Het herboren Israël heeft de ‘Joodse kwestie’ opgelost

Hedendaagse antisemieten ventileren hun Jodenhaat in de meer politiek correcte weg van het zogenaamde anti-Zionisme. Door het Zionisme te vermengen met racisme en vermeende mensenrechtenschendingen, proberen ze het bestaan ​​zelf van de staat Israël te delegitimiseren. Maar hun verontwaardiging, hoe hardnekkig of hoe schril het ook wordt uitgedrukt, kan de legitimiteit van de terugkeer van de Joden naar hun voorouderlijk thuisland niet veranderen. De herboren staat Israël heeft de kwestie van de ‘Joodse kwestie’ effectief opgelost.

De ‘Joodse kwestie’ was het voorwerp van heftig debat in de 19de en 20ste eeuw met betrekking tot de status en behandeling van Joden in Europese samenlevingen. Het was onderdeel van een breder discours dat zich richtte op burgerrechten en nationale rechten van minderheden in opkomende natiestaten. Europese extreme nationalisten betoogden dat de Joden een buitenaards volk vormden dat geen plaats had in Europa. Liberale linksen ondersteunden daarentegen vaak gelijke burgerrechten voor Joodse burgers. De prijs voor gelijkheid tussen burgers was echter het opgeven van Joodse nationale identiteit en assimilatie in Europese samenlevingen. De Joden zelf waren verdeeld tussen West-Europese Joden, die voor assimilatie pleitten, en de meer talrijke Oost-Europese Joodse zionisten, die voor de terugkeer van het Joodse volk naar zijn voorouderlijk thuisland werkten.

Zeven decennia na de Holocaust en het opnieuw vestigen van het Joodse thuisland, Israël, blijft de Joodse kwestie onopgelost onder veel niet-Joden. In het verleden werden Joden vooral bedreigd door het politieke recht. Tegenwoordig is de grootste dreiging afkomstig van politiek links en zijn islamitische bondgenoten. De liberale linksen van gisteren pleitten voor gelijkheid van burgers voor mede-Joodse burgers. Tegenwoordig ontkennen veel ‘liberale linksen’ steeds meer gelijke nationale rechten voor het Joodse volk in Israël. Het ‘progressieve’ internationale links verzet zich niet enkel tegen een specifiek Israëlisch beleid, maar steeds meer op het bestaan ​​van een Joodse staat binnen grenzen.

De Holocaust maakte het politiek incorrect om antisemitisme in westerse democratieën openlijk te omarmen. Echter, Jodenhaat – door de late Israëlische geleerde Robert S. Wistrich ‘de langstdurende haat’ genoemd – is nog lang niet weg in de westerse samenlevingen. In plaats van Joden te haten als individuen, uiten antisemieten in de 20ste en 21ste eeuw vooral hun haat tegen de collectieve Jood onder de naties, Israël.

In de 19de eeuw trachtte de Duitse agitator Wilhelm Marr de term antisemitisme om Jodenhaat meer wetenschappelijker en ‘legitiem’ te laten lijken. Aangezien deze term sinds de Holocaust ernstig is aangetast, geven jodenhaters van de 21e eeuw de voorkeur aan zelf anti-zionisten. We leven in een tijdperk waarin racisme officieel onaanvaardbaar is. Anti-zionisten beweren daarom tegen het bestaan ​​van Israël te zijn in de naam van ‘mensenrechten’ en ‘anti-racisme’.

Veel van Israëls vijanden houden vol dat het niet mogelijk is om de Joodse staat te bekritiseren zonder beschuldigd te worden van antisemitisme. Deze bewering is niet alleen overduidelijk, maar ook absurd, gezien het feit dat geen enkel ander land in de wereld onderworpen is aan meer obsessieve veroordelingen bij de VN en andere internationale fora dan de Joodse staat. Oppositie tegen het bestaan ​​van Israël is opzettelijk samengevoegd met wat vaag wordt omschreven als ‘kritiek’.

De voormalige Zweedse liberale leider Per Ahlmark merkte op dat echte kritiek erop gericht is om de Israëlische samenleving te verbeteren, terwijl anti-Zionisme de vernietiging van Israël nastreeft. De eerste richt zich op specifiek Israëlisch beleid, terwijl de laatste het idee alleen verwerpt dat het Joodse volk recht heeft op een thuisland. De ideologische vijanden van Israël negeren ook gemakshalve het feit dat de Joodse staat een bloeiende democratie is met een sterke traditie van zelfkritiek. Het verschil tussen legitieme kritiek en onaanvaardbare demonisering is duidelijk in het geval van alle landen van de wereld, behalve als het gaat om het beschrijven van Israël. Weinig serieuze experts zouden de oppositie tegen het Britse bestaan ​​gelijkstellen met ‘kritiek’ op specifiek Brits beleid. Mensen die zich verzetten tegen Britse troepen in Irak en Afghanistan beweerden niet dat Groot-Brittannië ‘slecht’ is en moet worden vernietigd.

Antisemitisme heeft een opmerkelijk vermogen om zich aan te passen, ongeacht tijd en plaats. De gemeenschappelijke deler is altijd demonisering en het hanteren van dubbele standaarden geweest jegens de Joden als individu of als natie.

Net zoals islamisten, verzetten veel linksen zich tegen het bestaan ​​van Israël binnen grenzen. Hun doelen verschillen echter. De islamitische oppositie tegen een Joodse staat is geworteld in de suprematische ideologie dat Joden alleen kunnen bestaan ​​als dhimmi’s, onderdanige objecten onder islamitische heerschappij. Daarentegen verzetten linksen zich tegen het nationalisme in het algemeen en het Joodse nationalisme in het bijzonder. Internationaal links ziet Israel terecht als ’s werelds krachtigste symbool van Joodse identiteit. De linkse oppositie tegen het bestaan ​​van Israël wordt aangedreven door het doel de Joodse natie te ontmantelen en de weg vrij te maken voor de uiteindelijke assimilatie en verdwijning van het Joodse volk.

Net als in het verleden hebben Joodse personen die een lastige relatie hebben met hun identiteit zich aangesloten bij de vijanden van het Joodse volk. Anti-Israëlische extremisten als Noam Chomsky en Ilan Pappé zijn moderne incarnaties van marxisten zoals Rosa Luxemburg die hun innerlijke demonen bevechten door te pleiten voor de verdwijning van het Joodse volk en de Joodse natiestaat Israël.

De Joodse kwestie is geregeld voor de overgrote meerderheid van het wereld-Jodendom. Diaspora-Joden die assimilatie omhelzen, kunnen dat vrij in westerse samenlevingen doen, terwijl Joden die proberen hun Joodse identiteit te behouden, steeds meer aangetrokken worden tot Israël. De herboren, bloeiende en krachtige Joodse staat is vandaag de dag de thuisbasis van ’s werelds grootste Joodse bevolking. Voor het eerst in meer dan 2000 jaar staat het Joodse volk in Israël aan het roer van zijn eigen lot en heeft het de mogelijkheid zichzelf te verdedigen tegen anti-Joodse onverdraagzaamheid.

door Daniel Krygier


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Krygier “Reborn Israel Has Settled the “Jewish Question”” van 16 maart 2018 op de site van BESA, het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.