Franse consulaire bediende in Jeruzalem smokkelde wapens uit Gaza naar Judea & Samaria

Volgens de Israëlische autoriteiten werkten twee medewerkers van het Franse consulaat in Jeruzalem met een wapensmokkelnetwerk in Judea, Samaria en Jeruzalem om wapens te smokkelen uit de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Op zondag raakte bekend dat een Franse staatsburger die in dienst was van het consulaat op 15 februari werd gearresteerd voor een ‘ernstig’ beveiligingsprobleem, zo meldden bronnen in de omgeving van de zaak. De Franse staatsburger, een man van in de twintig, zal maandag voor het gerecht verschijnen in het zuiden van Israël, zeiden ze.

Vooruitlopend op het verschijnen van de rechtbank van de man, onthulden ambtenaren van het interne veiligheidsagentschap van Israël, Shin Bet, dat de verdachte, Romain Franck (plaatje hieronder), betrokken was geweest bij een smokkelnetwerk waarvan Arabische inwoners van Judea, Samaria en Jeruzalem deel uitmaken.

Onderzoekers van de Shin Bet en de Israëlische politie zeggen dat Franck en een Arabier in Jeruzalem die in dienst zijn van het Franse consulaat, het consulaat hebben gebruikt om wapens van Gaza naar Judea en Samaria over te brengen. Het smokkelnetwerk maakte gebruik van de verminderde controle van Franse overheidsfunctionarissen die gebruikmaken van gemarkeerde voertuigen die door het consulaat werden geëxploiteerd.

De overdracht van de wapens vond naar verluidt plaats aan de grensovergang van in de noordelijke Gazastrook met Israël. Ten minste vijf wapenoverdrachten werden de afgelopen maanden uitgevoerd, zeggen veiligheidsfunctionarissen. Tijdens de transfers werden ongeveer 70 pistolen en 2 aanvalsgeweren naar Israël gesmokkeld.

“De werknemer van het consulaat smokkelde de afgelopen maanden een aantal keren de wapens tijdens het gebruik van de consulaire wagen (met een Franse nummerplaat) van het Franse consulaat, die bij de grensovergang een lossere veiligheidsinspectie heeft ondergaan, zoals het geval is met dit type wagen,” las een verklaring van de Shin Bet. “De consulaatmedewerker heeft vijf keer wapens overgebracht, waarbij hij ongeveer 70 pistolen en twee automatische geweren werden overgebracht.”

Een medewerker van een Frans cultureel centrum in Gaza-stad hielp de transfers vergemakkelijken, zeggen de autoriteiten. Shin Bet-functionarissen zeggen dat het consulaat vóór zijn arrestatie niet op de hoogte was van de smokkelactiviteiten van Franck. Tijdens het harde optreden tegen de smokkelring arresteerde de politie niet alleen Romain Franck, maar ook een Arabier in Jeruzalem in dienst van het Franse consulaat, een aantal Gaza-Arabieren die illegaal in Israël woonden en verschillende Arabische inwoners van Judea en Samaria.

Tot nu toe zijn negen verdachten in hechtenis genomen, waarvan de tenlasteleggingen naar verwachting tegen zes van hen zullen worden ingediend. “Dit is een zeer ernstige zaak,” zei een  Shin Bet-functionaris. “De immuniteit en privileges die aan buitenlandse vertegenwoordigers werden gegeven, werden cynisch misbruikt om tientallen wapens te smokkelen die konden worden gebruikt voor terreuraanslagen tegen Israëlische burgers en veiligheidstroepen”.

door David Rosenberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “French consulate official smuggled weapons to Judea, Samaria” van 19 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Franse consulaire bediende in Jeruzalem smokkelde wapens uit Gaza naar Judea & Samaria

  1. Een zeer verontrustende en brutale vorm van infiltratie door Arabieren met de hulp van ambassade employé. Omgekocht of afgeperst?
    Welke vorm dan ook, het getuigd nog maar weer dat Israël zich geheel rechtmatig mag verdedigen tegen aanvallen gericht tegen het land en zijn burgers.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.