Hoe de Trump regering de PLO en Mahmoud Abbas schaakmat zette

PLO chef en president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas is geen idioot. Hij overleefde niet als Yasser Arafat’s afgevaardigde gedurende 40 jaar en als zijn opvolger voor 14 jaren door een domoor te zijn.

Dus als hij niet dom is, waarom valt hij dan de Verenigde Staten aan? Waarom bezorgde hij maandagavond een anti-Amerikaanse tirade die Ho Chi Minh trots zou hebben gemaakt? Niet alleen riep Abbas de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een ‘zoon van een hond’ toe. Hij gaf de VS de schuld voor alle ellende in de Arabische wereld.

Abbas zei: “De zogenaamde ‘Arabische lente’, die wordt geprezen door enkele eenvoudige idioten, die niet in staat zijn om na te denken, is in feite een ‘Amerikaanse lente’, die begon in Gaza. We weten allemaal hoe [Hamas] zich heeft aangesloten bij de [PA] verkiezingen en vervolgens een staatsgreep hebben georganiseerd, nadat zij veel [Amerikaanse] garanties hebben ontvangen, zowel impliciet als in het openbaar, omdat de VS de Gazastrook willen scheiden van de Westelijke Jordaanoever, zodat er zal geen verenigde Palestijnse staat zijn.”

Met andere woorden, alles wat er de afgelopen zeven jaar in de Arabische wereld is gebeurd, maakte deel uit van een Amerikaans complot om de Palestijnen schade toe te brengen. De toespraak van maandag was niet de eerste verklaring van Abbas van deze soort. In januari viel hij Friedman en de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley bitter aan en riep hij om het “huis van Trump te vernietigen”.

In dezelfde toespraak zei hij dat Israël de Palestijnse jeugd aan drugs koppelde, dat het Zionisme een imperialistisch complot is dat werd gecreëerd door Oliver Cromwell en dat de Oslo-akkoorden tussen de PLO en Israël dood en begraven zijn.

Alles bij elkaar maken deze twee toespraken overduidelijk dat Abbas geen enkel belang heeft in om het even welk akkoord met Israël. Inderdaad, ze laten zien dat Abbas dezelfde antisemitische terrorist is als toen hij zijn proefschrift schreef en een bestseller die beide beweerden dat de Holocaust een Zionistisch complot was.

Maar helaas, met alles wat te maken heeft met Abbas, citerend de beroemde uitspraak Saul Bellows “Een grote hoeveelheid intelligentie kan worden geïnvesteerd in onwetendheid wanneer de behoefte aan illusie diep is”, lijkt in het Witte Huis te heersen. De reactie van Trump op de hoofdonderhandelaar Jason Greenblatt op de tirade van Abbas was een schoolvoorbeeld van opzettelijke onwetendheid:

“Het is tijd voor president Abbas om te kiezen tussen haatdragende retoriek en concrete en praktische inspanningen om de levenskwaliteit van zijn mensen te verbeteren en hen naar vrede en welvaart te leiden. Ondanks zijn uiterst ongepaste beledigingen tegen leden van de Trump regering – de nieuwste versie is zijn belediging van mijn goede vriend en collega ambassadeur Friedman – zijn we toegewijd aan het Palestijnse volk en aan de veranderingen die moeten worden doorgevoerd voor vreedzaam samenleven.”

Greenblatt voegde hieraan toe: “We zijn ons vredesplan aan het finaliseren en we zullen het doorvoeren als de omstandigheden gunstig zijn.”  De verklaring van Greenblatt laat zien dat de Trump-regering niet zal afwijken van het conceptuele raamwerk dat de regering-Clinton in 1993 heeft aangenomen – en de Israëlische concessies aan de PLO – centraal staan in het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten.

Door te zeggen dat de VS hun plannen zullen presenteren “wanneer de omstandigheden gunstig zijn”, zei Greenblatt dat er geen Amerikaans ultimatum is voor de PLO. Als Abbas geen deal wil, zullen ze hem uitzitten en het opnieuw aanbieden aan zijn opvolger of de opvolger van zijn opvolger.

Hoewel enige wat Greenblatt deed was een verklaring afleggen, heeft het ministerie van Justitie de verslaving van de VS aan de PLO in de praktijk gebracht door partij te kiezen bij de terroristische groep tegen Amerikaanse slachtoffers van PLO-terrorisme.

In 2004 hebben elf families van Amerikaanse burgers die gewond of vermoord werden tijdens PLO-terroristische aanslagen in Israël een schadevergoedingszaak aangespannen tegen de PLO in de federale rechtbank. Op basis van de Antiterrorismewet van 1992 oordeelde de rechtbank in het voordeel van de eisers in de zaak ‘Sokolow vs. de PLO’. De antiterrorismewet staat Amerikaanse slachtoffers van buitenlandse terroristische aanslagen toe om voor de federale rechtbank schadevergoeding te eisen de daders.

De rechtbank kende de slachtoffers 218,5 miljoen dollar schadevergoeding toe. Die som werd automatisch verdrievoudigd onder het statuut. Dus de PLO kreeg de opdracht om voor zijn Amerikaanse slachtoffers $ 655,5 miljoen te betalen aan punitieve schade. De PLO ging in beroep tegen de uitspraak en beweerde dat de VS onbevoegd zijn. In augustus 2016 heeft het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit ingestemd en het vonnis van het districtshof vernietigd. De aanklagers hebben hoger beroep ingesteld bij het Supreme Court. De rechtbank is gepland om maandag aan te kondigen of zij het beroep zal horen.

Het hele Huis van Afgevaardigden heeft een amicus-brief ingediend met het verzoek aan het Hooggerechtshof om het hoger beroep van de slachtoffers te horen. De wetgevers merkten op dat de wet van 1992 juist werd aangenomen om slachtoffers van terrorisme, zoals de eisers van Sokolow, in staat te stellen schadevergoeding te ontvangen voor hun lijden. Drieëntwintig senatoren, die het ideologische spectrum overspannen van senator Elizabeth Warren tot aan senator Ted Cruz, dienden een amicus-brief in volgens dezelfde regels.

Lees hier het volledige artikel van Glick.

door Caroline Glick


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Caroline GlickCheckmating the smart Abbas” van 25 maart 2018 op haar eigen blog

Een gedachte over “Hoe de Trump regering de PLO en Mahmoud Abbas schaakmat zette

  1. Iemand die 40 jaar fungeert als Arafat’s hulpje en daarna 14 jaar als ‘president’ zonder resultaat, behalve een vette bankrekening is géén idioot……..maar een crimineel!

    Iemand die dit zijn volk aandoet moet voor het ICC!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.