Twee soldaten gedood, 2 gewond bij auto-ramming terreuraanslag in Samaria

Een Palestijnse chauffeur heeft vrijdagmiddag 16 maart vier Israëlische soldaten met zijn auto omver gekegeld, waarbij een officier en een soldaat omkwamen en de twee andere soldaten zwaar gewond raakten.

Plaatje hierboven: Israëlische soldaten en forensisch onderzoek worden gezien op de plek waar een Palestijn een auto ramde in een groep Israëlische soldaten nabij Mevo Dotan in het noorden van de Westelijke Jordaanoever op 16 maart 2018 [beeldbron: AFP/Jack GUEZ]

De terroristische aanslag gebeurde net buiten de nederzetting Mevo Dotan in het noorden van Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever). Een van de gewonde soldaten had een zwaar hoofdtrauma en vecht nog voor zijn leven. De twee gewonde soldaten werden per helikopter naar het Beilinson Medisch Centrum van Petah Tikva gebracht voor behandeling, volgens de ambulancedienst van Magen David Adom.

Het leger bevestigde dat het incident een terreuraanslag was. Er stond dat de troepen werden geraakt terwijl ze bij een militaire bewakingspost stonden. De chauffeur raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij ondervraagd zal worden, zei het leger. Hij werd geïdentificeerd als Ala Qabha, 26, van het dorp Het leger bevestigde dat het incident een terreuraanslag was. Er stond dat de troepen werden geraakt terwijl ze bij een militaire bewakingspost stonden. De chauffeur raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij ondervraagd zal worden, zei het leger.

Hij werd geïdentificeerd als Ala Qabha, 26, van het dorp Barta’a in het noorden van Samaria dicht bij de Groene Lijn. Haaretz berichtte dat Qabha in april van vorig jaar uit de Israëlische gevangenis werd vrijgelaten na het uitzitten van een straf van 17 maanden, hoewel er geen directe details over zijn misdrijf te vinden waren. Volgens het nieuws van Hadashot werd hij opgesloten voor veiligheidsgerelateerde activiteiten in Judea & Samaria.

Het incident komt op een dag dat Palestijnse groepen, inclusief Hamas, hadden aangewezen als een Dag van Woede om 100 dagen te protesteren sinds president Donald Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende. Een coalitie van Palestijnse groepen riep op tot confrontaties met soldaten en kolonisten na vrijdaggebeden, volgens The Times of Israel. Protesten van de Amerikaanse erkenning hebben wekelijks plaatsgevonden sinds het werd gemaakt in december.

Twee car-ramming attacks vonden eerder deze maand plaats in Acre, in het noorden van Israël, waarbij een grenspolitieofficier werd gedood en twee soldaten werden verwond. Afgelopen zaterdag stierf een Palestijnse man in confrontaties met kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnen feesten telkens wanneer Joden sterven
Verscheidene Palestijnse groepen en activisten prezen vrijdag de ‘heroïsche’ aanrijding waarbij twee IDF-soldaten in de buurt van Jenin werden gedood. Ze zeiden dat dit een ‘gepast’ antwoord was op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.

De Hamas-terreurgroep was de eerste die de aanval ‘verwelkomde’. ‘Deze heldhaftige en moedige operatie onderstreept het aandringen van onze mensen op het nastreven van het pad van verzet’, las een beknopte verklaring van Hamas in de Gazastrook.

Abdel Latif al-Qanua, een woordvoerder van Hamas, zei dat de ‘heldhaftige operatie de vitaliteit en continuïteit van de Intifada onderstreept, en dat onze mensen de beslissing van de VS over Jeruzalem verwerpen.”

Een andere Hamas-woordvoerder, Sami Abu Zuhri, zei dat de aanval was een ‘boodschap’ is aan degenen die zijn terreurgroep hebben opgeroepen om zijn wapens neer te leggen. “Dit is een boodschap dat de wapens van de weerstand de beste zijn,” voegde hij eraan toe. “Het is ook een boodschap dat er geen toekomst is voor degenen die samenwerking inzake veiligheid promoten,” zei hij, verwijzend naar de samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteitstroepen op de Westelijke Jordaanoever en de IDF.

Tijdens de lopende verzoeningsgesprekken tussen Hamas en de Fatah-groep van president Mahmoud Abas van de PA, was een belangrijke eis dat Hamas zijn wapens aan de controle van de PA overleverde, een zet die Hamas resoluut heeft verworpen. De Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep zei dat de aanval een reactie was op ‘Zionistisch terrorisme’. De groep riep de Palestijnen op meer aanslagen te plegen om ‘het zionistisch-Amerikaanse complot van de vernietiging van de Palestijnse zaak te dwarsbomen’.

Talal Abu Zarifeh, een hoge vertegenwoordiger van het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), een van verschillende PLO-terreurfracties, zei dat de aanrijding door auto’s een ‘natuurlijke reactie op Israëlische misdaden’ was en een teken dat de opstand aan de gang was.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een andere PLO-terreurgroep, zei dat de aanval het besluit van Trump over Jeruzalem had vertrapt – 100 dagen nadat hij het had aangekondigd. De aanval bewijst dat de Palestijnen alert en voorbereid zijn om deze beslissing en eventuele andere regeling gericht op onze zaak en ons bestaan, ‘de groep toegevoegd.


Bronnen:

♦ naar een artikel2 Israeli soldiers killed, 2 injured in West Bank terror attack” van 16 maart 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelTwo soldiers killed, 2 hurt in car-ramming terror attack in West Bank” en een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian groups praise car-ramming attack that kills two soldiers” van 16 maart 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.