Macedonië keurt definitie van antisemitisme goed waarin ook Israëlhaat wordt vernoemd

De Balkan-natie Macedonië heeft zich aangesloten bij het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Bulgarije door een definitie van antisemitisme aan te nemen die de demonisering van Israël omvat.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 9 december 2015. Premier Benjamin Netanyahu ontvangt de Macedonische premier Nikola Gruevski op zijn kantoor. Gruevski was tot 18 januari 2016 premier van Macedonië waarna hij werd opgevolgd door Emil Dimitriev [beeldbron: IMF]

Macedonië, waar de 75ste verjaardag van de deportatie van de Joden van het land tijdens de Holocaust deze week wordt herdacht, heeft vorige week de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance aangenomen, aldus het World Jewish Congress op haar website.

Volgende maand zal het land de opening zien van het Holocaust Herdenkingscentrum voor de Joden in Macedonië. Het nieuwe museum, ontworpen door Berenbaum Jacobs Associates, vertelt het verhaal van het Macedonische Jodendom dat twee millennia geleden begon aan de groei van de gemeenschap als een toevluchtsoord van de Spaanse inquisitie tot aan het post-Holocaust Joods Macedonië.

Bijna alle meer dan 10.000 Joden in Macedonië zijn vermoord in Treblinka, een voormalig Duits vernietigingskamp in bezet Polen, na hun deportatie door Bulgaarse troepen die het land hadden geregeerd met de goedkeuring van nazi-Duitsland. Momenteel telt de Joodse gemeenschap van de Republiek Macedonië ongeveer 200 mensen. Bijna allen wonen in Skopje, met één familie in Štip en een enkele Jood in Bitola.

In de afgelopen twee jaar hebben verschillende Europese landen, evenals het Europees Parlement, de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance aangenomen. De alliantie keurde het in 2016 goed nadat het orgaan van de Europese Unie voor de bestrijding van het antisemitisme zijn werkdefinitie van antisemitisme, waarvan ook voorbeelden van een haatdragende redevoering over Israël deelnamen, van zijn website had verwijderd.

De EU liet haar definitie na lobbyen door pro-Palestijnse activisten vallen en haalde haar uit de website van haar anti-racisme-agentschap. In antwoord op een vraag over de verwijdering, vertelde een EU-woordvoerder JTA in 2013 dat de definitie nooit officieel was. Israël protesteerde tegen zijn verwijdering.

Manifestaties van antisemitisme, de nieuwe definitie luidt: “kan het onder vuur nemen van de staat Israël omvatten, opgevat als een Joods collectief,” hoewel “kritiek op Israël vergelijkbaar met die tegen elk ander land niet als antisemitisch kan worden beschouwd.”

In Frankrijk en elders in Europa worden Joden het doelwit van daders van racistisch geweld – vaak moslims – die wraak willen nemen voor de waargenomen acties van Israël. Geleerden van antisemitisme noemen dit ‘nieuwe antisemitisme’. De Franse overheids waakhond over racisme in 2017 zei echter dat er geen bewijs was dat deze ‘nieuwe antisemitische these’ ondersteunde, zoals de auteurs van het rapport schreven.


Bronnen:

♦ naar een artikelMacedonia adopts definition of anti-Semitism that mentions Israel hatred” van 14 maart 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.