‘Wat als ik betaalde om uw vaders af te slachten?’ vraagt terreurslachtoffer in VN mensenrechtenraad

Een Israëlische nabestaande van een slachtoffer van de Palestijnse terreur, riep de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op om het beleid van de Palestijnse Autoriteit om terroristen en hun gezinnen te betalen te veroordelen, toen hij maandag in Genève in de organisatie getuigde.

“Leden van deze Raad, wat als ik 300 miljoen dollar zou betalen om al uw vaders afgeslacht te krijgen, zou u daarover kunnen rapporteren?” vroeg Micah Lakin Avni aan de VN Raad (zie videoverslag onderaan).

Avni sprak in het kader van een debat over vijf anti-Israëlresoluties en zeven verslagen die zijn ingediend onder Agendapunt 7 van de UNHRC, die maandagavond in discussie is gegaan.

De vader van Avni, de Israëlisch-Amerikaanse Richard Lakin, werd op 76-jarige leeftijd vermoord tijdens een terreuraanslag op een gelede autobus in de wijk Talpiot in Jeruzalem in oktober 2015. Voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezocht Lakin, een opvoeder uit Jeruzalem die bekend stond om zijn toewijding aan de Israëlisch-Palestijnse co-existentie, in het ziekenhuis voorafgaand aan zijn dood.

In 2016 vroeg Avni de raad om de moord op zijn vader te veroordelen. Deze keer vertelde Avni dat het zwijgen van de wereldorganisatie omtrent de kwestie van het betalen van lonen en premies aan terroristen door de Palestijnse Autoriteit, zichzelf daarmee medeplichtig maakt aan moord. In zijn verklaring beschreef Avni hoe zijn vader voor het eerst in zijn hoofd werd geschoten en vervolgens werd neergestoken.

Degenen die zijn vader en hun gezinnen hebben gedood, kregen tijdens hun leven $ 3 miljoen uitbetaald door de PA en zijn president Mahmoud Abbas, zei de voorbereide verklaring. “De Palestijnse Autoriteit heeft eigenlijk een pay-to-kill wet. Palestijnen betalen systematisch terroristen om Joden te vermoorden,” zei Avni. Dit is dezelfde autoriteit die honderden miljoenen dollars per jaar ontvangt van de VN, de Europese Unie en landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Noorwegen, Zweden en Ierland, legde Avni uit.

“Wanneer u deze misdaden niet meldt of veroordeelt, maakt u een accessoire van de moord op mijn vader en van de moord op vele andere Joodse vaders, moeders en kinderen, die de Palestijnen betalen om te doden,” zei hij. “Ik roep deze raad op en alle VN-leden, om de financiering van de Palestijnse Autoriteit stop te zetten, totdat de Palestijnen de moorddadige praktijk stoppen van het belonen van terroristen voor het doden van Joden.’

De UNHRC heeft het mandaat om te debatteren over vermeende Israëlische schendingen van de mensenrechten bij elke zitting onder Agendapunt 7. Israël is het enige land waartegen een dergelijk permanent mandaat bestaat. Zeven verslagen tegen Israël zullen ook in de komende sessie worden behandeld. Geen enkel ander land, inclusief Iran en Syrië, zag zoveel resoluties of rapporten tegen zich ingebracht.

Verwacht wordt dat de UNHRC excessief gebruik van geweld tegen Palestijnen door Israël zal veroordelen en een beroep zal doen op terugtrekking tot de grenzen van vóór 1967, met inbegrip van terugtrekking uit de Golanhoogte. Israël zal worden gevraagd om de beperkingen op de doorgang van goederen en mensen aan zijn twee grensovergangen (Erez en Kerem Shalom) in Gaza te beëindigen. De UNHRC zal waarschijnlijk verklaren dat nederzettingen een obstakel vormen voor vrede en heeft de VN-lidstaten opgeroepen de Palestijnen te helpen de soevereiniteit te realiseren.

door Tovah Lazaroff

Video: Micah Lakin Avni in de VN


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “What if I paid to butcher your fathers? terrorism victim asks UNHRC” van 20 maart 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.