Is Israël voorbereid op de door Hamas aangekondigde invasie van 100.000 Gazanen?

Opnieuw lijken dreigementen van Hamas uit de hand te lopen nadat ze er niet in slaagden om hun dreigement van massale protesten tegen de Joodse staat te uit te voeren (wegens gebrek aan belangstelling van de Palestijnen zélves).

Plaatje hierboven: Palestijnen in de Gazastrook gooien stenen naar de IDF-soldaten en trachten over het veiligheidshekken te klauteren dat hen scheidt van de Joodse staat, november 2012 [beeldbron: IDF Spokesperson’s Unit]

Duizenden Gazanen zijn van plan om naar Israël op te marcheren in wat wordt genoemd de ‘Mars van de Terugkeer’. De propagandastunt is een initiatief van de twee bekendste terreurorganisaties in Gaza, Hamas en Islamitische Jihad, die beiden al decennialang internationaal opgelijst staan als verboden terreurgroepen.

Een en ander kan Israëlische beleidsmakers aanmoedigen om zelfgenoegzaam op te treden tegen de dreigementen van Hamas om 100.000 inwoners van Gaza naar Israël te sturen als we ons 70ste jaar van de Onafhankelijkheid vieren alsook de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Maar we kunnen het ons niet veroorloven deze uitdaging te negeren.

Hamas dreigt de invasie te lanceren met een enorme rally op ongeveer een kilometer verwijderd van het veiliheidshekken. Hamas heeft in het verleden grote rally’s gehouden. Ze zouden het weer kunnen doen. En als de aanvoerder van de betoging ervoor kiest om de massa’s naar het hek te laten lopen, is de kans groot dat een groot deel van de menigte zich inderdaad naar Israël begeeft.

Hoe lang zou het duren voordat de eerste duizenden de omheining bereiken? Maak de berekening. Een normale loopsnelheid is 5 kilometer per uur. Dus dat is twaalf minuten LOPEN van de bijeenkomst naar het veiligheidshekken. Dit laat het IDF toe om alles te doen wat nodig is om te voorkomen dat de Gazanen de omheining passeren zodat ze niet eens in de buurt komen van het uitvoeren van hun dreigement.

Ik ben ervan overtuigd dat de IDF de vuurkracht heeft om te voorkomen dat 100.000 inwoners van Gaza Israël binnenkomen. Maar dat is niet de operatieve vraag. De vraag is welke technologieën en tactieken Israël kan toepassen om deze uitdaging het hoofd te bieden behalve dan op louter vuurkracht. Omdat één ding zeker is: als we uiteindelijk een rondje met scherp schieten in een massa van 100.000 Gazanen die op weg zijn naar Israël, is dat precies de vraag die iedereen zal stellen.

door Dr. Aaron Lerner


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Lerner “Will Complacence Stop Israel from Preparing for the 100K Gaza Challenge?” van 17 maart 2018 op de site van Independent Media Review Analysis (IMRA)

Gerelateerd op deze blog:

♦ Hamas plant ‘Mars van de Terugkeer’ en wil duizenden Gazanen laten opmarcheren naar Israël [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.