IDF arresteert 3 gewapende Palestijnen die vanuit Gaza zijn geïnfiltreerd

Politici hebben op dinsdag scherp uitgehaald naar het Zuidelijk Commando van de IDF, nadat drie gewapende Palestijnen Israël vanuit Gaza konden infiltreren – de tweede infiltratie in 72 uur en de derde ernstige fout van het leger in vier dagen.

Plaatje hierboven: Israëlische soldaten arresteren een Palestijnse man die infiltreerde vanuit Gaza en gewapend was met messen en granaten [beeldbron: Shmuel Hess/TPS]

Parlementslid Haim Jelin, een voormalig hoofd van de Regionale Raad van Eshkol, zei dat inwoners in het zuiden het vertrouwen in de IDF hebben verloren. “Het defensie establishment moet snel onderzoeken hoe deze terroristen 20 kilometer diep het Israëlische grondgebied konden infiltreren,” zei Jelin.

“Dit incident volgt een reeks incidenten: een nieuwe poging tot infiltratie, onderschepping door Iron Dome en valse alarmen … Het lijdt geen twijfel dat dit incident het vertrouwen tussen het leger en de inwoners van het zuiden heeft verbroken. We moeten de lessen leren en de fouten onmiddellijk corrigeren,” zei Jelin.

Ondanks het feit dat het leger zegt voorbereid te zijn op de Gazaanse Terugkeer Mars op vrijdag 30 maart, met een toename in troepenparaatheid en geavanceerde observatiesystemen die de grens met Gaza de hele dag gadeslaan, betekende het incident, het tweede op nuwelijk seen week tijd, dat Palestijnen het Israëlische grondgebied konden binnendringen zonder te worden ontdekt door de IDF.

De drie Palestijnse terroristen, die naar verluidt de grens zijn overgestoken in de buurt van de kibboets Nir Yitzhak, waren gewapend met granaten, messen en cutters toen ze werden tegengehouden door Israëlische soldaten. De granaten werden geneutraliseerd door een politie-sapper-robot en de drie Palestijnen, allemaal van dezelfde familie uit Rafah in de zuidelijke Gazastrook, werden opgepakt voor ondervraging door de Shin Bet (Israel Security Agency). Er vielen geen gewonden bij het incident, dat wordt onderzocht door het leger.

“Dit incident had niet mogen gebeuren,” zei IDF-woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis in een gesprek met verslaggevers op dinsdag. “Het was een incident dat het potentieel had om een ​​terroristische aanslag te worden. Het eindigde succesvol zonder enig letsel, maar het is onduidelijk waarom ze niet meteen werden gepakt.”

Rond 9 uur ’s morgens ontdekten soldaten tijdens een routinepatrouille voetafdrukken nabij de grens met Gaza, waar de vorige nacht een lichte indicatie van een mogelijke infiltratie had bestaan. Tientallen soldaten en politie werden gemobiliseerd om het grensgebied uitgebreid te doorzoeken en beveiligingspersoneel in nabijgelegen gemeenschappen werd in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

De drie Palestijnse terroristen werden om 10:35 uur buiten de basis gearresteerd, ongeveer anderhalf uur nadat soldaten voor het eerst de voetstappen zagen. Volgens Manelis is het nog steeds niet duidelijk of de eerdere indicatie op het hek verband hield met het incident van dinsdag. Het blijft ook onduidelijk of de verdachten helemaal naar de basis zijn gelopen of dat ze door een voertuig zijn opgepikt.

door Anna Ahronheim


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Anna Ahronheim “IDF arrests 3 armed Palestinians who infiltrated from Gaza” van 27 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post