Bomaanslag van Hamas tegen PA-premier Rami Hamdallah en adviseur Faraj mislukt

Premier van de Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah en het hoofd van zijn preventieve veiligheid Majid Faraj overleefden een moordaanslag bij hun aankomst in de Gazastrook op dinsdagochtend, toen hun konvooi werd aangevallen door drie autobommen nadat ze de Beit Hanoun-kruising in de noordelijke Gazastrook waren binnengekomen, berichtte het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency.

Plaatje hierboven: De auto van premier van de Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah na de misluykte aanslag van 12 maart 2018 [beeldbron: JP]

Zeven mensen raakten gewond bij de aanslag met een autobom, die drie auto’s opblies en werd aangevuld door gewapende mannen die het vuur op het konvooi openden. Gewonden waren bewakers toegewezen aan het konvooi en volgens lokale bronnen waren hun verwondingen gering. De aanleiding voor het bezoek van de premier was de inhuldiging van een nieuw waterzuiveringsstation. Volgens Ma’an werd de ceremonie onder hoge veiligheidswaarschuwing uitgevoerd.

Woordvoerder Nabil Abu Rudeineh van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag en hield Hamas, de feitelijke macht in Gaza, verantwoordelijk. De woordvoerder zei dat een aanslag op de consensus regering een aanslag is op de eenheid van het Palestijnse volk. Klinkt logisch. Hamdallah van zijn kant stond erop dat wat dinsdag gebeurde, alleen maar zijn vastbeslotenheid verhoogt om zijn werk in dienst van de Gazastrook voort te zetten en de verdeeldheid te beëindigen. “We zullen ijverig blijven werken aan onze overheidsprojecten in de Gazastrook,” verklaarde de premier.

“Ik zal binnenkort terugkeren naar de Gazastrook,” herhaalde Hamdallah, “ik wil niet drinken uit de Gaza-zee” (een verwijzing naar de behoefte aan meer waterzuiveringsprojecten in Gaza). Majoor Faraj gaf Hamas ook de schuld voor het bombardement en voegde eraan toe: “Het is een verachtelijke en laffe daad die het nationale project onder leiding van president Mahmoud Abbas niet zal beïnvloeden.” Hij bedoelde waarschijnlijk “president” Mahmoud Abbas.

Hamdallah en Faraj verlieten de Gazastrook na de afsluiting van de openingsceremonie bij de waterzuiveringsinstallatie. Het spreekt vanzelf dat ze tegen bijzonder hoge snelheid weer naar Ramallah wegstoven. Dat gebeurde naar verluidt in een nieuwe recordtijd. 😉

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Hamas Attempted Assassination of PA Premier” van 13 maart 2018 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.