël niet met één dubbelspion maar met een continue oorlogsdreiging.

  Like

 2. “Overwhelming likely” als bewijs voor Rusland’s input door über genie Boris Johnson.

  Ik denk dat iedere crimineel met deze bewijsvoering vrijkomt.

  Wel of niet is niet aan mij, maar dat er andere belangen spelen is wel overduidelijk, zelfs al word hiervoor een nieuwe koude oorlog geriskeerd…………en dit alles voor een dubbel spion.

  Netanyahu doet er goed aan om zich niet te laten meeslepen met de Europeese hysterie alhoewel PM May hier ‘not amused over is en Israel vordert om het standpunt van GB & EU te volgen …..net zoals deze altijd ‘als één man & zonder voorbehoud’ achter Israel staan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.