Zeldzame bedreigde apensoort geboren in Bijbelse Zoo van Jeruzalem

Een Israëlische dienrentuin bericht dat een bedreigde apensoort, gekend als het Tamarin Gouden Leeuwaapje (Leontopithecus rosalia), in gevangenschap is geboren.

Plaatje hierboven: Een gouden leeuwenaapje beschermt haar pasgeboren baby (op het hoofd) in de Bijbelse Zoo van Jeruzalem op donderdag 23 maart 2018 [beeldbron: AP/Israel Hayom]

De Bijbelse Zoo van Jeruzalem, die sinds 1993 officieel ‘Familie Tisch Zoölogische Tuinen‘ wordt genoemd, zei dat het aapje twee weken geleden werd geboren uit moeder Bilbi en vader Zohar. De voorlopig naamloze aap werd op donderdag aan het publiek getoond terwijl hij aan de nek van zijn moeder bengelde.

Gouden leeuwtamarins behoren tot de zeldzaamste dieren ter wereld, volgens het Wereld Natuur Fonds. De soort staat vermeld als bedreigd volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur.

De dierentuin van Jeruzalem zegt dat de primaat in de jaren tachtig met uitsterven werd bedreigd toen minder dan 100 in zijn geboorteland Brazilië werden gevonden. Maar een fokprogramma in dierentuinen wereldwijd stopte de achteruitgang. Tegenwoordig zijn er honderden gouden leeuwentamarins in het wild en in dierentuinen wereldwijd.

Bijbelse Zoo van Jeruzalem
De Bijbelse Zoo van Jeruzalem werd in 1939 opgericht om aan de onderzoekbehoeften van de Hebreeuwse Universiteit te voldoen en om dieren, vogels en reptielen te tonen die in de Bijbel worden genoemd. De zoo werd in september 1940 geopend als een kleine ‘dierenhoekje’ in de Rabbijn Kookstraat in het centrum van Jeruzalem.

De dierentuin werd gesticht door Aharon Shulov, een professor in de zoölogie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Mount Scopus, om zoals hij in 1951 schreef, de ‘onzichtbare muur’ tussen de intellectuelen op de berg Scopus en het grote publiek af te breken. Aharon Shulov, geboren in Oekraïne, werd gevangen gezet op beschuldiging van Zionistisch activisme. Bij zijn vrijlating in 1926 immigreerde hij naar het toenmalige Britse Mandaat Palestina.

In 1947 verhuisde de dierentuin, die inmiddels 122 dieren had, naar een stuk land op de Scopus berg dat werd aangeleverd door de Hebreeuwse universiteit en bleef daar van 1947 tot 1950. Het was tevens de tijd van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en de belegering van Jeruzalem, toen voedsel voor de bevolking van de stad erg schaars was. Dierenverzorgers zochten hun toevlucht tot het opsporen van zwerfhonden op vuilstortplaatsen om de vleesetende dieren te voederen. Veel van de carnivoren stierven hoe dan ook en andere, niet-gevaarlijke soorten moesten worden vrijgelaten.

Als onderdeel van de Wapenstilstandsovereenkomsten tussen Israël en Jordanië van april 1949 was de toegang tot de berg Scopus beperkt. De Verenigde Naties hielpen de dierentuin te verhuizen naar een 15 hectare groot perceel in Givat Komuna, grenzend aan de huidige wijken Romema en Ezrat Torah van Jeruzalem. Volgens Shulov, toen de dierentuin in Romema aankwam, bleven er slechts twee wolven, één hyena, één leeuw en één luipaard meer over.

De dierentuin bleef van 1950 tot 1991 in Romema en werd een geliefd instituut in Jeruzalem. Ongeveer 30 procent van de opkomst was afkomstig van Haredi-families uit Noord-Jeruzalem en moslimfamilies uit Oost-Jeruzalem – twee bevolkingsgroepen die normaal niet deelnemen aan het culturele aanbod van de stad. De verzameling van de dierentuin betrof ca. 500 dieren in 1967. Tijdens de Zesdaagse Oorlog werden helaas 110 dieren gedood door granaatscherven en verdwaalde kogels.

De oude dierentuin sloot in 1991 de deuren en het proces van verhuizen naar de nieuwe locatie begon, wat culmineerde in de opening van de huidige dierentuin in 1993 in de Aharon Shulovweg in de wijk Givat Samua van Jeruzalem. De zoo werd hernoemd als ‘Familie Tisch Zoölogische Tuinen’  hoewel het grote publiek trouw blijft aan de oude naam aka de ‘Bijbelse Zoo’.

Video: Palestijnse en Israëlische kinderen bezoeken samen
de Bijbelse Zoo van Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een berichtRare, endangered primate born in Jerusalem zoo” van 23 maart 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Michael Kammen “Jerusalem’s Modern Ark” van 6 maart 1983 op de site van The New Tork Times