Historisch: Israël samen met Arabische staten maar zonder de PA op Gaza Conferentie in Witte Huis

De Trump-regering schreef op dinsdag 13 maart 2018 andermaal geschiedenis door vijf Arabische staten samen met Israël aan tafel te brengen waarmee de Joodse staat momenteel geen formele diplomatieke betrekkingen heeft. Tevens Egypte en Jordanië – én Israël – allemaal aan dezelfde tafel – om te bespreken hoe het leven voor de Gazanen beter kan worden gemaakt.

Plaatje hierboven: Een Palestijns controleert een vrachtwagen beladen met humanitaire hulp afkomstig uit de VS (USAID) wanneer deze arriveert in de Palestijnse stad Rafah via de Kerem Shalom overgang tussen Israël en de zuidelijke Gazastrook op 6 augustus 2014 [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

De vergadering die werd bijeengeroepen door de senior adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, bracht bijna twee dozijn landen en internationale organisaties bij elkaar. De volgende landen en organisaties stuurden hun respectievelijke vertegenwoordigers naar het Witte Huis om er met de volgende landen en organisaties rond de tafel te zitten: Bahrein, Canada, Cyprus, Egypte, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Nederland, Noorwegen, Oman, Qatar, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de Europese Unie, het Kwartet voor het Midden-Oosten, de Verenigde Naties en USAID, de hulporganisatie van de Verenigde Staten. Grote afwezigen waren de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas, die alles wat de Amerikanen onderneemt boycot sinds de VS op 9 december 2017 Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël en ook de UNRWA mankeerde op het appél, het aparte Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties.

‘Met de PA als het kan, zonder als het moet’
De Palestijnse Autoriteit was ook uitgenodigd, maar weigerde de uitnodiging: PA leider Mahmoud Abbas is nog steeds boos op president Donald Trump over zijn erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, en weigert sindsdien op geen enkele manier met de Verenigde Staten om te gaan en besloot tot een algemene boycot van de VS, behalve dan de stroom van Amerikaanse dollars die nog steeds ononderbroken in de kassa van de Palestijnse Autoriteit binnenkomt.

“We betreuren het dat de Palestijnse Autoriteit vandaag niet bij ons is,” zei Jason Greenblatt, de initiatiefnemer van het evenement. “Dit gaat niet over politiek. Dit gaat over de gezondheid, veiligheid en het geluk van de bevolking van Gaza en van alle Palestijnen, Israëli’s en Egyptenaren.”

Ook ontbrak in het gesprek iedereen van het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), het Palestijnse VN-agentschap dat verschillende sociale diensten verleent aan de inwoners van Gaza. Het leiderschap van de organisatie had geklaagd dat ze waren uitgesloten van de discussie. Onder verwijzing naar hun “praktijkervaring aan de grond waarbij we hadden kunnen helpen bij een gesprek over Gaza”  klaagde de directeur van UNWRA van het kantoor in Washington, Elizabeth Campbell, dat “we niet in staat waren om die schat aan informatie aan te bieden.”

Greenblatt rapporteerde over de huidige situatie in de enclave en zei dat hij voorstellen zou presenteren om de situatie te veranderen. “We hebben u hier gevraagd omdat we denken dat we het veel beter kunnen; we moeten veel beter doen,” zei Greenblatt aan de tafel. “Bedankt dat u alle onderlinge spanningen opzij hebt geschoven om met ons samen te werken”, schreef de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen Jason D. Greenblatt in een tweet na de vergadering. “Iedereen verliet de politiek aan de deur en concentreerde zich op praktische oplossingen.”

Beweren dat veel van de eerder besproken projecten in een zes uur durende top gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd zonder dat de PA de Gazastrook regeert, zei een Amerikaanse functionaris dat dit niet “de ideale situatie” zou zijn. “Ons doel is om de PA binnen te halen en de controle over Gaza te nemen indien dat mogelijk is,” zei een ambtenaar aan de meida. “Als de PA niet bereid is of niet in staat is om de projecten uit te voeren, dan zouden we zonder hen moeten doorgaan.”

De in Ramallah gevestigde PA-regering onder leiding van Mahmoud Abbas heeft het afgelopen jaar weinig of niets gedaan om de Gazanen te helpen, en er is nog genoeg om de situatie te verergeren. Maar premier Rami Hamdallah en hoofd van de inlichtingendienst, Faraj, reisden slechts enkele uren voor de vergadering van het Witte Huis naar Noord-Gaza om de inauguratie bij te wonen van een nieuw plan voor de behandeling van afvalwater – en in plaats daarvan werden ze aangevallen in een moordaanslag.

Fawzi Barhoum, de woordvoerder van Hamas, vertelde Middle East Eye dat dit de schuld van Israël was en zei…

“Hamas de misdaad van het aanvallen van het konvooi van Dr. Rami Al-Hamdallah veroordeelt. Hamas beschouwt deze misdaad als een essentieel onderdeel van het proberen de veiligheid in de Gazastrook te destabiliseren en verzoening en solidariteit aan te vallen. De handen achter deze misdaad zijn dezelfde handen die Mazen Fuqaha  hebben vermoord en probeerden generaal Tawfiq Abu Naim te vermoorden.”

Fuqaha was de commandant van de militaire vleugel van Hamas die vorig jaar werd gedood in Gaza en Tawfiq was de commandant van de interne veiligheidstroepen van Hamas in Gaza die een moordpoging in oktober 2017 overleefde. Hamas legde de schuld voor beide aanslagen destijds bij Israël hoewel het daar geen bewijzen voor had en Israël de feiten ontkende.

In het Arabisch en het Engels, tweette Greenblatt de veroordeling door het Witte Huis van de aanslag op Hamdallah en Faraj die eerder op de dag plaatsvond. “De inwoners van Gaza zijn door Hamas, PIJ en andere extremistische groepen aan de rand van de afgrond gebracht” schreef hij. “Een aanslag op de openstelling van de waterzuiveringsinstallatie door de delegatie van de PA is een aanslag op het welzijn van de bevolking van Gaza. Ik wens de gewonden een spoedig herstel toe.”

Tweets van Jason D. Greenblatt


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “History is Made as Israel, Arab States Attend Gaza Conference at White House” en het artikelFull Text: Remarks by Jason D. Greenblatt at White House Gaza Conference” van 13 maart 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Eric Cortellesa “After Gaza summit, White House says ready to pursue projects there without PA” van 14 maart 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.