IDF plaatst video’s waarin Gazanen worden opgeroepen de grens niet te overschrijden

“Begrijpen jullie dan niet dat terroristische elementen jullie op een cynische manier misbruiken? Deze evenementen en activiteiten helpen jullie niet en zullen niet helpen en zijn volkomen zinloos. Eis jullie rechten op van diegenen die jullie blijven onderdrukken,” zegt IDF-functionaris in bericht over de uitbuiting door Hamas van de inwoners van Gaza.

De Woordvoerder Eenheid van de Israel Defense Forces plaatste op dinsdag twee in het Arabisch opgestelde video’s op zijn officiële Facebook-pagina in een poging de inwoners van de Gazastrook te ontmoedigen deel te nemen aan een massamars op de grens tussen Israël en Gaza vandaag vrijdag 30 maart.

Hamas, de terreurorganisatie die sinds 2007 de plak zwaait over Gaza regeert, heeft opgeroepen tot een reeks van ‘vreedzame protesten’ vanaf 30 maart, wanneer de Palestijnen ‘Dag vanhet Land’ markeren. Tienduizenden Palestijnen worden geacht deel te nemen aan de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’. Hamas drong er bij de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever op aan om in solidariteit de confrontatie op te zoeken met Israëlische veiligheidstroepen en ‘kolonisten’.

Onder de kop “Geen Terugkeer – Anarchie” dringt de IDF er bij de Gazanen op aan hun ogen te openen voor het feit dat Hamas de mars gebruikt om de aandacht af te leiden van de interne problemen waarmee de inwoners van de enclave aan de kust worden geconfronteerd. “Een protestmars? Populaire demonstraties? Het is een provocatie, ” zegt IDF-woordvoerder majoor Avichay Adraee in het Arabisch in een van de video’s.

“Hamas organiseert een mars en roept het volk van Gaza op om naar de grens met Israël te gaan, om hun aandacht af te leiden van de problemen met het water, werkloosheid, vuiligheid, riolering, elektriciteit. Zou het niet beter zijn om voor al deze problemen te zorgen voordat we de mensen oproepen om hun leven te riskeren?” vraagt ​​hij.

“Begrijpen jullie dan niet dat terroristische elementen jullie op een cynische manier misbruiken? Deze evenementen en activiteiten helpen jullie niet en zullen niet helpen en zijn volkomen zinloos,” vervolgt Adraee. “Eis jullie rechten op van diegenen die jullie blijven onderdrukken, in plaats van dat ze zich zorgen maken over jullie problemen en het geld afnemen dat je verdient en jullie geld gebruiken om nutteloze tunnels te graven. De keuze ligt in jullie handen.”

Ondertussen werken Israëlische, Palestijnse, Jordaanse en Egyptische veiligheidsfunctionarissen in het geheim samen om te voorkomen dat de door Hamas geregisseerde mars gewelddadig wordt. Commissaris voor politie Roni Alsheikh zei eerder in de week dat zijn troepen coördineren met het leger en “klaar zijn voor elk scenario”.

Palestijnse protesten zullen naar verwachting hun hoogtepunt bereiken naarmate de 70ste Onafhankelijkheidsdag van Israël dichterbij komt en zullen waarschijnlijk nog verder worden gevoed wanneer de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal plaatsvinden die gepland staat voor 19 mei aanstaande.

Cartoon: “Vrouwen en kinderen eerst!“, zeggen ze bij Hamas. “We hebben geen andere keuze dan naar de grens op te marcheren“, jammeren de burgers van Gaza [beeldbron: Israel Hayom]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Israel Hayom “IDF posts videos urging Gazans not to storm border on Land Day” van 29 maart 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.