Opmerkelijk: Egyptische president Sissi bood Abbas een Palestijnse staat aan… in de Sinaïwoestijn

Minder dan twee weken na de beëindiging van de gevechten tussen Israël en de terroristen van Hamas en Co in de Gazastrook (50 dagen in de zomer van 2014), presenteerde de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi naar verluidt een ambitieuze en genereuze oplossing voor de ruzie tussen de partijen: een Palestijnse staat in de Sinaï, aldus een bericht op Israel Hayom.

Volgens een rapport op de Amerikaanse legerradio werkte Egypte dit plan al enkele weken uit en presenteerde dit in het wekeinde van 12 september 2014 aan Abbas in Cairo. Het plan omvatte het overhevelen van 1.600 vierkante kilometer land in de Sinaï (zie kaartje hierboven)  aan  de Palestijnse Autoriteit, met het doel een Palestijnse staat tot stand te brengen.

In de kern stelt het Egyptische initiatief voor om de Gazastrook uit te breiden tot vijf keer de huidige omvang en alle Palestijnse vluchtelingen in een staat te vestigen om daar te worden gevestigd. Onder het initiatief zal deze staat gedemilitariseerd worden, meldde Army Radio. Dat zal Hamas en de rest van de bende Gazaanse barbaren niet zo leuk vinden.

Bovendien, zo vervolgde het rapport, zou de Palestijnse Autoriteit autonomie krijgen in de Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever in ruil voor het opgeven van de Palestijnse eis om terug te keren naar de grenzen van 1967. Volgens de bron van informatie over het voorstel, heeft Abbas het initiatief afgewezen ondanks grote Egyptische druk om het te accepteren. Abbas kijk natuurlijk altijd met één oog naar de hoofdprijs die volgens Abbas nog steeds voor het grijpen ligt: Israël.

De VS waren betrokken bij en gaven zelfs groen licht voor het initiatief, meldde de Amerikaanse legerradio, eraan toevoegend dat premier Benjamin Netanyahu ook op de hoogte was gebracht, maar het kabinet er niet over had geïnformeerd. Een soortgelijk idee werd zo’n twaalf jaar geleden door Israëlische academici rondgestrooid, maar het werd ronduit afgewezen door het regime van de toen Egyptische president Hosni Mubarak.

Deskundigen vermoeden dat het genereuze aanbod van Sissi voortvloeit uit de huidige problemen van Egypte bij het beheersen van terroristische groeperingen op het Sinaï-schiereiland in het bijzonder de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), die het noordelijke deel controleert van de Egyptische Sinai.

Opmerking Brabosh: Een Palestijnse delegatie bezocht onlangs het prachtige ietwat zanderige gebied van de Egyptische Sinaï en meent er een mooie locatie te hebben gevonden waar ze hun al-Aqsa Moskee annex Rotskoepel kunnen neerpoten. Ook voor het Moslim Kwartier in de Oude Stad van Jeruzalem zou in de woestijn een prachtige oase-met-één-palmboom zijn gevonden. [beeldbron: Difesa]

De delegatie heeft inmiddels namens PA-president Mahmoud Abbas meteen hartelijke vriendschapsbanden gesloten met de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), die actief is in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël.

Het enige probleem momenteel is dat er geen Joden wonen in de Egyptische Sinai die de Palestijnen kunnen kelen en of stenigen na het klassieke religieuze Vrijdaggebed. Daar moet nog een oplossing voor gevonden worden. Er wordt aan gedacht om eventueel op Joden lijkende opblaaspoppen  in te zetten, compleet met keppeltjes en haakneuzen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.