PA-president Abbas gaat nieuwe maatregelen nemen tegen aartsrivaal Hamas

Mahmoud Abbas, El Presidente van de Palestijnse Autoriteit (PA), is van plan een reeks aanvullende strafmaatregelen tegen Hamas goed te keuren, die volgens hem verantwoordelijk is voor de mislukte aanslag tegen zijn kabinetschef Rami Hamdallah en zijn adviseur Majid Faraj bij hun bezoek aan de Gazastrook op 13 maart jl.

Commentatoren beschouwen deze stappen als een bewuste zet van Abbas om Hamas naar een confrontatie met Israël te slepen om het “akkoord van de eeuw” te blokkeren, het vredesplan dat wordt opgesteld door de Amerikaanse regering en waarvan de PA van mening is dat ze bevooroordeeld zijn ten gunste van Israël.

Een hoge functionaris van de PA vertelde de website van alkhaleejonline.net dat de strafmaatregelen van Abbas strenger zouden zijn dan degene die hij eerder aan Hamas had opgelegd en die het dagelijks leven van de inwoners van Gaza zouden schaden en de armoede en werkloosheid zouden verhogen.

Deze maatregelen omvatten onder meer een aanzienlijke verhoging van de belastingen op invoer en uitvoer van en naar Gaza, een verlaging van de salarissen van werknemers in de publieke sector (inclusief beveiligingspersoneel), de stopzetting van emissierechten door het PA-bureau voor sociale zaken voor 80.000 gezinnen in Gaza, bevriezing van financiering voor behandeling van patiënten en aankoop van medische apparatuur, vermindering van de levering van elektriciteit aan Gaza (blijkbaar door niet-betaling aan de Israelische Electric Company), stopzetting van betaling aan bedrijf Mekorot voor wateraankopen en sluiting van bankrekeningen van zakenlieden, bedrijven en instellingen.

De functionaris van de PA zei dat de strafmaatregelen uiterlijk in april van kracht worden. Abbas legde op maandag de schuld rechstreeks bij Hamas voor de bomaanslag tegen Hamdallah in Gaza vorige week en zei dat als de aanval was geslaagd, het “de weg zou hebben geopend voor een bloedige burgeroorlog.” Abbas zei ook dat hij het incident “niet zal late voorbijgaan” en kondigde aan dat hij niet-gespecificeerde “nationale, wettelijke en financiële maatregelen” tegen Hamas zou nemen.

Vorige week, direct na de aanslag, beschuldigde Abbas Hamas niet direct, maar plaatste hij de verantwoordelijkheid voor de aanval op de “illegale” regering in Gaza, die geleid werd door de groep. Hamas en de Fatah-factie van Abbas staan ​​al op gespannen voet sinds 2007, toen Hamas Gaza in een bloedige coup overnam.

De twee groepen ondertekenden in oktober een verzoeningsovereenkomst, in het kader waarvan Hamas op 1 december de macht in Gaza moest overdragen aan de Palestijnse Autroiteit die wordt bestuurd door Al Fatah, de politieke factie van Abbas. Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en leek vervolgens volledig te zijn geannuleerd nadat naar verluidt “obstakels” waren opgedoken.

Vorige maand hekelde Hamas het Hamdallah-kabinet over zijn beleid van “bedrog, het creëren van spanningen en het opzettelijk negeren van de behoeften van de inwoners van de Gazastrook.”

door Dalit Halevi


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Abbas to approve new measures against Hamas” van21 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “PA-president Abbas gaat nieuwe maatregelen nemen tegen aartsrivaal Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.