Joshua stopte de zon op 30 oktober 1207 v. Chr., stellen wetenschappers

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben onlangs aangekondigd dat zij de datum van het Bijbelse verslag hebben vastgesteld van Joshua die de zon heeft gestopt – wat volgens hen de dag van de oudste zonsverduistering is die ooit werd opgetekend – op 30 oktober 1207 v.Chr, precies 3,224 jaar geleden.

Plaatje hierboven: Een Bijbels mirakel uit het boek van Jozua (Joshua): ‘De dag dat de zon stil stond’ (Jozua 10: 12-14); Jozua of Joshua was volgens de traditie van de Hebreeuwse Bijbel de opvolger van Mozes als leider van de Israëlieten [beeldbrononbekende schilder, Duitsland omstreeks 1900 op Hooked on the Book]

In een artikel dat werd gepubliceerd in de ‘Royal Astronomical Society journal Astronomy & Geophysics,’ verklaarden onderzoekers dat ze bijgevolg ook in staat waren om de data te verfijnen van de regeringen van twee Egyptische farao’s uit die tijd, met name Ramses de Grote en zijn zoon Merneptah.

Het artikel versterkt het onderzoek dat eerder dit jaar is gepubliceerd door Israëlische wetenschappers, die ook het bijbelse verhaal interpreteerden als een verwijzing naar een zonne eclips op dezelfde datum. De onderzoekers verwierpen eerdere Chinese en Ugaritische verslagen van verduisteringen als onbetrouwbaar en concludeerden dat de Bijbel het enige verslag bevat van een zonsverduistering vóór 1000 v.Chr.

Hoofdstuk 10 van het boek Jozua vertelt dat kort nadat Jozua en de Israëlieten het Beloofde Land binnentrokken, ze strijd leverden tegen vijf legers die de Gibeonieten belegerden. Joshua had beloofd de Gibeonieten te beschermen, dus leidde hij een leger en versloeg de vijf koningen. Joshua bad dat God de Israëlieten in hun strijd zou helpen door de zon te stoppen:

“Toen sprak Jozua tot den HEERE, ten dage als de HEERE de Amorieten voor het aangezicht de kinderen Israels overgaf, en zeide voor de ogen der Israelieten: Zon, sta stil te Gibeon, en gij, maan, in het dal van Ajalon! En de zon stond stil, en de maan bleef staan, totdat zich het volk aan zijn vijanden gewroken had. Is dit niet geschreven in het boek des oprechten? De zon nu stond stil in het midden des hemels, en haastte niet onder te gaan omtrent een volkomen dag. En er was geen dag aan dezen gelijk, voor hem noch na hem, dat de HEERE de stem eens mans alzo verhoorde; want de HEERE streed voor Israel.” [Joshua 10:12-14 – bron]

“Als deze woorden een echte waarneming beschrijven, dan vond er een belangrijke astronomische gebeurtenis plaats – de vraag die wij moeten achterhalen is wat de tekst eigenlijk betekent”, zei co-auteur Colin Humphreys van de Department of Materials Science & Metallurgie van de Universiteit van Cambridge .

“Moderne Engelse vertalingen, zoals de King James-vertaling uit 1611, interpreteren deze tekst meestal zo dat de zon en de maan niet meer bewegen,” legde Humphreys uit. “Maar toen we teruggingen naar de originele Hebreeuwse tekst, bepaalden we dat een alternatieve betekenis zou kunnen zijn dat de zon en de maan gewoon gestopt zijn met te doen wat ze normaal doen: ze stopten met schijnen.”

Humphreys zei dat als het bijbelverhaal betekent dat het licht van de zon leek te stoppen met schijnen, dit kan verwijzen naar een zonsverduistering. “Deze interpretatie wordt ondersteund door het feit dat het Hebreeuwse woord vertaald ‘stil staan’ dezelfde wortels heeft als een Babylonisch woord dat in oude astronomische teksten wordt gebruikt om eclipsen te beschrijven,” zei hij.

Samengevat: de zon stopte niet echt, ze bewoog nog wel maar stopte met licht af te geven, ze scheen niet meer. Een gewone zonsverduistering dus. Dankzij een foutieve vertaling werden miljoenen christenen eeuwenlang op het verkeerde been gezet. En helaas voor hen, die tot op heden “geloofden” in het wonder van Joshua, zullen al die naïeve christenen het voortaan met een mirakel minder moeten stellen.

De onderzoekers merkten op dat zij niet de eersten waren om de woorden te interpreteren als verwijzend naar een astronomische gebeurtenis – Robert Wilson suggereerde het reeds in 1918. Tot voor kort was het echter onmogelijk om de exacte datum van de eclips te bevestigen, vanwege de “moeizame aard van de benodigde berekeningen.”

Meer recentelijk konden onderzoekers geen enkele eclips vinden tijdens de tijd dat de Israëlieten in Kanaän waren. Ze hebben echter alleen rekening gehouden met totale verduisteringen, waarbij de maan tussen de zon en de aarde passeert en het zonlicht volledig blokkeert. Hun nieuwe onderzoek toonde echter aan dat een ringvormige zonsverduistering, “waarbij de maan direct voor de zon passeert, maar te ver weg is om de schijf volledig te bedekken, leidend tot de karakteristieke ‘ring van vuur’ verschijning,” die plaatsvond op 30 oktober 1207 v.Chr.

