Hamas arresteert drie Gazaanse Palestijnen mbt. bomaanslag op PA-premier Hamdallah

Palestijnse media meldden donderdag dat Hamas drie verdachten heeft gearresteerd in de mislukte moordaanslag tegen de premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah in Gaza, vorige week.

Volgens sommige rapporten werd de hoofdverdachte, Anas Abdul Malik Abu Khussa, gedood tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen. De twee andere mannen die donderdag werden gearresteerd, werden niet bij naam genoemd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas bevestigde dat de veiligheidstroepen van Gaza betrokken waren bij een vuurgevecht in Nuseirat in het noordoosten van de Strook.

Ze zeiden dat ze erin geslaagd waren de plaats te vinden waar de drie verdachten zich schuilhielden en omsingelden hun schuilplaats in Nuseirat. De Hamaspolitie vroeg hen zich over te geven, maar ze openden het vuur op de veiligheidstroepen waarvan er twee werden gedood. Hoofdverdachte Anas Abu Khousa en zijn assistent Abdulhadi al-Ashhab zouden gedood zijn en een derde gewond die in het ziekenhuis werd opgenomen.

Iyad al-Bozom, de woordvoerder van het ministerie, zei dat een rapport werd gestuurd naarpremier Hamdallah over de onderzoeken en bevindingen omtrent het incident. Hamdallah en PA-commandant Majid Faraj’s konvooi werd op 13 maart door een bermbom in Gaza aangevallen. Ze bleven ongedeerd.

Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook controleert, had een beloning van $ 5000 uitgeloofd voor informatie over de verblijfplaats van Abu Khussa. De klopjacht op Abu Khussa was uitgebreid en zag Hamas een aantal controleposten opzetten in de straten van Gaza, auto’s inspecteren en identificatiedocumenten vragen.

Op maandag beschuldigde president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit Hamas van het orkestreren van de moordaanslag. Zijn opmerkingen werpen een schaduw over lopende verzoeningsbewegingen en dreigen pogingen teniet te doen om een ​​einde te maken aan de tien jaar oude kloof tussen de Fatah-factie van Abbas en de terreurgroep Hamas.

Abbas toonde geen bewijzen voor de vermeende betrokkenheid van Hamas, maar zei dat hij Hamas niet vertrouwde om het incident eerlijk te onderzoeken, eraan toevoegend dat er nulkommanul vooruitgang in het verzoeningsproces is geweest.


Bronnen:

♦ naar een artikelTwo security men killed during arrest of wanted attackers” van 22 maart 2018 op de site van Pal Today

♦ naar een artikelReport: Hamas arrests suspect who tried to assassinate Palestinian PM” van 22 maart 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van David Israel “Two Hamas Men Killed in Clash with Bombers of PA Prime Minister’s Convoy” van 22 maart 2018 op de site van The Jewish Press