VN maant IDF aan geen ‘Palestijnse kinderen te raken’ tijdens Gaza Terugkeer Mars

Duizenden Gazanen zijn van plan om vrijdag naar Israël op te marcheren in wat wordt genoemd de ‘Mars van de Terugkeer’. De propagandastunt is een initiatief van de twee bekendste terreurorganisaties in Gaza, Hamas en Islamitische Jihad. Israël bereidt zich voor op mogelijke invasie van Gazaanse Palestijnen op 30 maart a.s.

Ook de Verenigde Naties maken zich blijkbaar zorgen om de eventuele risico’s op een hernieuwde escalatie van het geweld, niet zozeer het Palestijnse geweld wordt geviseerd (daar heeft de VN gewoonlijk geen enkel probleem mee om de gekende redenen), maar wel de vrees voor een tegenreactie van het Israëlische leger (IDF) wanneer straks een en ander uit de hand zou lopen.

“De IDF moet opletten dat ze geen Palestijnse kinderen treffen tijdens de geplande mars aan de grenshekken in Gaza,” zei de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Bulgaar Nickolay Mladenov op maandag volgens een bericht van J-Post.

“Ik zie de ontwikkelende Palestijnse plannen voor een mars op de Gazastrook op 30 maart,” zei hij terwijl hij sprak voor de VN-Veiligheidsraad in New York. “Ik roep alle partijen op om terughoudend te zijn en de nodige stappen te ondernemen om een ​​gewelddadige escalatie te voorkomen. Het is absoluut noodzakelijk dat burgers, met name kinderen, niet worden aangevallen en dat alle actoren ervan afzien kinderen op elk moment in gevaar te brengen,” zei Mladneov.

“Het gebruik van geweld door Israël moet in verhouding staan [ot de dreiging]. Israël moet zijn verantwoordelijkheden op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving en het humanitair recht handhaven. Dodelijk geweld mag alleen worden gebruikt als een laatste redmiddel, met alle resulterende dodelijke slachtoffers die door de autoriteiten naar behoren zijn onderzocht. Ik dring er nogmaals bij de veiligheidstroepen op aan maximale terughoudendheid te betrachten om slachtoffers te voorkomen,” zei hij.

Cartoon: “Vrouwen en kinderen eerst!“, zeggen ze bij Hamas. “We hebben geen andere keuze dan naar de grens op te marcheren“, jammeren de burgers van Gaza [beeldbron: Israel Hayom]


Bronnen

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Un urges IDF ‘Don’t target’ Palestinian children at Friday’s Gaza March” van 27 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.