Stephen Hawking was geen vriend van Israël, maar een genie die zich gedroeg als een idioot

De Britse fysicus Stephen Hawking (8.01.1942-14.03.2018) had Israël voor het laatst bezocht in 2006 op uitnodiging van de Britse ambassade aldaar. Hij gaf lezingen aan zowel Israëlische als Palestijnse universiteiten. Na de Israëlische Operation Cast Lead (dec. 2008-jan. 2009), veroordeelde Hawking Israël publiekelijk in sterke bewoordingen. In een interview met Al Jazeera veroordeelde hij Israëlische militaire operatie in Gaza en zei dat het ” buiten proportie was … De situatie is net zoals die van Zuid-Afrika vóór 1990 en kan niet blijven doorgaan.”

Het was niet de eerste keer dat Hawking partij had gekozen voor de Palestijnen tegen Israël. Van Hawking is bekend dat het in het verleden anti-oorlogsstandpunten innam. In 2004 nam hij deel aan een anti-Irak-oorlogsdemonstratie in Londen en sprak hij de demonstranten toe. Hij noemde de door de VS geleide invasie van Irak een ‘oorlogsmisdaad’ en gebaseerd op ‘leugens’.

Maar in 2013 maakte hij het helemaal te bont. Opnieuw haalde Hawking overal de krantenkoppen toen hij een bezoek aan Israël aflastte vanwege zijn steun aan een academische boycot van de Joodse staat. De conferentie, die bedoeld was om de 90ste verjaardag van de Israëlische leider Shimon Peres te markeren, vond plaats op 18 en 20 juni 2013 en werd bijgewoond door wereldleiders en beroemdheden, waaronder de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de voormalige Britse premier Tony Blair.

Uiteraard deed de oproep van Hawking tot een academische boycot van Israël veel stof opwaaieen en niet in het minst in Israël zelf. Aanvankelijk meldde Hawking de organisatoren dat hij aanwezig zou zijn, maar uiteindelijk zwichtte onder druk van de BDS beweging, de internationale Boycott, Desinvestering en Sancties beweging, en vertelde daarbij dat hij protesteerde tegen wat hij beschreef als “Israëls behandeling van Palestijnen”.

In het begin zeiden zijn medewerkers dat Hawking vanwege zijn falende gezondheid niet aanwezig zou zijn. Pas later bleek dat zijn besluit was ingegeven door druk van de boycotbeweging. In een brief aan de organisatoren van de conferentie schreef Hawking: “Ik heb een aantal brieven ontvangen van Palestijnse academici. Ze zijn unaniem dat ik de boycot moet respecteren. Met het oog hierop moet ik me terugtrekken uit de conferentie. ” ‘

De voorzitter van de Israëlische Presidentiële Conferentie, Israel Maimon, reageerde erg boos op de aankondiging van Hawking en zei dat zijn beslissing niet te rechtvaardigen en compleet verkeerd was:

“De academische boycot tegen Israël is naar onze mening buitensporig en ongepast, zeker voor iemand voor wie de vrijheid van geest aan de basis ligt van zijn menselijke en academische missie. Israël is een democratie waarin alle individuen vrij zijn om hun mening te uiten, wie of wat ze ook mogen zijn. Het opleggen van een boycot is onverenigbaar met een open, democratische dialoog.”

Israel Maimon merkte ook op dat de conferentie wordt bijgewoond door 5000 mensen van over de hele wereld, waaronder tientallen sprekers die de beste geesten vertegenwoordigen van over de hele wereld: leidinggevenden van grote mondiale technologiebedrijven, academici, Nobelprijswinnaars, kunstenaars en verleden en huidige staatshoofden waaronder de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die een prijs zal ontvangen die door president Shimon Peres wordt uitgereikt, voormalig president van de voormalige Sovjet-Unie Michail Gorbachev, voormalig Brits premier Tony Blair, Prins Albert van Monaco, Barbra Streisand en vele anderen.

Velen die zich verzetten tegen zijn beslissing gebruikte in die tijd de sociale media om hun woede te uiten, sommigen beschuldigden hem van ronduit antisemitisme en anderen gingen zelfs zover dat ze zijn fysieke toestand belachelijk maakten. Veel ophef werd gemaakt toen het feit bekend raakte dat het computergebaseerde systeem waarmee hij communiceert met de wereld draait op een chip die is ontworpen door het Intel-team van Israël. Het apparaat waarmee hij kon spreken was inderdaad een Israëlische uitvinding.

David Wolpe, een prominente rabbijn uit Los Angeles, uit zijn verontwaardiging in Time Magazine en schreef:

“Zoals Hawking toch zou moeten weten, boycot hij net diegenen die het meest waarschijnlijk eens zijn met zijn politieke standpunten, met name de linkse academische gemeenschap in Israël. Het is moeilijk te geloven dat hij een theorie onderschrijft die, als hij sommige academische conferenties een beetje minder prestigieus kan maken, de vrede zal bloeien.”

 

3 gedachtes over “Stephen Hawking was geen vriend van Israël, maar een genie die zich gedroeg als een idioot

  1. Idd een genie, maar geen warm hart voor Israel, en op zoek naar gaten in het heelal die hem wereldberoemd maakte, maar tegelijkertijd de Schepper van alles niet wist te vinden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hawkins leefde, ademde & communiceerde met Israelische technologie…..maar boycoteerde de rest.

    Een grote hypocriet zoals de meeste ‘verdedigers van de Palestijnse zaak’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.