Bidden (op het verkeerde moment) kan de gezondheid schaden en zelfs mensen doden

Kapitein Chafik Gharby (plaatje hierboven), de Tunesische gezagvoerder van een chartervlucht die op 6 augustus 2005 voor de kust van Sicilië in zee stortte, heeft in Italië 10 jaar gevangenisstraf gekregen. De man begon te bidden toen hij de controle over het vliegtuig kwijtraakte, in plaats van een noodprocedure in gang te zetten. Hierbij kwamen zestien mensen om het leven. De 23 overlevenden moesten zwemmen voor hun  leven, sommige konden zich vasthouden aan een stuk van de romp dat was blijven bleef drijven nadat het vliegtuig op het water in stukken was gebroken.

Gharby werd aanvankelijk bejubeld als een held voor het redden van de meeste passagiers. Maar na een onderzoek, werden hij, zijn co-piloot, en enkele kaderleden en technici van de vliegmaatschappij Tuninter beschuldigd van een reeks misdrijven waaronder doodslag. Het verongelukte toestel was van het type ATR 72 en behoorde aan de Tunesische chartermaatschappij Tuninter. Het was met vakantiegangers aan boord onderweg van de Zuid-Italiaanse stad Bari naar het eilandje Djerba voor de Tunesische kust.

Uit later doorgevoerd onderzoek is gebleken dat een keten van gebeurtenissen hebben geleid tot de crash. Het begon toen een verkeerd onderdeel werd geïnstalleerd in het ‘onzalige‘ vliegtuig, een Frans-Italiaanse ATR 72. Een onderhoudsmecanicien had per ongeluk een verkeerde benzinemeter gemonteerd, bestemd voor de kleinere ATR 42.

Nadat het vliegtuig was opgestegen in Bari, aan de kust van het Tunesische eiland Djerba, raakte het boven Sicilië in de problemen. De motor begon te sputteren en viel even later stil. Ook al toonde de benzinemeter in de cockpit dat het vliegtuig genoeg brandstof had om de vlucht te maken, bleek later dat het toestel de landingsbaan in Palermo niet haalde door ‘brandstofgebrek’.

Kapitein Chafik Gharby en zijn co-piloot Ali Kebaier hadden wellicht meer levens kunnen redden als zij gedaan hadden wat nog mogelijk was, door in plaats van een crash midden op zee bijvoorbeeld in glijvlucht naar Palermo te zweven. Beiden piloten raakten echter in paniek en begonnen te bidden. Op geluidsopnamen van de recorder uit de later opgeviste zwarte doos van het vliegtuig bleek dat in de cockpit hun stemmen te horen waren die om hulp baden: “Allah en Mohammed zijn profeet.

door Robert Mackey

Commentaar van Afshin Ellian:

“In plaats van bidden had de piloot de noodprocedure in werking moeten stellen. Doordat hij bezig was met het aanroepen van de goddelijke kracht, verloor hij de kostbare tijd. God heeft niet geholpen. Hij kon ook niet helpen. Hoe vaak hebben de onnozelaars met een beroep op God de mensheid in gevaar gebracht? Helaas, heel vaak. God heeft die piloot al eens geholpen. Hoe? Door hem van rede te voorzien, heeft God alle piloten en andere mensen bewapend met een machtig middel. De arme dieren zijn redeloos en dus ook hulpeloos. Hij had niet moeten bidden. De Tunesische piloot had zijn rede met alle kracht en zelfbeheersing moeten aanwenden. En als hij het had gered, mocht hij best het Opperwezen diep uit zijn hart bedanken voor de rede en rationaliteit. Het is te hopen dat de meeste piloten tot de ongelovigen behoren. Want een rationele en verantwoorde ongelovige behoort tot de mooiste schepsels die de echte god in zijn wijsheid heeft geschapen. De ware god en logos zijn één en hetzelfde.”

Volgens de huidige stand van zaken in de wetenschap is bidden voor het slapengaan, bij voorkeur samen met je beste vriend, relatief ongevaarlijk 😉


Bronnen:

♦ naar een artikel van Robert Mackey “Pilot Who Prayed Before Crash Sentenced in Italy” van 25 maart 2009 in The New York Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.