Abbas verbrandt al zijn bruggen en zet zichzelf voor schut in het vredesproces

President Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, schiet opnieuw in alle richtingen. Eerder dit jaar beschreef hij Israël als een ‘koloniaal project’ dat geen banden heeft met het Jodendom. Nu heeft hij bepaald dat de Palestijnen andere vijanden hebben om mee om te gaan: bijna iedereen.

In een toespraak voor de Palestijnse leiders in Ramallah op maandagavond stelde Abbas zichzelf – en zijn volk – op een ramkoers met zowel de VS als Hamas. Daarnaast bevatte het adres impliciete kritiek op Egypte vanwege zijn rol bij het bemiddelen van de falende ‘verzoening’ -overeenkomst tussen zijn heersende Fatah-factie en Hamas in oktober 2017.

Het besluit van Abbas om alle bruggen met de drie partijen te verbranden weerspiegelt zijn toegenomen gevoel van isolatie en frustratie. Volgens sommige van zijn assistenten heeft de Palestijnse leider de afgelopen weken een toestand van ‘diepe wanhoop’ doorgemaakt. Sommigen zeggen dat dit te maken kan hebben met onbevestigde berichten over zijn verslechterende gezondheid. Anderen beweren dat de frustratie en woede van Abbas directe resultaten zijn van het ‘vijandige’ beleid van de Amerikaanse regering jegens de Palestijnen.

Abbas zou ook diep verontwaardigd zijn en zich zorgen maken over berichten dat de Amerikaanse overheid op zoek was naar ‘alternatieve’ Palestijnse functionarissen die het nog te verschijnen vredesplan van president Donald Trump zouden accepteren.

Erger nog, Abbas is van mening dat sommige Arabische landen, waaronder Egypte en Saoedi-Arabië, zouden samenspannen met de regering van Trump om het vredesplan voor de Palestijnen ‘op te leggen’. Abbas is van mening dat zijn Arabische broers hem in de steek hebben gelaten, vertelde een hoge ambtenaar van Fatah aan The Times of Israel.

Scheldpartij
Abbas was er zich terdege van bewust dat in het openbaar uithalen naar de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, die hij een “zoon van een hond” noemde, een krachtig antwoord zou krijgen van de regering van Trump. Hij weet ook dat de Palestijnen een hoge prijs zullen betalen voor een dergelijke ongekende belediging van een Amerikaanse topvertegenwoordiger.

In een toespraak in Ramallah eerder op maandag, zei Abbas:

“De Verenigde Staten legitimeren nederzettingen. Dat is wat Amerikaanse functionarissen doen en aan het hoofd, in Tel Aviv, staat David Friedman. Hij zei: ‘Ze bouwen op hun eigen land.’ De zoon van een hond, ze bouwen op hun eigen land? Hij is zelf een kolonist en zijn hele familie is kolonist.”

De ongekende verwensing kwam tijdens een toespraak van Abbas aan leiders van de Palestijnse Autoriteit, op zijn hoofdkwartier in Ramallah, zo meldden de Israëlische media. Zijn opmerkingen volgden op een tweet door de ambassadeur waarin Friedman die wees op het totale ontbreken van enige veroordeling door het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit na een weekend waarin drie Israëli’s werden vermoord:

Jason Greenblatt, de speciale vertegenwoordiger van de Amerikaanse president Donald Trump voor internationale onderhandelingen, hekelde maandagavond de Palestijnse Autoriteit (PA) voorzitter Mahmoud Abbas nadat hij de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman de ‘zoon van een hond’ noemde. en hij zei:

“Het is tijd voor president Abbas om te kiezen tussen hatelijke retoriek en concrete en praktische inspanningen om de kwaliteit van het leven van zijn volk te verbeteren en hen naar vrede en welvaart te leiden. Ondanks zijn ongepaste beledigingen aan het adres van ambassadeur Friedman, zijn we toegewijd aan het Palestijnse volk en aan de veranderingen die moeten worden doorgevoerd voor vreedzame coëxistentie. We zijn ons vredesplan aan het afronden en we zullen het promoten als de omstandigheden gunstig zijn.”

Samenzwering
Maar Abbas vindt dat de relaties van de Palestijnen met de VS zo laag zijn gezonken dat het onmogelijk is om de schade ongedaan te maken. Hij voelt dat de Palestijnen niet langer iets te verliezen hebben door zich in te laten met een directe confrontatie met een Amerikaanse regering die, zoals Abbas gelooft, praktisch alle posities van de Israëlische regering heeft bekrachtigd.