De onderzoekers merken op dat de antieke wereld geen taalkundig onderscheid maakte tussen totale en ringvormige verduisteringen. “De onderzoekers hebben een nieuwe eclipscode ontwikkeld, die rekening houdt met variaties in de rotatie van de aarde in de loop van de tijd,” zei de Universiteit van Cambridge in haar verklaring. “Uit hun berekeningen besloten ze dat de enige als zodanig zichtbare ringvormige zonsverduistering in Kanaän, die ruwweg plaatsvond tussen 1500 en 1050 voor Christus, de facto gebeurde op 30 oktober 1207 voor Christus, in de middag.”

“’Onafhankelijk bewijs dat de Israëlieten tussen 1500 en 1050 v. Chr. in Kanaän waren, is te vinden op de Merneptah Stele”, leest aldus de verklaring van Cambridge Universiteit. De krant gaat vervolgens door met het toepassen van deze gebeurtenis om de regeringen van twee oude Egyptische farao’s precies te dateren. “Zonsverduisteringen werden vaak gebruikt als een vast onderdeel van de gebeurtenissen in de antieke wereld”, zei Humphreys.

De Merneptah Stele, een “groot ingegraveerd granieten blok dat thans wordt bewaard in het Egyptisch Museum in Caïro”, werd uitgehouwen in het vijfde jaar van de regering van Merneptah en beschrijft zijn overwinning op de Israëlieten in Kanaän twee of drie jaar eerder. Met behulp van de precieze datering van de eclips en de stele konden de onderzoekers de regeringen van Merneptah en zijn vader, Ramses II, aka de Grote, vaststellen.

“Met deze nieuwe berekeningen begon de regering van Merneptah in 1210 of 1209 v.Chr. Omdat het uit Egyptische teksten bekend is hoe lang hij en zijn vader regeerden, zou het betekenen dat Ramses de Grote regeerde vanaf 1276-1210 v.Chr., met een precisie van plus of minus één jaar, de nauwkeurigste beschikbare data.”

De Merneptah Stele ook ‘Israel Stele’ genoemd

door David Sedley


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Sedley “‘Joshua stopped the sun’ 3,224 years ago today, scientists say” van 30 oktober 2017 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelEclipse ‘stopped the sun’ for biblical Joshua, Israeli scientists say” van 16 januari 2017 op de site van The Times of Israel

7 gedachtes over “Joshua stopte de zon op 30 oktober 1207 v. Chr., stellen wetenschappers

 1. “Uit hun berekeningen besloten ze dat de enige als zodanig zichtbare ringvormige zonsverduistering in Kanaän, die ruwweg plaatsvond tussen 1500 en 1050 voor Christus, de facto gebeurde op 30 oktober 1207 voor Christus, in de middag.” Kostelijk!

  Like

 2. In de Hebreeuwse tekst wordt het woord “daman” gebruikt, wat
  een aantal betekenissen heeft, zoals stil zijn, ophouden, wachten,
  stilstaan, stoppen. Het beeldt sowieso een stilstaande situatie uit.
  Op andere plaatsen betekent het zwijgen, zitten, verstarren.
  Jozua had extra licht nodig om de vijand helemaal te verslaan
  en daarom stond de zon stil en bleef de maan staan. Dus geen zonsverduistering (anders had dat er wel gestaan) en ook geen vertaalfout, maar een Goddelijk ingrijpen. In 2 Kon 10:9-11 is zelfs sprake van het teruggaan van de schaduw, dus voor God is niets
  onmogelijk. Wie leest wat er staat en gelooft wat er staat ontvangt
  wat er staat!

  Like

 3. Als ‘naïeve’ Christen geef ik je volkomen gelijk. Brabosch gelooft wat hij wil,geloven. Dat is idd niet naïef, maar eigenwijs.

  Like

 4. Correctie: dat zon en maan ‘stilstaan’ staat wel duidelijk in de Bijbel maar het ging om een vertaalfout zoals er wel meer voorkomen in de Bijbel.

  Of waarom dacht je dat er zoveel verschillende vertalingen en interpretaties circuleren? Omdat iedereen (elke vertaler) een tekst wil horen die beter past in zijn religie.

  Een oplossing voor dat probleem bestond er vroeger in dat de Bijbel enkel in het latijn werden vertaald. Dat had net zo goed in het chinees gekunnen.

  En ja, honderd jaar geleden kon alleen de elite lezen en schrijven, dus bestond dat probleem ook niet. Hou de mensen dom, klonk het toen, en stuur ze allemaal naar de kerk, die zal ze wel de juiste kant opsturen. En zo geschiede het.

  Like

 5. Ria heeft gelijk. En een zonsverduistering is geen wonder; dat is het wel, als de zon en de maan op dezelfde plaats blijven staan en dat staat er duidelijk. Nasa zou hebben berekend dat er inderdaad
  een lacune in de tijd zit. Laten de “geleerden” daar maar eens naar kijken. Wij houden ons als naïeve christenen maar vast aan het Woord van God.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.