Deze kaart toont alle overgebleven synagogen van Europa

Een nieuwe Britse organisatie heeft een ongelooflijk instrument gecreëerd die iedereen moet fascineren die vanop een afstand geïnteresseerd is in de Europese Joodse cultuur: een interactieve kaart van alle overgebleven 3.318 synagogen van het continent.

De kaart catalogiseert de gebouwen van de Europese synagoge die nog steeds overeind staan ​​- maar minder dan een kwart daarvan wordt momenteel niet echt als synagoge gebruikt. Een synagoge op de kaart in Poznan, Polen, herbergt vandaag bijvoorbeeld een zwembad. Een andere in Krakau, Polen, is een bar.

Maar de kaart bevat filters waarmee lezers kunnen zien welke nog steeds worden gebruikt als synagogen en die zijn omgezet in een reeks andere dingen. Het vervolgkeuzemenu ‘Huidig ​​gebruik’ (present usage) bevat bijna drie dozijn verschillende categorieën, gaande van ‘Bakkerij’ tot ‘Moskee’ tot ‘Sikh Gurdwara’.

Lezers kunnen de synagogen ook per land filteren. Ze kunnen bijvoorbeeld alle gebouwen van de historische synagoge isoleren in Duitsland, vervolgens een filter raken en zien welke daarvan door Duitse Joden daadwerkelijk als synagogen worden gebruikt. Lezers kunnen op elke afzonderlijke synagoge klikken en meer informatie krijgen over de kenmerken van elk gebouw, vanaf het jaar waarin het werd gebouwd tot het gebruikte constructiemateriaal.

België en Nederland
Links: alle bestaande synagogen in België & Nederland; Rechts: synagogen die vandaag nog effectief dienst doen als gebedshuizen

De kaart is gemaakt door de Stichting voor Joods Erfgoed, die in 2015 in het Verenigd Koninkrijk is geregistreerd en gericht is op het helpen behouden en herstellen van bedreigde Europese synagogen. De organisatie gaf opdracht aan het Center for Jewish Art aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem om het project uit te voeren voorafgaand aan de lancering van de stichting. Het duurde anderhalf jaar om het werk te voltooien.

Behalve dat onderzoekers een nieuw continentaal overzicht krijgen, wil het ook als referentiepunt fungeren voor filantropen, zei chief executive van de stichting, Michael Mail. De stichting identificeerde ongeveer 160 synagogen die dreigen geruïneerd te worden voorbij het punt van restauratie. “Het zorgt ervoor dat restauratie-inspanningen strategisch worden”, vertelde Mail aan JTA. “Donoren kunnen zien waar ze het hardst nodig zijn.”

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog had Europa zo’n 17.000 synagogen. Volgens de database van de stichting blijven er minder dan 850 over het hele continent en in Rusland, dat eveneens op de kaart is opgenomen. “We verliezen simpelweg onze geschiedenis”, zei Mail, die ook romanschrijver is.

Volgens Mail heeft de stichting vooruitgang geboekt bij conserveringsprojecten in twee synagogen: de Merthyr Tydfil-synagoge in Wales en de Grote Synagoge van Slonim in Wit-Rusland. De stichting heeft tot doel lokale autoriteiten in staat te stellen om synagogen te herstellen of te behouden in plaats van de werken zelf uit te voeren, zei hij.

In de Merthyr Tydfil-synagoge, een opvallende gotische structuur die een gymnasium werd na de verdwijning van de lokale Joodse gemeenschap in de jaren tachtig en nu te koop is, voert de stichting besprekingen met autoriteiten over het openen van een museum over het Welsh-jodendom. In Slonim voert de stichting een haalbaarheidsonderzoek uit om een ​​conserveringsstrategie te ontwikkelen met het kantoor van de burgemeester.

De stichting heeft meer dan $ 150.000 opgehaald voor deze projecten, de studie en een ander programma voor het behoud van synagogen in Syrië en Irak.

Polen, Tsjechië & Slovakije en Hongarije
Links: alle bestaande synagogen in Polen, Tsjechië & Slovakije en Hongarije; Rechts: synagogen die vandaag nog dienst doen als gebedshuizen

door Cnaan Liphshiz


Bronnen:

♦ naar een bericht van Cnaan Liphshiz “This map shows all of Europe’s remaining synagogues” van 9 februari 2018 op the site van The Jewish Telegraphic Agency

Gerelateerd op deze blog:

♦ Europa’s oude synagogen omgebouwd tot moskee, politiekantoor, zwembad, meubelwinkel … [lezen]

Een gedachte over “Deze kaart toont alle overgebleven synagogen van Europa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.