Met John Bolton haalt Trump nog een vriend van Israël het Witte Huis binnen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen donderdag opnieuw een personele wijziging doorgevoerd in het Witte Huis, die laat zien dat hij zich op een verandering van de Midden-Oosten-politiek ten gunste van Israël voorbereidt.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 20 juni 2016. Voormalig ambassadeur aan de Vereningde Naties John Bolton op het spreekgestoelte van Shurat Hadin, tijdens de Israel Law Center Conferentie in Jeruzalem over oorlogswetten [beeldbron: Oded Antman/J-Post]

Na het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, ontsloeg Trump nu ook zijn nationale veiligheidsadviseur, H.R. McMaster. Beide mannen werden door overtuigde aanhangers van de joodse staat en vastbesloten tegenstanders van het atoomakkoord van de voormalige president Barack Obama met Iran vervangen.

Tillerson werd vervangen door de voormalige CIA-directeur Mike Pompeo. En dit weekend werd bekendgemaakt dat Trump´s nieuwe nationale veiligheidsadviseur de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, zal zijn. Bolton staat bekend als ultraconservatief, die vindt dat Iran gebombardeerd zou moeten worden voordat het te laat is, en die Israël onverstoorbaar in zijn conflict met regionale tegenstanders ondersteunt.

Deze veranderingen geven niet alleen uitdrukking aan een scherpere politieke koerswijziging tegenover Iran, maar zouden ook de leiding van de Palestijnse autoriteit te denken moeten geven, die zich in de afgelopen tijd erg heeft ingespannen om Trump te irriteren.

Vredesplan
De aanstelling van John Bolton is een indicatie dat het vredesplan van Trump, waarvan de inhoud officieel nog niet bekend is maar waar al veel over gespeculeerd wordt, een radicaal andere koers vaart dan zijn voorganger Obama. Zo is van Bolton bekend dat hij geen voorstander is van de tweestatenoplossing.

De Verenigde Staten moeten “pleiten voor een driestatenoplossing dat Gaza bij Egypte voegt en delen van de Westelijke Jordaanoever met Jordanië zou samenvoegen”, zei Bolton vorig jaar toen hij in het Ingeborg Rennert Center van Bar-Ilan Universiteit van Jeruzalem Studies de prijs Guardian of Zion accepteerde.

“Ik denk niet dat er een levensvatbare Palestijnse staat is. Ik denk niet dat er Palestijnse instellingen zijn die kunnen voldoen aan de verplichtingen van een verdrag met Israël, dat Israël of de VS of wie dan ook het vertrouwen kan geven dat een dergelijke staat kan zorgen voor het welzijn van het Palestijnse volk of dat de overname door terroristische elementen kan weerstaan.”


Bronnen:

♦ naar een artikel8 Reasons why Trump’s John Bolton apponintment is causing an frenze amonng Jews” van 24 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Caroline Glick “Bolton’s appointment is a brilliant America first move” van 25 maart 2018 op haar eigen blog

♦ In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Trump bringt weiteren Freund Israels ins Weiße Haus op de site van Israel Heute van 25 maart 2018.

bron-logo

2 gedachtes over “Met John Bolton haalt Trump nog een vriend van Israël het Witte Huis binnen

  1. Bolton, de no nonsense Ambassadeur/adviseur kent zijn materie en komt er ook voor uit.

    Voor hem geen politiek correct gewouwel, maar harde feiten & realiteiten.

    Een prima keus.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.