PA premier Hamdallah naar Gaza voor inhuldiging afvalwaterzuiveringsinstallatie

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, zal op dinsdag 13 maart deelnemen aan de inauguratie van een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in Gaza, samen met PA Chef Inlichtingen Majed Faraj, terwijl belangrijke adviseurs van president Trump, Jared Kushner en Jason Greenblatt, een internationale vergadering voor ‘investeerders’ organiseren in het Witte Huis omtrent de humanitaire crisis in Gaza.

Plaatje hierboven: Het bedrijf Saqqa & Khoudary (SAK) uit Ramallah, won het ontwerp en bouwcontract van de Wadi Gaza Interim Afvalwater Zuiveringsinstallatie in augustus 2012. Het testen, in bedrijf stellen en opleveren van de zuiveringsinstallatie vond plaats in mei 2014 [beeldbron: SAK]

Het is het tweede bezoek van Hamdallah aan de Gazastrook sinds de ondertekening van een door Egypte bemiddeld ‘verzoeningsakkoord’ tussen de regerende Fatah-factie van de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-leiders van Gaza eind vorig jaar. De twee functionarissen van de Palestijnse Autoriteit zullen Gaza binnenkomen via de grenspost van Erez in het noorden van de Strook, volgens een verklaring van de PA-woordvoerder.

PA Chef Inlichtingen Majed Faraj keerde recent terug naar zijn huis in het vluchtelingenkamp van Dheisheh ten zuiden van Bethlehem in de Palestijnse Autoriteit, nadat hij eerder een medische ingreep had ondergaan in de Verenigde Staten.

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie zal meer dan 400.000 inwoners in Noord-Gaza bedienen, ervan uitgaande dat de terreurorganisatie Hamas voldoende elektriciteit zal leveren om de apparatuur naar behoren te laten werken.

Israël werkt samen met internationale donoren om stroom te leveren aan Gaza’s riolerings- en waterontziltingsfaciliteiten. Israel’s Water Autoriteit tekende in januari van dit jaar een overeenkomst met de Gaza Electricity Distribution Company (GEDCO) om drie megawatt elektriciteit te leveren aan een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Noord-Gaza, mogelijk dezelfde faciliteit. Bovendien is Israël overeengekomen om 1,5 megawatt elektriciteit te leveren aan een ontziltingsfabriek in Khan Younis in het zuiden van Gaza voor een bedrag van meer dan $ 40 miljoen, gefinancierd door de Europese Unie.

De fabriek, die deze maand volledig operationeel is, zal naar verwachting ongeveer 36.000 kubieke meter rioolwater per dag behandelen en de capaciteit hebben om 400.000 inwoners van Gaza te bedienen, terwijl ze ook grijs water voor landbouwdoeleinden leveren. Het wordt aangedreven door negen generatoren met hoge capaciteit die worden geleverd voor een bedrag van $ 75 miljoen, gefinancierd door de Wereldbank en een groep donorlanden. Momenteel levert de fabriek dagelijks 6000 kubieke meter water.

Gazastrook, juni 2016: Vervuiling van het zeewater [beeldbron: OCHA]

door Hana Levi Julian


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Authority Officials to Visit Enclave as White House Hosts Meeting on Gaza Crisis” van 13 maart 2018 en een artikelIsrael, International Donors to Supply Power, Water & Help Clean Up Gaza” van 28 januari 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA prime minister to visit Gaza on Tuesday” van 12 maart 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “PA premier Hamdallah naar Gaza voor inhuldiging afvalwaterzuiveringsinstallatie

  1. De “Palestijnse premier” gaat voor één keer naar Palestijns Gaza en pats is er al aanslag op zijn leven.

    Gelukkig voor hem kan hij het navertellen.

    Benieuwd wanneer de Israeli’s hiervoor de schuld gaan krijgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.