Fatah verscherpt boycot van Gaza: per 1 april geen lonen meer voor Hamas ‘personeel’

De ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit (PA), belast met burgerzaken, Hussein al-Sheikh, sprak zondag over de telefoon met Isrël’s minister van Financiën Moshe Kahlon (Kulanu) en waarschuwde dat de PA vanaf 1 april zou stoppen met het betalen van salarissen aan zijn werknemers in Gaza, bericht aldus Arutz-7.

Het stopzetten van de betalingen aan tienduizenden personeelsleden in Gaza zal de humanitaire crisis in de Gazastrook ongetwijfeld alleen maar verergeren.

Volgens een rapport over Hadashot TV verklaarde Kahlon aan al-Sheikh dat Israël het er niet mee eens zou zijn dat de interne oorlog tussen de Fatah (dat de PA leidt) en Hamas “in het gezicht van Israël zou exploderen”, zoals hij het uitdrukte, en waarschuwde de PA tegen eenzijdige stappen die onrust in Gaza zouden kunnen veroorzaken.

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit en voorzitter van de politieke factie Al Fatah, ligt al sinds 2007 in de clinch met de terreurgroep Hamas die de Strook controleert, nadat Hamas tijdens een bloedige staatsgreep de macht greep in de Strook en Fatah uit alle bestuursfuncties zette en uit de Strook verdreef.

De twee groepen ondertekenden in oktober een verzoeningsovereenkomst, in het kader waarvan Hamas op 1 december de macht in Gaza moest overdragen. Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en leek vervolgens volledig te zijn geannuleerd nadat naar verluidt ‘obstakels’ waren opgedoken.

Hamas weigert naar verluidt zijn wapenarsenaal te ontmantelen en weigert tevens zijn beruchte militie, de Al Qassam Brigades, en het dozijn andere verwante terreurgroepen in Gaza te ontwapenen, een belangrijke eis van Abbas.

De relaties tussen de partijen zijn verder verslechterd sinds een bomaanslag op het konvooi van PA-kabinetsleider Rami Hamdallah terwijl hij Gaza bezocht. Abbas gaf Hamas de schuld voor de bomaanslag en zei dat als de aanval was gelukt, dat ‘de weg zou hebben vrijgemaakt voor een bloedige burgeroorlog’.

Hij heeft ook plannen aangekondigd om Hamas te straffen voor de mislukte bomaanslag. Hamas, die elke connectie met de aanslag ontkent, noemde vorige week een verdachte die later werd gedood tijdens een inval.

Een gedachte over “Fatah verscherpt boycot van Gaza: per 1 april geen lonen meer voor Hamas ‘personeel’

 1. “De boycot van Gaza opheffen”.

  Misschien moeten de Europeese mensenrechten NGO’s een flotilla organiseren……….tegen Fatah.

  Hamas & Fatah, de broederoorlog tussen het anders zo ‘vreedzame palestijnse volk’…..en onze bezorgde NGO’s & journalisten zijn oorverdovend stil.

  Dat kan ook niet ander, want……

  De hordes ‘bezorgde’ internationale journalisten liggen nu te loeren of Hamas zijn dreiging waar gaat maken en de grens met Israel gaat bestormen………en wat Israel dan gaat doen!

  Kijk, dát is nieuws!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.