Duiven maakten zowat 1500 jaar geleden de Negevwoestijn groen en bloeiend

Duiven speelden ongeveer 1500 jaar geleden een centrale rol bij de transformatie van de Byzantijnse Negev in een bloeiende tuin, volgens een nieuw onderzoek uitgevoerd aan het Zinman Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Haifa en dat woensdag 21 maart ’18 werd gepubliceerd in het tijdschrift PlosOne.

Plaatje hierboven: De ruïnes van een oude Byzantijnse kerk uit de 8ste of 9de eeuw na Chr. in Shivta in de Negev-woestijn van Israël, 43 kilometer ten zuidwesten van Beersheba. Shivta werd in juni 2005 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed [beeldbron: Wikipedia ]

De studie, die zich richtte op de oude nederzettingen van Shivta en Sa’adon, vond archeologisch bewijs dat de Byzantijnen in de Negev hun duiven niet voor voedsel hadden grootgebracht, maar om de droge loess aarde te bevruchten en hem meer geschikt te maken voor intensieve landbouw.

Loess aarde bestaat uit een fragment van geologisch afval, gevormd door de opeenhoping van door de wind geblazen stof. Maar ondanks zijn lage oorsprong heeft loess de neiging zich tot zeer rijke bodems te ontwikkelen. Onder geschikte klimatologische omstandigheden vormt het een van de meest landbouwproductieve ter wereld.

“De uitwerpselen van duiven zijn rijk aan fosfor, kalium en stikstof, die essentieel zijn voor de landbouw en die in de loessgrond van de Negev ontbreken,” merkten de onderzoekers op, eraan toevoegend dat “het feit dat de gevonden duivenbotten veel kleiner zijn dan de duiven die worden gekweekt” want vlees, samen met de nestmaterialen ontdekt in de loopgraven en de locatie hiervan binnen de landbouwvelden, geven aan dat de duiven werden gekweekt zonder significante menselijke tussenkomst, waarbij mensen vooral bescherming boden.”

In de afgelopen jaren is een grootschalig onderzoek uitgevoerd in de Byzantijnse Negev-gemeenschappen, geleid door Prof. Guy Bar-Oz van de Universiteit van Haifa, in een poging om onder andere te begrijpen hoe de Byzantijnen erin slaagden een uitgebreid landbouwsysteem op te zetten in de woestijn ongeveer 1500 jaar geleden, en waarom deze bloeiende gemeenschappen van de ene dag op de andere werden verlaten.

In een studie die enkele maanden geleden werd gepubliceerd, presenteerde de onderzoeksgroep significant archeologisch bewijs van de omvang van de landbouw in de Negev in die tijd, met behulp van de botten van een knaagdier (Marion), dat alleen in vochtige milieus leeft en niet in de woestijn wordt gevonden.

De truc met de duif
Thans concentreren Dr. Nimrod Marom van de Universiteit van Haifa en het Tel Hai College, samen met Prof. Bar-Oz en Dr. Yotam Tepper van het Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Haifa en Dr. Baruch Rosen van het Volcani Instituut, zich op over de studie van de botten van duiven die worden gevonden in hokken in de landbouwgebieden in de buurt van de Byzantijnse nederzettingen.

Volgens de onderzoekers staan uitwerpselen van duiven bekend als een bron van belangrijke mineralen voor de landbouw, zoals fosfor, kalium en stikstof, en in veel delen van de wereld was het tot voor kort gebruikelijk om ze te gebruiken om de bodem te verbeteren en te bemesten. Door de geschiedenis heen zijn er echter ook duiven gekweekt voor hun vlees. Om het hoofdgebruik van de duiven in de Negev Byzantijnse kolonies te bepalen, onderzochten de onderzoekers de duivenbotten die in de duivenhokken te vinden waren, evenals de chemische samenstelling van de uitwerpselen zelf.

De grote hoeveelheid botten die bij de opgravingen werden aangetroffen, liet de onderzoekers toe om de gemiddelde lengte van de vleugel, de lichaamsstructuur en de kenmerken van de schedel van de duiven uit de Byzantijnse periode te identificeren, in vergelijking met de beenderen van duiven van verschillende rassen van moderne tijden. Het werk was onder meer gebaseerd op het vergelijken van de duiven van de Negev met de duiven verzameld en geclassificeerd door de vader van de evolutietheorie Charles Darwin zelf. Hun botten worden opgeslagen in het British Museum.

De belangrijkste ontdekking van de onderzoekers was dat de duiven uit de Byzantijnse periode klein, gespierd en ‘atletisch’ waren en niet van dezelfde grootte als de wilde duiven van Darwin. Volgens Dr. Marom is een kleinere lichaamslengte niet alleen een duidelijke indicatie van de duiven in kwestie met minder vlees op hun botten, maar dat ze ook een sneller metabolisme hadden. Simpel gezegd: kleinere ionen produceren meer guano in verhouding tot het voedsel dat ze consumeren.

De chemische testen die in het laboratorium zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat de uitwerpselen inderdaad rijk zijn aan stikstof, fosfor en kalium. “In aanvulling op dit feit, versterkt de locatie van de duivenhokken, in een agrarisch gebied en uit de buurt van de nederzettingen, de hypothese dat de duiven in de hokken werden gekweekt om mest van hoge kwaliteit te produceren die bedoeld is om de loessgrond van de woestijn te verbeteren,’ onderzoekers concludeerden.

“De duiven van Shivta konden vrij vliegen en hun voedsel zelf halen, de guano die op de vloer van de kippenhokken werd verzameld, werd gebruikt om fruitbomen en wijnstokken te bemesten in de plaatselijke wijngaarden en boomgaarden. Daarnaast ontdekten we in de duivenhokken een rijke botanische vondst die wijnstokken, dadels, olijven, perziken en een verscheidenheid aan wilde planten bevatte, alle restjes voedsel die de duiven aten,” voegde ze eraan toe, wat suggereert dat “dit een aanvullend bewijs is dat de Negev in de Byzantijnse periode groen en bloeiend was.”


Bronnen:

♦ naar een artikelHaifa U. Reveals Role of Pigeons in Turning the Negev Green 1,500 Years Ago” van 21 maart 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikel van Judy Siegel-Itzkovich “Haifa scientists uncover the bizarre rolle of Negev’s Byzantine pigeon” van 21 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post