Hamas kondigt ‘Prijs Sjeik Yassin Vrijheids en Mensenrechten’ aan

De terroristische groep Hamas heeft op donderdag 22 maart 2018 de ‘Prijs Sjeik Ahmed Yassin voor Openbare Vrijheden en Mensenrechten’ aangekondigd. Op donderdag was het precies veertien jaar geleden dat Sjeik Yassin werd uitgeschakeld door het IDF.

Plaatje hierboven: Hamasleider en stichter Sjeik Ahmed Yassin (links) met aartsterroristenleider Yasser Arafat (rechts) van de PLO/Al Fatah aka de eerste president van de Palestijnse Autoriteit in 1998 [beeldbron: Le Monde]

Volgens de Hamas-website was een groot aantal Arabische functionarissen en maatschappelijke leiders aanwezig bij de prijsuitreiking. “De prijs is bedoeld om de cultuur van openbare vrijheden en mensenrechten te stimuleren bij onderzoekers, vooral Palestijnen,” zei dr Nasim Yassin, een lid van de Board of Trustees van de prijs, tijdens de ceremonie.

Sjeik Ahmed Yassin (1937-2004) was een stichter en een belangrijke spirituele leider van Hamas, die door wijlen de Israëlische premier Ariel Sharon werd beschouwd als het “meesterbrein van de Palestijnse terreur” en een “massamoordenaar“. De Israëlische regering beschuldigde Yassin van directe verantwoordelijkheid voor een aantal terroristische aanslagen op burgers en achter de schermen de aanstichter van tientallen zelfmoordaanslagen door Hamas tegen Israëlische burgers.

Sjeik Yassin was een bijna compleet verlamde quadriplegicus (verlamming aan benen en armen) als gevolg van een sportongeval op 12-jarige leeftijd. Hij bewoog zich meestal voort in een rolstoel – of werd daarin geduwd door een van zijn helpers. Hij huwde in 1960 en kreeg bij zijn vrouw Halima Yassin elf kinderen.

Veertien jaar geleden, op 22 maart 2004, werd de sjeik tijdens een aanval van de Israëlische luchtmacht (IAF) gedood. Terwijl de verlamde sjeik in zijn rolstoel in de vroege ochtend naar buiten werd gereden om in Gaza stad het ochtendgebed bij te wonen, werd hij met enkele Hellfire missiles beschoten vanuit een Israëlische AH-64 Apache helicopter.

Yassin en zijn lijfwachten waren op slag dood, samen met negen omstaanders. Nog eens 12 anderen werden gewond waaronder twee zonen van sjeik Yassin. Tweehonderd duizend Palestijnen woonden zijn begrafenis bij.

Jack Straw, toen de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei in reactie: “Ieder van ons begrijpt Israëls behoefte om zichzelf te beschermen – en heeft het volste recht om dat te doen – tegen het terrorisme dat het treft, binnen het internationale recht. Maar het is niet gerechtigd om voor soort onwettige moorden te begaan en we veroordelen dit. Het is onaanvaardbaar, het is niet gerechtvaardigd en het is zeer onwaarschijnlijk dat het zijn doelstellingen zal bereiken.” Met andere woorden, je had het moeten doen, maar je had het niet moeten doen.

President George W. Bush antwoordde: “Elk land heeft het recht om zichzelf te verdedigen tegen terreur. Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen tegen terreur. En terwijl ze dat doet, hoop ik dat ze consequenties in gedachten houdt over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we op het pad naar vrede blijven.” Wat later werd dit gecompenseerd door de Amerikaanse VN-gezant John Negroponte, die verklaarde dat de VS “diep verontrust was door deze actie van de regering van Israël.”

Dit lijken alvast enkele kandidaten om de eerste Yassin Prijs in ontvangst te mogen nemen en tientallen anderen, waaronder België, de VN en de Europese Unie, staan reeds in de rij kandidaten aan te schuiven …

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Hamas Announces ‘Sheikh Yassin Freedoms and Human Rights’ Award” van 23 maart 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Hamas kondigt ‘Prijs Sjeik Yassin Vrijheids en Mensenrechten’ aan

Reacties zijn gesloten.