VN-mensenrechtenraad neemt andermaal 5 anti-Israëlische resoluties aan

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties beëindigde op vrijdag 23 maart de eerste en langste zitting van het jaar door vijf resoluties aan te nemen die kritiek hadden op het gedrag van Israël jegens de Palestijnen of hun steun gaven achter hun lange, vruchteloze zaak voor een soevereine Palestijnse staat.

Nog twee ‘landen specifieke’ resoluties richten zich op Syrië, waar honderdduizenden zijn omgekomen in een zevenjarige burgeroorlog. Zuid-Soedan, Myanmar, Iran en Noord-Korea kregen er elk één.

Tot de resoluties tegen Israël behoorden de ‘mensenrechten in de bezette Syrische Golan’, het ‘recht van het Palestijnse volk tot zelfbeschikking’, de ‘mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem’, de ‘Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de bezette Syrische Golan’ en ‘het waarborgen van verantwoording en gerechtigheid voor alle schendingen van het internationaal recht in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem’.

De resoluties die in Genève zijn aangenomen, omvatten een oproep om zich te houden aan Resolutie 2334, die eind 2016 werd aangenomen, volgens welke de Israëlische nederzettingen illegaal zijn. De resolutie riep de wereldnaties op om ‘de uitbreiding van nederzettingen te veroordelen’ en ‘in hun relevante betrekkingen onderscheid te maken tussen het grondgebied van de staat Israël en de gebieden die sinds 1967 bezet zijn.’

Een andere resolutie roept Israël op af te zien van uitbreiding van de bouw en bevolking van de Golanhoogten, vanwege het feit dat het een bezet gebied is.

Nadat Israël in juni 1967 de Golan veroverde op Syrië, annexeerde Israël op 14 december 1981 de Golan, nadat eerder twee oorlogen (in 1967 en 1973) waaraan Syrië had deelgenomen waren afgeslagen. In tegenstelling tot Jordanië en Egypte weigerde Syrië na die verloren veldslagen tegen Israël (en tot op heden) een vredesverdrag met Israël aan te gaan en weigert tevens de staat Israël te erkennen.

Negen maanden geleden bekritiseerde de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley de hoogste mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en eiste een einde aan wat zij noemde de vooringenomenheid tegen Israël en kondigde het vooruitzicht aan op een uittrede van de VS indien dit niet verandert.

Op vrijdag waarschuwde Haley dat de 47 leden tellende, in Genève gevestigde organisatie elke maand maart slechts twee sessies organiseert om te debatteren over schendingen van rechten en misbruiken – een voor Israël en een voor de rest van de wereld.

De Amerikaanse diplomate en woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert stuurde volgende tweet in de wereld om haar ongenoegen te uiten omtrent de vooringenomendheid van de VN jegens Israël:

Ook Nikki Haley reageerde in een tweet: “Wanneer de Mensenrechtenraad Israël slechter behandelt dan Noord-Korea, Iran en Syrië, is het de Raad zelf die dwaas is en zijn naam niet waard is … De acties van vandaag maken duidelijk dat de organisatie de geloofwaardigheid mist die nodig is om een ​​echte pleitbezorger voor de mensenrechten te zijn.”

Haley zei dat het tijd is voor ‘de landen die beter weten om veranderingen te eisen’, en zeggen dat velen het erover eens zijn dat de agenda van de raad ‘vooringenomen is tegen Israël, maar te weinig bereid zijn om het te bestrijden.’

Hieronder de volledige persverklaring van Nikki Haley:

“Als dat gebeurt, zoals het vandaag is gelukt, voldoet de raad niet aan zijn plicht om de mensenrechten over de hele wereld te handhaven,’ zei ze. Haley zei dat de Trump-regering haar lidmaatschap van de Mensenrechtenraad blijft evalueren. ‘Ons geduld is niet onbeperkt,’ zei ze. ‘De acties van vandaag maken duidelijk dat de organisatie niet de geloofwaardigheid heeft die nodig is om een ​​echte pleitbezorger voor de mensenrechten te zijn.’


Bronnen:

♦ naar een artikel “UN rights council passes 5 anti-Israel resolutions” van 24 maart 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “VN-mensenrechtenraad neemt andermaal 5 anti-Israëlische resoluties aan

  1. UNHRC een totale mislukking die 65 miljoen arme mensen/vluchtelingen totaal in de kou laat staan door haar eigen arrogantie, obsessieve Israel bias……..én overbetaalde medewerkers die niets beters te doen hebben dan vergaderingen te organizeren en lege resoluties te ”aanvaarden!

    Net als alle UN organisaties is dit mislukte geldvretende monster toe aan een grote schoonmaakbeurt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.