Nederlandse moslimpartij in A’dam weigert antisemitisme verklaring te ondertekenen

Een politieke beweging die Nederlandse moslims vertegenwoordigt onderscheidde zich van bijna alle andere partijen van de hoofdstad toen ze weigerde een document te ondertekenen waarin antisemitisme werd veroordeeld.

Plaatje hierboven: De in Turkije geboren parlementariër Tunahan Kuzu (1ste van links), boegbeeld van de DENK-partij, had internationaal de aandacht getrokken toen hij tijdens het bezoek van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu aan Nederland op 7 september 2016  weigerde om deze de hand te schudden

De anti-integratie partij Denk, die vaak werd beschuldigd om antisemitisme te plegen, heeft niet gereageerd op een verzoek van de Joodse gemeenschap om het document te ondertekenen, getiteld ‘Amsterdams Joods Akkoord.’ Het stelt dat Joden recht hebben op het door het Amsterdamse stadsbestuur betaalde veiligheid want antisemitisme moet door het stadsbestuur bestreden worden en ook dat de Joodse elementen van de Amsterdamse geschiedenis aan de algemene bevolking moeten worden onderwezen.

Alle andere partijen van het kapitaal behalve één ondertekenden het document op dinsdag, twee weken vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in Nederland. De andere partij die de overeenkomst uitsloot, BIJ1, werd opgericht door een politicus die Denk verliet.

Volgens een enquête van 24 februari voorafgaand aan de verkiezingen, zullen Denk en BIJ1 vijf zetels uit de 45 van de gemeenteraad halen – een resultaat dat overeenkomt met het verwachte aantal zetels voor de regerende Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en bovenaan de projectie voor het Nederlands Arbeid in Amsterdam. Denk werd opgericht in 2016.

Donderdag bezocht Geert Wilders, de leider van de rechtse Partij voor de Vrijheid, een koosjer restaurant in Amsterdam dat in december werd vernield. Een Palestijnse asielzoeker sloeg de ramen van het HaCarmel-restaurant plat terwijl hij een Palestijnse vlag vasthield voordat hij in het eetcafé binnenviel en een Israëlische vlag uit het interieur haalde. Hij werd gearresteerd buiten het restaurant. Eerder deze week werd er een barst ontdekt in het raam van het restaurant.

Beveiliging voor Joodse instellingen was prominent aanwezig in de Amsterdamse campagne van de rechtse partij Forum for Democracy. Het was de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat het onderwerp het thema was van een hele verkiezingscampagne. De ondertekening van het document is een andere ongekende gebeurtenis, volgens de Organisatie van Joodse Gemeenschappen in Nederland, of NIK. In een verklaring zei het overkoepelende orgaan dat nooit eerder ‘partijen het eens zijn geworden over zaken die van belang zijn voor de joodse gemeenschap’ vóór een verkiezing.

Het document verwees niet naar de strijd van de gemeenschap om het behoud van de rituele slachting van dieren, of shechitah, legaal te houden. Wilders ‘ partij en verschillende anderen hebben een wet aangenomen die het verbiedt, maar de Senaat heeft het verbod in 2012 vernietigd. Nederland heeft zo’n 45.000 Joden, waarvan de meesten in Amsterdam wonen.


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelDutch Muslim party won’t join Amsterdam coalition against anti-Semitism” van 11 maart 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency ‘JTA)

Gerelateerd op deze blog

♦ Antisemitisch vandalisme stijgt in Nederland met 40% naar het hoogste niveau sinds 2007 [lezen]

6 gedachtes over “Nederlandse moslimpartij in A’dam weigert antisemitisme verklaring te ondertekenen

 1. De boodschap van de islam aan de wereld is dat de islam uiteindelijk alles wil vervangen: aanbidding, wetten, zelfs de kalender. Dit streven vindt je inmiddels in ieder land op aarde terug. Achter alle maskers willen ze allemaal de bestaande niet-islamitische wetten vervangen door de islamitische sharia wet, en iedere grondwet vervangen door de grondwet van het Kalifaat. En dat betekent bloedvergieten.

  Like

 2. Wat kun je verwachten van moslims. Sorry voor mjin Nederlans. Ik woon al 60 jaar niet in Nederland.

  Like

 3. Shalom; Deze mensen vergeten, dat veel van de islam aanhangende volkeren, nazaten van Avraham zijn. Dus Semieten.
  Daarom zeg ik: “Denk even na, voor je iets uitbraakt.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.