Gaza: Palestijnen trachten Israël te infiltreren en materiaal te beschadigen; Israël reageert

Vier Gazaanse Palestijnen trachtten vanuit de Strook Israël illegaal binnen te dringen, met als doel de technische installaties te beschadigen die de IDF gebruikt om terreur- en aanvalstunnels van Hamas op te sporen en te vernietigen die van Gaza naar Israël worden gegraven.

Plaatje hierboven: Wekelijks Palestijns ritueel in Gaza en in Judea & Samaria na het vrijdaggebed in de locale moskee: Palestijnen schoppen rel, hier aan het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël, vrijdag 15 oktober 2015 [beeldbron: Reuters]

Het hekken werd beschadigd en een poging tot brandstichting van de IDF materiaal werd verijdeld. Toen de IDF soldaten naderden zetten de vier het op een lopen. Niemand raakte gewond en de schade bleek minimaal.

De Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) Yoav Mordechai reageerde op het incident in een bericht op een Arabisch-talige Facebookpagina:

“Het is duidelijk dat Hamas Gaza niet kan besturen. Het is bekend dat Hamas zijn eigen behoeften boven die van de bevolking verkiest. Hamas moedigt de bevolking aan om wanhopige protesten te houden en de orde te verstoren in de buurt van de grens tussen Israël en Gaza. Hamas misbruikt en zal doorgaan met het misbruiken van deze protesten en het uitzenden van Hamas-agenten, zelfs als ze verkleed zijn als burgers.

Dit is een duidelijk en transparant proces. Hamas investeert geld in deze protesten, in plaats van geld te investeren in gezondheid, waterinfrastructuur en bescherming van het milieu. Sta daarom niet toe dat Hamas vrouwen, kinderen en de onschuldige bevolking misbruikt [voor zijn genociale intenties]. We zullen vastberaden en kordaat reageren tegen elke beschadiging van de beveiligingsinfrastructuur van Israël en elke poging om Israël binnen te komen.”

Israëlische reactie
Een Israëlische defensieve reactie op de incidenten liet niet lang op zich wachten. Afgelopen zaterdagnacht heeft de Israëlische luchtmacht (IAF) een militaire structuur van Hamas bestookt in Rafah in het zuiden van de Strook.

“De IDF blijft alle pogingen om de staat Israël te beschadigen dwarsbomen en zal streng reageren op degenen die Israëlische burgers willen schaden. Hamas wordt verantwoordelijk gehouden voor alle agressie die vanuit de Gazastrook komt”, las een verklaring van de IDF.

Vorige week ging een explosief af in de buurt van de veiligheidshekken aan de Gaza-Israëlische grens. Niemand raakte gewond en er werd geen schade veroorzaakt. IAF-jagers vielen later een Hamas-terreurdoelwit aan in het centrum van Gaza.

Het wordt uitkijken wat er volgende week vrijdag gaat gebeuren. Duizenden Gazanen zijn namelijk van plan om op vrijdag 30 maart massaal naar Israël op te marcheren in wat wordt genoemd de ‘Mars van de Terugkeer’ (plaatje hieronder). De propagandastunt is een initiatief van de twee bekendste terreurorganisaties in Gaza, Hamas en Islamitische Jihad [lees hierhier en hier].

Een gedachte over “Gaza: Palestijnen trachten Israël te infiltreren en materiaal te beschadigen; Israël reageert

  1. “Return to Jordan” zullen ze bedoelen. Altijd ellende met dat zooitje ongeregeld; nooit iets opbouwends. Kapot maken en afbreken – anders kunnen ze niet. Degenerates.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.