Netanyahu waarschuwt donateurs aan Gaza: Jullie hulpgelden worden ‘begraven’ in de tunnels van Hamas

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde de internationale gemeenschap dat haar hulpgeld aan de Gazastrook werd gebruikt door terreurgroepen om tunnels te bouwen voor de aanval op Israël, uren nadat het leger zei dat het twee van dergelijke passages had vernietigd.

“Het is tijd voor de internationale gemeenschap om te erkennen dat het hulpgeld van de Gaza ondergronds wordt begraven”, voegde hij eraan toe, waarin hij ingaat op recente pogingen om geld in te zamelen voor Gaza, dat momenteel een ernstige humanitaire crisis doormaakt. De opmerking kwam toen donorlanden en anderen hebben gewerkt om geld in te zamelen voor de belegerde strook, waarvan VN-functionarissen zeggen dat ze te kampen hebben met een verlammend tekort aan zuiver water en andere kwalen.

De tunnelvernielingen van zondag vonden plaats omdat de spanningen tussen Israël en terreurgroepen in de Palestijnse enclave de laatste weken zijn toegenomen nadat een aantal bommen ontploften in de buurt van IDF-patrouilles langs de grens, die aanleiding waren voor represailleaanvallen. “Ons beleid is om vastberaden actie te ondernemen tegen elke poging om ons schade te berokkenen en om de infrastructuur van de terreur tunnel systematisch te elimineren, en dat zullen we blijven doen,” zei Netanyahu.

Volgens IDF-woordvoerder Jonathan Conricus, was de grensoverschrijdende passage die op zondag werd vernietigd een ‘oude tunnel’ die werd gebouwd voor de oorlog van 2014 in Gaza en gedeeltelijk werd vernietigd tijdens het conflict. Hij zei dat Hamas probeerde de doorgang te ‘doen herleven’ door een intact gedeelte dat het Israëlische grondgebied doordrong te verbinden met een nieuwe tunnel. Het andere doelwit, dat zaterdag rond middernacht door Israëlische straaljagers werd vernietigd, was volgens Conricus een ‘ondergronds complex’ in de centrale Gazastrook.

Minister van Defensie Avigdor Liberman schreef de vernietiging van de tunnels door het leger toe aan “hoogwaardige intelligentie en baanbrekende technologie.” “Wie dacht dat ze ons vanuit de grond zouden kunnen aanvallen, is tegen een ijzeren muur opgebotst,” zei hij, verwijzend naar een Israëlische muur die onder de grens werd gebouwd om tunnelbouw te dwarsbomen.

Minister Liberman: “Hamas investeerde miljarden in zijn tunnelproject en nu verdrinken ze in het zand. Ik adviseer Hamas zijn geld te investeren in het welzijn van de burgers van Gaza, want tegen het einde van het jaar zal het tunnelproject volledig vernietigd zijn.

Minister van Inlichtingen Israël Katz feliciteerde het leger met de ‘succesvolle operatie’, en herhaalde de beschuldiging tegen Hamas door te zeggen dat de terreurgroep haar middelen gebruikte voor “haat en dood in plaats van voor het welzijn van haar eigen volk.” Vice-minister Michael Oren (Kulanu partij) haalde scherp uit naar Hamas voor “het gebruiken van zijn geld om tunnels te bouwen ten koste van inwoners van Gaza terwijl de humanitaire situatie verslechtert.”

Donateurs geven met gulle hand geld voor die arme Gazanen,
hun leiders van Hamas en PIJ bouwen er tunnels mee…


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Alsof ze dat niet weten!!!!!”

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Netanyahu warns donors to Gaza their aid money is being ‘buried’ in tunnels” van 18 maart 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.