Amerikanen waarschuwen Palestijnse leiding

Het geduld van de Amerikanen met de leiding van de Palestijnse Autoriteit is bijna op. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis zit, zijn de Amerikaans-Palestijnse betrekkingen gespannen. Trump´s duidelijke affiniteit met Israël en zijn ontbrekende bereidheid om de schandelijke eisen en aanspraken van de Palestijnse leiders te tolereren, zijn voor de meeste Israëli´s een frisse wind.

Het is duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit dat anders ziet. De chef van de Palestijnen, Mahmoud Abbas (foto), is zo kwaad op de regering van Trump, dat hij Amerikaanse diplomaten persoonlijk beledigt. Tijdens een bijeenkomst met vooraanstaande Palestijnse leiders noemde hij de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, een “hondenzoon” vanwege diens persoonlijke opvattingen met betrekking tot de Israëlische “nederzettingen” in het Bijbelse kernland van Judea en Samaria.

Een dag daarna waarschuwden ambtenaren van het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Abbas en zeiden dat hij zijn vijandige manier van spreken achterwege zou moeten laten.

“De commentaren van president Abbas waren ongehoord en weinig behulpzaam”, zei de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert. “Wij roepen de Palestijnse Autoriteit er nadrukkelijk toe op haar inspanningen erop te concentreren het leven van de Palestijnse bevolking te verbeteren en vaart te zetten achter de vredesinspanningen. De Amerikaanse regering blijft volledig verbonden aan deze doelen.”

Het Amerikaanse Congres zal de komende dagen stemmen over een wetsontwerp dat voorziet in aanzienlijke verlaging van de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit, die diezelfde Palestijnse Autoriteit volgens Trump door goed gedrag en de bereidheid om vrede te sluiten met Israël zou moeten verdienen.

De wet werd genoemd naar de twee jaar geleden bij een aanslag in Israël vermoorde Amerikaan Taylor Force. Met deze wet willen de VS graag een einde maken aan de Palestijnse betalingen aan terroristen en hun families. Zolang deze betalingen niet gestopt worden, zullen de Amerikanen geen hulpgelden meer aan de Palestijnen overmaken. Hiervan zijn echter drie terreinen uitgesloten, waarbij de hulpgelden ook rechtstreeks betaald blijven worden: tot $ 5 miljoen voor de watervoorziening, hulp voor ziekenhuizen in het oosten van Jeruzalem en inentingen voor kinderen tot een bedrag van een half miljoen dollar per jaar.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Amerikaner warnen Palästinensische Führung op de site van Israel Heute van 23 maart 2018.

bron-logo