Hamas en de IDF bereiden zich voor op gewelddadige confrontatie aan Gaza grens

De IDF zet grote troepen in rondom Gaza, voorafgaand aan de ‘Mars van de Terugkeer’, georganiseerd door Hamas, die gepland staat voor vrijdag. In de afgelopen twee weken hebben de troepen getraind om te voorkomen dat tienduizenden Arabieren op het moment van de waarheid de omheining kunnen oversteken naar Israël.

Zoals reeds bericht zijn duizenden Gazanen van plan om vrijdag naar Israël op te marcheren in wat wordt genoemd de ‘Mars van de Terugkeer’. De propagandastunt is een initiatief van de twee bekendste terreurorganisaties in Gaza, Hamas en Islamitische Jihad. De rellen die zes weken zouden aanhouden tot aan de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem op 19 mei a.s..

Naar verluidt zal het startschot voor de Palestijnse relschoppers deze namiddag worden gegeven, ergens na 14u00 of 15u00. De Palestijnen moeten zich naar verluidt nog eerst mentaal ‘opladen’ in hun locale moskeeën tijdens het traditionele islamitische Vrijdaggebed, vooraleer het gevecht met Israël en in het bijzonder de IDF kan beginnen.

Intussen heeft Israël zich grondig voorbereid op de mogelijke invasie van Gazaanse Palestijnen. Hadashot TV meldde dat de soldaten duidelijke instructies hebben ontvangen – schieten met scherpe munitie naar iedereen die het veiligheidshekken nadert, maar vanuit het oogpunt van de IDF is het gebruik van live munitie niet de eerste optie. De soldaten mogen het vuur openen als de Arabieren het hek naderen om het over te steken en Israël binnen te komen.

Minister van Defensie Avigdor Liberman zei donderdagavond dat “vanwege het hoge niveau van alertheid in het hele land, veel soldaten niet naar huis zullen gaan voor de vakantie. Ik wil IDF-soldaten bedanken voor hun toewijding, professionaliteit en motivatie. Ik ben er trots op de minister van Defensie van deze soldaten te zijn. Het volk van Israël heeft iemand om op te vertrouwen.”

Ondertussen heeft de IDF-woordvoerder op donderdag aangekondigd dat er een algemene sluiting zal worden opgelegd aan door de Palestijnse autoriteit toegewezen gebieden in Judea en Samaria en dat de grensovergangen naar Gaza voor de Joodse Pasen (Pesach) gesloten zullen zijn. Ze zullen heropenen op zaterdag 7 april om middernacht. Tijdens de afsluiting is passage toegestaan ​​in humanitaire, medische en andere uitzonderlijke gevallen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden.

IDF-soldaten vuurden deze vrijdagochtend op twee verdachten in Noord-Gaza, die knoeiden met de infrastructuur van het veiligheidshekken, zei een woordvoerder van het IDF. Een van de Gazanen is naar verluidt gewond. Tijdens de nacht kwamen twee Gazanen aan bij de grensafzetting in het zuiden van Gaza en voerden verdachte activiteiten uit in de grond er vlakbij. De IDF vuurde enkele granaten op hen af. Een van de Gazanen is naar verluidt gedood.

De IDF heeft beloofd te reageren op provocaties, zowel aan de grens als diep in Gaza. “Onze missie is er één, om een ​​massale oversteek van het hekken, massale wanorde en vooral om inwoners van de omliggende [Israëlische gemeenschappen] in rust te laten leven,” zei IDF-woordvoerder Ronen Manelis op donderdag.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “The directive: Open fire at Arabs who approach the fence” en een artikelIDF fires at Gazans tampering with border fence” van 30 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamas en de IDF bereiden zich voor op gewelddadige confrontatie aan Gaza grens

  1. ‘De mars van de terugkeer’……..van de regen in de drup én terug!

    Dit gaat natuurlijk weer slachtoffers kosten en dát is precies wat Hamas wil.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.