De geheime wereld van de Palestijnse Autoriteit

Het falen van de donoren – vooral de VS en de EU – om rekenschap en transparantie van de Palestijnse Autoriteit te eisen, heeft de Palestijnen een aanzienlijk deel van de hulpfondsen beroofd. 

Plaatje hierboven: Het Paleis van Mahmoud Abbas nabij Ramallah. Kostprijs: 17,5 miljoen dollars

Het heeft ook de Palestijnse leiders aangemoedigd om door te gaan met het inpikken van miljoenen dollars, waardoor hun privé- en verborgen bankrekeningen worden verrijkt. De Palestijnen zijn natuurlijk de belangrijkste slachtoffers in dit verhaal.

Een rapport dat deze week werd gepubliceerd, biedt een zeldzame blik op de geheime wereld van de Palestijnse Autoriteit (PA), die in 1994 werd opgericht in overeenstemming met de Oslo-akkoorden tussen Israël en de PLO. Onder leiding van Mahmoud Abbas heeft de PA sindsdien miljarden dollars aan hulp ontvangen van de VS, de EU en verschillende andere donorlanden.

Hoewel, het falen van de donoren om rekenschap en transparantie van de Palestijnse Autoriteit te eisen, heeft de Palestijnen een aanzienlijk deel van de hulpfondsen beroofd. Het heeft ook de Palestijnse leiders aangemoedigd om door te gaan met het inpikken van miljoenen dollars, waardoor hun privé- en verborgen bankrekeningen worden verrijkt.

Men zou verwachten dat de westerse donoren wakker werden en merkten dat Palestijnse leiders het geld van de belastingbetaler dat ze sturen, misbruiken. Je zou verwachten dat de Amerikanen en Europeanen naar Abbas en zijn trawanten zouden komen, op tafel zouden kloppen en eisen dat ze geld gaan gebruiken en investeren voor het welzijn van hun mensen, en niet voor hun vrienden en familieleden.

Het rapport, gepubliceerd door de Coalition For Accountability And Integrity (AMAN), opgericht in 2000 door een aantal organisaties van het maatschappelijk middenveld die werkzaam zijn op het gebied van democratie, mensenrechten en goed bestuur, laat zien dat de westerse donoren niets hebben geleerd van hun fouten uit het verleden.

Het rapport laat ook zien dat de Palestijnse Autoriteit hetzelfde corrupte lichaam blijft dat al meer dan twintig jaar bestaat. Onder Yasser Arafat werd de PA geplaagd door wijdverbreide corruptie en wanbeheer. Zijn opvolger, Mahmoud Abbas, heeft deze traditie gevolgd en ondanks zijn herhaalde beloften blijft de Palestijnse Autoriteit net zo corrupt als altijd.

Waarom zouden Abbas en zijn medewerkers werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van hun mensen als degenen die miljarden dollars hen toegooien nog steeds een oogje dichtknijpen voor financiële en administratieve corruptie in de PA die zij financieren?

Onder de titel ‘Integriteit en bestrijding van corruptie: Palestina 2017‘, herziet het AMAN-rapport de status van corruptie en gebrek aan transparantie en verantwoording in de Palestijnse Autoriteit in 2017. Het is een van de meest uitgebreide verslagen die onderzoekt naar de wijdverspreide corruptie en verspilling van openbare middelen onder het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit.

Het rapport constateerde bijvoorbeeld dat de Palestijnse Autoriteit $ 17,5 miljoen had geïnvesteerd in het bouwen van een ‘presidentieel paleis’ voor Abbas. Het paleis is gebouwd op een oppervlakte van 4700 vierkante meter. Nadat hij kritiek kreeg op het project, besloot Abbas om het paleis in een enorme nationale bibliotheek om te zetten.

De 83-jarige Abbas had de 17,5 miljoen dollar kunnen investeren in het bouwen van een nieuw ziekenhuis of het creëren van nieuwe banen voor zijn volk, maar hij koos ervoor om een ​​paleis te bouwen voor zijn cohorten en hijzelf op een heuveltop aan de rand van Ramallah. Was het paleis onderdeel van Abbas ‘plan voor een rustig, comfortabel en luxueus pensioen?

Het idee om het paleis om te vormen tot een nationale bibliotheek is even belachelijk. Voor de Palestijnen is een nieuwe school of ziekenhuis dringender nodig dan een bibliotheek. Bovendien hebben de Palestijnen op dit moment nauwelijks een bibliotheek nodig die eruitziet als een koninklijk paleis.

door Bassam Tawil

Lees hier het volledige artikel

Zelfs op een moment dat de Palestijnse Autoriteit geconfronteerd wordt met grote bezuinigingen ten gevolge van verminderde Amerikaanse financiering, heeft de PA een nieuwe luxueuze privéjet van $ 50 miljoen gekocht voor president Mahmoud Abbas, meldde Hadashot op woensdag 24 januari 2018, aldus een bericht in the Times of Israel. Plaatje hierboven: afbeelding van een FSX Business Jet die Mahmoud Abbas begin dit jaar heeft aangekocht [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “The Secret World of the Palestinian Authority” van 29 maart 2018 op de site van The Gatestone Institute

Gerelateerd op deze blog:

Terwijl financiering van de PA hapert koopt Mahmoud Abbas privé-jet van $ 50 miljoen [lezen]

Mahmoud Abbas gaat zijn 14de jaar in als corrupte kleptomane president van de PA [lezen]

Palestijnse regering besteedt meer geld aan haar terroristen dan aan behoeftige Palestijnen [lezen]

Een gedachte over “De geheime wereld van de Palestijnse Autoriteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.