VN eist schadevergoeding van Israël voor schade aan UNRWA-faciliteiten in Gaza-oorlog van 2014

Het Secretariaat van de Verenigde Naties zei donderdag dat Israël aansprakelijk was voor de schade aan de faciliteiten van de Verenigde Naties in de Gazastrook tijdens de oorlog van 2014 met Hamas, en eist schadevergoeding. Er werden geen details vrijgegeven met betrekking tot het bedrag dat de U.N. eiste als compensatie.

Het Secretariaat beweert dat scholen die worden gerund door het Palestijnse Hulpagentschap van de Verenigde Naties (aka UNRWA) werden beschadigd door Israëlische aanvallen die tijdens Operation Protective Edge werden uitgevoerd.

Israël heeft ruimschoots aangetoond dat de faciliteiten van U.N. en UNRWA door Hamas werden gebruikt om wapens te verbergen en raketten naar Israël te lanceren. Het secretariaat heeft echter geen poging gedaan om soortgelijke restitutie te eisen van de terroristische groep die Gaza controleert.

De Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon reageerde op donderdag:

“Israël zal elke actie ondernemen die nodig is om zijn burgers te verdedigen en elke bedreiging voor hun veiligheid uit de weg te ruimen. In plaats van eisen te stellen aan Israël, zou de V.N. Hamas om compensatie moeten vragen, voor het gebruik van zijn [V.N.] faciliteiten om burgers schade toe te brengen. De V.N. zou ook moeten onderzoeken hoe steeds weer een terroristische groep, die Gazanen als menselijke schilden gebruikt, deze faciliteiten uitbuit voor eigen gebruik.”

Na het conflict in 2014, richtte de toenmalige toen Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon een onderzoekscommissie op om de incidenten te onderzoeken waarbij de VN-faciliteiten in Gaza door terroristen werden gebruikt. Het rapport schreef verschillende aanvallen, waarbij scholen werden geraakt door artillerievuur, toe aan luchtaanvallen tijdens de Israëlische militaire operatie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shlomo Cesana “UN demands Israel compensate it for facilities damaged in Gaza war” van 23 maart 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “VN eist schadevergoeding van Israël voor schade aan UNRWA-faciliteiten in Gaza-oorlog van 2014

 1. Hello ,

  I saw your tweet about animals and thought I will check your website. I like it!

  I love pets. I have two beautiful thai cats called Tammy(female) and Yommo(male). Yommo is 1 year older than Tommy. He acts like a bigger brother for her. 🙂
  I have even created an Instagram account for them ( https://www.instagram.com/tayo_home/ ) and probably soon they will have more followers than me (kinda funny).

  I have subscribed to your newsletter. 🙂

  Keep up the good work on your blog.

  Regards
  Wiki

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.