Opmerkelijk: Air India mag voortaan over Saoedi-Arabië vliegen op weg naar Israël

De verbeterde diplomatieke betrekkingen tussen Israël met enerzijds India en anderzijds Saoedi-Arabië beginnen stilaan vruchten af te werpen. Concreet betekent dit dat de Joodse staat stilaan uit zijn isolement geraakt, wat goed nieuws is voor Israël’s handel en economie. Geef toe: wie kan daar nu rouwig om zijn?

Plaatje hierboven: Hartelijke begroeting door Nahendra Modi: “Welkom in India, mijn vriend Netanyahu. Uw bezoek aan India is zowel historisch als bijzonder. Het zal onze nauwe vriendschap tussen onze volkeren verder cementeren” [beeldbron]

Na een aantal berichten van de afgelopen weken is bevestigd dat Air India in staat zal zijn om over het Saoedi-Arabische luchtruim te vliegen op zijn nieuwe route van New Delhi naar Tel Aviv. “Air India tekende vandaag een overeenkomst om over Saudi-Arabië naar Israël te vliegen,” zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Air India zal op 22 maart aanstaande zijn driedaagse New Delhi-route naar Tel Aviv lanceren.

Vóór deze aankondiging werden vluchten vanuit Israël naar het oosten gedwongen om rond het Arabische schiereiland te vliegen, wat uren aan de reis tijd toevoegde. De nieuwe route over Saoedi-Arabië zal de vliegtijd naar India terugbrengen van zo’n acht uur naar minder dan zes.

Hoewel de Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij, El Al, dat tot nu toe de enige luchtvaartmaatschappij was die directe vluchten van Israël naar India aanbiedt, kreeg nog geen toestemming om het luchtruim van de Saoedi’s te gebruiken, volgens Netanyahu. Als zodanig kan dit de Israëlische luchtvaartmaatschappij economisch benadelen, dus het is momenteel in besprekingen met de overheid over mogelijke subsidies.

Hoewel Israël en Saoedi-Arabië geen formele relaties hebben, zijn er de afgelopen jaren talloze berichten over meer clandestiene betrekkingen tussen de twee Midden-Oosterse machten, vooral omdat beide landen Iran als de primaire bedreiging in de regio zien.


Bronnen:

♦ naar een artikelAir India gains clearance to fly over Saudi airspace en route to Israel” van 12 maart 2018 op de site van de Jewish News Syndicate (JNS)

Gerelateerd op deze blog:

♦ Premier Netanyahu ongewoon hartelijk verwelkomd door premier Modi in Indië [lezen]

♦ Israël en India ondertekenen 9 samenwerkingsakkoorden bij het begin van bezoek van Netanyahu [lezen]

♦ Saoedi-Arabië wil nauwer samenwerken met Israël tegen Iran [lezen]

♦ Israël en Saoedi-Arabië ontmoeten elkaar stiekem in Caïro met een beetje hulp van een vriend [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.