De ruzie met de VS is echter niet alleen gericht tegen de regering van Trump. Abbas gelooft dat de Amerikaanse ‘samenzwering’ tegen de Palestijnen en de Arabieren lang begon vooraleer Trump het Witte Huis binnenging. Volgens de PA-president faciliteerden de Amerikanen de Hamas ‘coup’ tegen de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook in 2007 en orkestreerden zelfs de Arabische Lente in 2010 in het Midden-Oosten.

Met andere woorden, Abbas denkt dat de VS onder één hoedje spelen met islamisten die opereren tegen gematigde, seculiere Palestijnen en andere Arabieren. Hij lijkt ook vastbesloten om het vredesplan van Trump te schenden, wanneer en of het openbaar wordt gemaakt. Het plan, volgens Abbas, heeft één hoofddoel: ‘het Palestijnse nationale project vernietigen.’ Maar de Palestijnen, beloofde Abbas, zullen het Trump-plan niet laten passeren.

Verder uithalend gaf Abbas op maandag een sneer naar de Amerikanen en Egyptenaren die de taak op zich hebben genomen voor het ‘uitvinden’ van het ‘verzoenigsakkoord’ tussen Fatah en Hamas. Hij wees erop dat de Egyptenaren hadden gefaald in hun missie om het geschil tussen de twee rivaliserende partijen in het afgelopen decennium te beëindigen. ‘We bedanken Egypte voor zijn inzet,’ zei hij. ‘Maar voor mij telt het resultaat. En wat is het resultaat? Nul.’

Door Hamas krachtig af te keuren en nieuwe sancties tegen de Gazastrook te bedreigen, heeft Abbas de overlijdensakte van de Egyptische overeenkomst getekend. Dit is een zware slag, niet alleen voor Hamas, maar ook voor de Egyptenaren, die tot voor kort nog steeds probeerden te voorkomen dat de deal waaraan ze zo hard werkten volledig mislukt is.

Uiteindelijk willen de VS de Gazastrook van de Westelijke Jordaanoever scheiden “zodat er geen eengemaakte Palestijnse staat zal zijn. Dit is wat we moeten weten en dit is wat we moeten toegeven. Dit is de waarheid,” aldus Abbas.

Het valt nog te bezien welke maatregelen Abbas van plan is tegen Hamas te ondernemen, die hij verantwoordelijk stelt voor de duidelijke moordpoging van vorige week op PA premier Rami Hamdallah en majoor Faraj, hoofd van de algemene inlichtingendienst. Abbas heeft niet de aard van de sancties gespecificeerd die hij van plan is op te leggen aan de door Hamas geregeerde Gazastrook. Hij dreigde echter wel dat “schoenen de hoofden zullen raken van de Hamasleiders, van de hoogste tot de laagste.”

Na alle bruggen met Israël te hebben verbrand, heeft Abbas de VS en Hamas toegevoegd aan de lijst met vijanden van de Palestijnen. Zijn harde en ongekende retoriek kan door sommige Palestijnen worden geïnterpreteerd als een “groen licht” voor een nieuwe opstand.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Burning all bridges, Abbas sets himself up for continued isolation” van 20 maart 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNational Council of Young Israel condemns Abbas” van 20 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Palestinian Authority’s Abbas Calls US Ambassador David Friedman a ‘Son of a B—‘” van 19 maart 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Abbas verbrandt al zijn bruggen en zet zichzelf voor schut in het vredesproces

 1. Na de Egyptische Filistijn “sint Arafat ” Nu de Algerijnse Filistijn “sint Abbas”
  het HUILIE-HUILIE theater is een eindeloze voorstelling geworden !! Kan iemand het licht aanzetten en de uitgang openen ??

  Like

 2. Deze megolomane, dictatoriale, racistische Jodenhatende ego tripper is té lang door té veel ‘bezorgde & beschaafde’ politici, journalisten, experts & ignoranten aux serieus genomen.

  Het westen had op deze loser gezet om hem hun vuile werk te laten opknappen want de Holocaust was hen nog niet genoeg

  Palestijnen, Iran, Syrie, Lybie, etc…..stééds weer zet de EU haar geld op het verkeerde paard!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.