The Donald neemt de grote baan naar vrede terwijl Abbas, PLO en Hamas imploderen

Wanneer binnenkort president Trump (aka The Donald) zijn ‘ultiem akkoord‘ zal presenteren, gericht op het oplossen van het 100 jaar oude Arabisch-Joodse conflict, gaat zo te zien Trump de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) geen stoel aanbieden aan de onderhandelingstafel met Israël.

Deze mogelijkheid volgt op twee buitengewone uitbarstingen van PLO-voorzitter Mahmoud Abbas:

♦ aanvallen op Hamas – waardoor er geen uitzicht is op verzoening tussen de PLO en Hamas, en

♦ publiekelijk minachtend de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman – die Abbas de ‘zoon van een hondnoemde

De wielen vielen af ​​van het veelbesproken Hamas-PLO verzoeningsakkoord tijdens een PLO-leidersbijeenkomst in Ramallah op 19 maart, toen Abbas Hamas beschuldigde van verantwoordelijk te zijn voor de moordaanslag tegen premier Rami Hamdallah en hoofd van de inlichtingendienst Majid Faraj in Gaza de week ervoor.

Abbas dreigde met vergeldingsacties tegen Hamas in onverhulde en ondubbelzinnige toon:

“Ik heb besloten om nationale, juridische en financiële maatregelen te nemen om ons nationaal project te beschermen. We hebben er nooit aan gedacht om Palestijnse burgers te straffen, niet op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza. Maar we moeten zeggen waar het verkeerd loopt en waar het om een misdrijf gaat. Deze situatie is niet acceptabel.”

Abbas beschuldigde Hamas van het saboteren van alle inspanningen voor verzoening door te zeggen dat ofwel de Palestijnse regering de volledige leiding neemt over alles in Gaza of de feitelijke autoriteit (Hamas) er volledig verantwoordelijk voor blijft:

“We hebben er alles aan gedaan om de verzoening tot een succes te maken, maar helaas was het resultaat voor het versterken van de overheid nulkommanul. We hebben zes maanden hard gewerkt en niets gekregen, niet de overheid, niet de grensovergangen, niet de veiligheid, niets. Het is allemaal hypocrisie. Ze willen geen verzoening … Er zijn geen twee kanten aan de divisie, eerder slechts één kant die het consolideert en een illegale de facto situatie afdwingt.”

Abbas zei dat hij niet zou wachten op het onderzoek van Hamas naar de moordpoging ‘omdat we weten dat zij, Hamas, erachter zitten‘ – eraan toevoegend dat moorden niet nieuw zijn voor Hamas wiens geschiedenis vol is van soortgelijke feiten die waarschuwen dat de poging niet zal slagen zonder reactie.

Dit laatste gevecht tussen de PLO en Hamas toont het bittere interne conflict dat ze sinds 2007 samen in stand houden om de harten en geesten van de Arabische bevolking van Gaza en de Westelijke Jordaanoever te controleren. Het onderstreept de voortdurende weigering van Hamas en de PLO om deze lang lijdende bevolking de afgelopen elf jaar enige zeggenschap te geven over hun eigen toekomst. Het achtervolgt het volstrekte onvermogen van de PLO om een ​​vredesakkoord met Israël te sluiten na onderhandelingen van de afgelopen 25 jaar.

Vrije en eerlijke verkiezingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever hadden allang moeten plaatsvinden. Maar toch is er geen woord te horen van de Verenigde Naties of de Europese Unie die zowel Hamas als de PLO oproept kogels door stembiljetten te vervangen.

De Verenigde Staten hebben Hamas opgelijst als een terroristische organisatie in 1987 – dus geloven dat de PLO een constructieve rol kan spelen bij het oplossen van de toekomst van Gaza zonder erin te slagen Hamas gewelddadig omver te werpen, is een illusie.

De recent samengestelde coalitie van Trump bestaande uit Israël, Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, Qatar, Bahrein, de VAE en Oman biedt veel betere hoop dat de voorstellen van Trump uiteindelijk vertaald kunnen worden in een bindend Arabisch-Joods vredesverdrag – met Arabische erkenning van de Joodse uiteindelijk Staat 70 jaar na oprichting.

Trump zal de persoonlijke afkeuring van ambassadeur Friedman niet goedkeuren. Het zou Trump niet mogen verbazen als hij binnenkort zal zien dat ook VN-ambassadeur Haley en Trump’s Midden-Oosten-gezanten Kushner en Greenblatt, het mikpunt zullen worden van soortgelijke scheldtirades.

Trump neemt de grote baan naar mogelijke vrede – en laat Abbas, de PLO en Hamas zich verder wentelen en keren in het donkere kleine wegeltje van verdere conflicten en dreigt zichzelf weldra politiek buiten spel te zetten en compleet irrelevant te worden.

door Daphne Anson


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daphne Anson “David Singer: Trump Takes High Road as Abbas, PLO and Hamas Implode” van 23 maart 2018 op haar eigen blog

Een gedachte over “The Donald neemt de grote baan naar vrede terwijl Abbas, PLO en Hamas imploderen

  1. Het hele Palestijnse circus is toe aan zijn laatste act en het meeste publiek verlaat de zaal bij gebrek aan interesse.

    Het was een duur circusnummer met te veel clowns gefinancierd door andere clowns.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.