Palestijnen: waarom Hamas niet zal ontwapenen

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit leeft in een illusie als hij denkt dat zijn rivalen in Hamas ooit zouden instemmen hun wapens neer te leggen of de controle over de Gazastrook te verliezen. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit wil zijn autoriteit uitbreiden naar de Gazastrook, terwijl Hamas Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) wil overnemen.

Hamas is niet van plan zijn militaire en veiligheidsapparaat te ontmantelen. Het is ook niet de bedoeling dat Abbas’ zijn soldaten in de Gazastrook zou stationeren. Deze weigering is de reden waarom het ‘verzoeningsakkoord’ dat Abbas in oktober 2017 met Hamas in Caïro heeft getekend, nooit zal worden vertaald naar feiten op het terrein.

Hamas is bereid om Abbas alles te geven wat hij wil in de Gazastrook, behalve de controle over de veiligheid en ordehandhaving. Hamas heeft er geen probleem mee om Abbas en zijn regering te laten functioneren als een ‘civiel bestuur’ in de Gazastrook door daar fondsen en verschillende diensten aan overheidsinstellingen aan te verstrekken.

Als Abbas de salarissen wil betalen aan ambtenaren in de Gazastrook, is dat prima voor Hamas. Als hij brandstof, water en elektriciteit voor de Gazastrook wil betalen, is dat ook goed voor Hamas. Beveiligingcontrole is echter het laatste wat Hamas van Abbas wil. Voor Hamas is veiligheid een rode lijn die niet overschreden mag worden.

Wat zit achter Hamas’s felle verzet tegen het opgeven van veiligheidscontrole over de Gazastrook? Hamas wil zijn wapens en veiligheidscontrole van de Gazastrook behouden om twee redenen: ten eerste wil het de wapens behouden zodat het de ‘gewapende strijd’ tegen Israël kan voortzetten; ten tweede, Hamas weet dat op het moment dat het de veiligheidscontrole van de Gazastrook overhandigt aan de Palestijnse Autoriteit (PA), veel van zijn leiders en leden ofwel zullen worden gedood of gevangen worden gezet door de veiligheidstroepen van Abbas.

Ahmed Bahr, een belangrijke Hamas-functionaris in de Gazastrook, beschreef Abbas’ eis dat Hamas zijn veiligheids- en militaire apparaat als een ‘idioot’ zou ontmantelen. In een preek die hij hield tijdens de vrijdaggebeden in de Al-Mahata-moskee in de centrale Gazastrook op 23 maart, zei Bahr dat het probleem van het ontwapenen van Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen ‘niet-onderhandelbaar’ was.

“Hamas,” voegde hij eraan toe, “zal zijn wapens niet overdragen aan een regering van de Palestijnse Autoriteit die op de Westelijke Jordaanoever samen met Israël de veiligheidscoördinatie uitvoert. De wapens van het Palestijnse verzet zijn legitieme wapens die zullen worden gebruikt om onze rechten te herstellen en onze gronden te bevrijden,” zei de Hamas-functionaris. “De gewapende strijd [tegen Israël] is een recht dat door internationale wetten wordt gewaarborgd.”

Uit de verklaringen van Bahr blijkt dat Hamas Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit nog steeds niet vertrouwt, vooral vanwege hun nauwe banden met Israël. Voor Hamas is veiligheidscoördinatie samen met Israël een vorm van verraad, en er is geen enkele manier waarop Hamas zou instemmen om samen te werken met Palestijnse partijen die met de Israëli’s samenwerken.

Hamas blijft de veiligheidstroepen van de PA en Israël ervan beschuldigen gezamenlijk zijn leden op de Westelijke Jordaanoever te vervolgen. In een recente verklaring beschuldigde Hamas de Palestijnse Autoriteit ervan 10 van zijn leden daar te arresteren. De arrestaties werden uitgevoerd in de West Bank-steden Tulkarem, Nablus, Kalkilya, Hebron en Ramallah, volgens Hamas. Onder degenen die in hechtenis werden genomen was een Palestijnse journalist, Osama Shahin. Hamas zei dat twee van de gedetineerden in hongerstaking zijn gegaan om te protesteren tegen hun ‘illegale’ opsluiting.

Hamas is bang dat veel van zijn leiders en leden hetzelfde lot zullen ondergaan als het Abbas’ veiligheidsdiensten in staat stelt zich in de Gazastrook te vestigen. Degenen die het geluk hebben zullen alleen achter de tralies belanden. Degenen die minder fortuinlijk zijn, worden op openbare pleinen geëxecuteerd door Abbas-loyalisten. Hamas heeft nog steeds nare herinneringen aan de dagen tussen 1993 en 2007, toen de Palestijnse Autoriteit de controle had over de Gazastrook. Toen bevonden vele Hamas-leiders en hoge ambtenaren zich in de gevangenis of onder huisarrest.

Destijds was een van de favoriete methoden van de PA om te ‘martelen’ – en de Hamas-leiders te vernederen – het afscheren van de baarden van Hamas-leiders. Verschillende Hamas-leiders, waaronder Mahmoud Zahar, werden hun baarden afgeschoren door hun Palestijnse ondervragers terwijl ze in de gevangenis zaten.

Dit was de techniek van de Palestijnse Autoriteit om de Hamas-leiders te straffen. Moslims geloven dat het volgens de islamitische leer verplicht is voor mannen om een ​​baard te laten groeien. Profeet Mohammed werd zelfs geciteerd als te zeggen: ‘Onderscheid je van ongelovigen, laat je baard groeien en je snor scheren.’ De angst van de Hamas-leiders voor wat hen te wachten staat als ze de controle over de Gazastrook opgeven, is niet ongegrond.

Dit was de techniek van de Palestijnse Autoriteit om de Hamas-leiders te straffen. Moslims geloven dat het volgens de islamitische leer verplicht is voor mannen om een ​​baard te laten groeien. De Profeet Mohammed werd zelfs geciteerd als zou hij gezegd hebben: “Onderscheidt u van ongelovigen, laat uw baard groeien en knip uw snor bij.” De angst van de Hamas-leiders voor wat hen te wachten staat als ze de controle over de Gazastrook opgeven, is niet ongegrond.

Hamasleiders Ismail Haniyeh (R.) en Khaled Meshaal (L.) willen hun baard niet kwijt

Lees hier het volledige artikel van Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Why Hamas Will Not Disarm” van 26 maart 2018 op de site van The Gatestone Insitute