Training voor oorlog in Gaza, waar de vijand op de loer ligt in tunnels en torens

Sinds Hamas meer dan tien jaar geleden aan de macht kwam in de Gazastrook, heeft het een terroristenleger en guerrillakracht aan de macht gebracht, getraind en bewapend en neergepoot in hoogbouw, ondergrondse bunkers en tunnels, te midden van de burgerbevolking.

Plaatje hierboven: Soldaten van de geduchte Givati Brigade van het Israëlische leger (IDF) op militaire oefening: “Not for pussies!” [beeldbron: IDF]

Israël en Hamas zijn de afgelopen tien jaar betrokken geweest in drie grootschalige conflicten en talrijke kleinschalige opflakkeringen, en terwijl het IDF vooruitblikt naar de toekomst, bereidt het nieuwe manieren voor om zijn eenheden te laten opereren in deze stedelijke oorlogsjungle, telkens wanneer dat nodig is. De Israel Defense Forces hielden onlangs een oorlogsoefening voor hun infanteriecommandanten om hen voor te bereiden op de uitdagingen van de strijd in Gaza.

De oefening, gehouden door de Givati-infanteriebrigade, speelde zich af op een aantal terreinen, waaronder de zuidelijke stad Ashkelon, waar officieren vechtten in en rond hoge woontorens.

In Gaza doen dergelijke gebouwen met meerdere verdiepingen dienst als militaire basis voor de gewapende vleugel van Hamas. De terreurgroep gebruikt ze als commandoposten, uitkijkposten en schietposities voor zijn cellen. Dergelijke gebouwen zullen, naar het oordeel van de IDF, worden gebruikt als posities door Hamas-cellen, gewapend met schoudergeschoten raketten (RPG’s), sluipschuttersgeweren en extra zware vuurkracht. De oefening toonde de commandanten hoe ze in zo’n omgeving moesten opereren, en diende hen om hun eigen soldaten te trainen.

‘Concept van een 360-graden-dreiging’
“In deze laatste oefening hebben we ons op een belangrijke manier gericht op het concept van de 360-graden-dreiging. Het is een feit dat de vijand onverwachts van bovenaf en van onderuit kan opduiken,” zei majoor Guy Madar, een voormalig Givati-plaatsvervangend bataljonscommandant en een sleutelfiguur van de oefening, aan JNS.

“Wanneer ze de gevechtsarena binnengaan, kunnen ze [vijandige] mensen onder hun voeten hebben. En ze moeten ook omhoog kijken. De vijand is niet naïef. Het wil zijn eigen verrassingen tegen ons uitproberen”, zei Madar. “Degenen die zullen winnen zijn degenen die handelen met sluwheid en creativiteit. Het zullen degenen zijn die weten hoe ze anders moeten denken.”

Madar voegde eraan toe: “deze oefening gaat over Gaza. We wilden vier trainingsdoelen bereiken: nachtelijke gevechten; vechten in gepantserde voertuigen; gevechten in gesloten stedelijke gebieden, met een sterke nadruk op hoge gebouwen en tunnels; en focussen op de kleinere eenheden, op het niveau van pelotons en groepen.”

De oefening weerspiegelt het nieuwe denken in de IDF. Het zijn dit soort kleinere eenheden – de groepen en pelotons – die uiteindelijk het resultaat zullen zijn van stedelijke veldslagen tegen Gaza’s gewapende facties.

Als gevolg hiervan is de training van commandanten een topprioriteit geworden. Commandanten van grotere eenheden, zoals bataljons, houden toezicht op een groter gebied, zei Madar. “De pelotonscommandanten staan ​​aan de rand van de operatie. Zij zullen degenen zijn die wrijving ervaren met de vijand. … Het is de pelotonscommandant die de vijand zal ontmoeten.”

De training maakte ook gebruik van het digitale netwerk van het IDF, dat bevelhebbers verbindt met tanks en luchtmachtbestrijdingsvliegtuigen. “Ik kan een vijand identificeren, druk op de coördinaat op de [digitale] kaart en deze verschijnt onmiddellijk in de tank”, zei Madar. “Onze dodelijkheid is toegenomen.”

Vorig jaar won het Israëlische Duke Robotics een wedstrijd als beste startup-bedrijf voor de ontwikkeling van de TIKAD drone, die niet enkel met camera’s maar ook met een machinegeweer kan uitgerust worden, aka een scherpschutters drone [beeldbron: Discover Magazine]

Gebruik van drones is een ‘enorme verandering’
Bij de oefening waren nieuwe quadcopters betrokken die onlangs in de IDF werden ingezet. De drones – momenteel commercieel gemaakt, maar die in de toekomst zullen worden vervangen door militaire quadcopters – hebben een revolutie teweeggebracht in het vermogen van laaggeplaatste commandanten om een ​​luchtfoto van hun gevechtsruimte aan te vragen en te ontvangen. “Tot vandaag was het de luchtmacht die dit leverde. Nu biedt het militaire bedrijf het aan,” zei Madar. “Dit is een enorme verandering.”

De oefening markeert het begin van een vier maanden durende oorlogstraining, wat betekent dat de Givati-brigade is weggerend van actieve missies. De eerste stap is gericht op het tonen aan commandanten hoe anderen te trainen. “In de civiele wereld zou het zijn om managers voor te bereiden op het runnen van hun afdelingen”, zei Madar.

Bovendien is de noodzaak om commandanten te trainen in het omgaan met de burgerbevolking tijdens gevechten van cruciaal belang, voegde hij eraan toe. Soldaten in de oefening speelden als burgerfamilies en gewonde burgers. De commandanten “ervoeren burgers die schreeuwen en chaos” die het Israëlische leger zal moeten ondergaan. Zoals Madar uitlegde: “het is voor ons duidelijk dat hoe dieper men manoeuvreert, hoe meer burgers men zal moeten behandelen.”

Pelotonscommandant 2de-luitenant Nadav Serlin, die deelnam aan de oefening, vertelde JNS over een ongekende hoeveelheid en niveau van inlichtingen en informatie die commandanten thans ontvangen omtrent de bedreigingen die hen te wachten staan ​​in Gaza. “We hebben gehoord hoe de vijand zich tegen ons voorbereidt … de kennis van wat er aan de hand is, aan de andere kant, en het horen van specifieke informatie over wat ons te wachten staat, maakt dat we ons veel beter voorbereid voelen,” zei hij.

“We begrijpen dat in Gaza veel van de belangrijkste gebouwen met meerdere verdiepingen veel bedreigingen bevatten,” zei Serlin. “Deze hoge gebouwen geven controle over het gebied.” “Training over hoe nauw samen te werken met het gepantserde korps en de luchtmacht is de sleutel tot de overwinning, voegde hij eraan toe: “Je moet alle extra middelen [die tot je beschikking staan] gebruiken om de beperkingen van de infanterie te overwinnen. Weten hoe onze soldaten te trainen is het belangrijkste. Er is altijd ruimte om te verbeteren, maar dit was een belangrijke stap voorwaarts.”

door Yaakov Lappin


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Training for war in Gaza, where the enemy lurks in tunnels and towers” van 13 maart 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.