Israël’s parlementsleden mogen niet langer reizen onder de mantel van BDS-groepen

Het Comité voor Ethiek van de Knesset, heeft de Knesset-leden voor het eerst uitgesloten van het accepteren van geld van groepen die zijn aangesloten bij de Boycot-, Desinvestering- en Sancties (BDS) beweging door het implementeren van nieuwe regels die het ministerie van strategische zaken in januari heeft uitgevaardigd [lees hier en hier].

Plaatje hierboven: Pro-BDS groepen worden niet langer toegestaan om reizen van Israëlische parlementsleden te onderschrijven [beeldbron: AFP/Israel Hayom]

Volgens een bericht van woensdag op het Palestijnse persagentschap Walla News zouden de parlementsleden van de Joint Arab List, Yousef Jabareen en Hanin Zoab, naar het buitenland reisen om anti-Israëlgroepen in de Verenigde Staten en Ierland toe te spreken.

Echter, voortaan moeten parlementsleden vooraf de goedkeuring krijgen van de ethische commissie voor reizen die niet door het parlement worden gefinancierd, om ervoor te zorgen dat er geen belangenconflict ontstaat. Het Ministerie van Strategische Zaken heeft een lijst samengesteld van 20 organisaties die de vluchten van parlementsleden niet kunnen financieren na hun oproep om de Joodse staat te boycotten.

Dit is het eerste geval waarin de ethische commissie de regelgeving heeft geïmplementeerd die haar verplicht om “buitenlandse reizen te verbieden [van parlementsleden] naar het buitenland die worden gefinancierd door organisaties of instanties die willens en wetens openbare oproepen hebben gepubliceerd om Israël te boycotten of zich hebben gecommitteerd aan een boycot van Israël.”

Deze regels werden ingevoerd nadat het Knesset House Committee in januari had gestemd om parlementsleden te verbieden naar het buitenland te vliegen onder de mantel van BDS-groepen.


Bronnen:

♦ naar een artikel “In first, MKs barred from traveling on BDS groups’ dime” van 14 maart 2018 op de site van Israel Hayom

Gerelateerd op deze blog:

♦ President van Israëlisch Hooggerechtshof: BDS heeft geen recht op vrijheid van meningsuiting [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.