Antisemitisch vandalisme stijgt in Nederland met 40% naar het hoogste niveau sinds 2007

Het aantal incidenten met antisemitisch vandalisme dat vorig jaar in Nederland werd geregistreerd, steeg met 40 procent tot een intriest hoogtepunt van de afgelopen 10 jaren met 28 incidenten.

Plaatje hierboven: Joods Nederlands stel aan de vooravond van de vernietiging. Door de nazi’s gemarkeerd met een gele Davidster, wandelen zij langsheen de Juden Gracht (Joodsche Gracht) in de afgebakende Joodse wijk van Amsterdam, mei 1941. De massieve deportatie van Nederlandse Joden begon vanaf 14 juli 1942. Zij werden systematisch afgevoerd via kamp Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in het Oosten [beeldbron: Stichting Hoorspel]

De toename van vandalisme was onderdeel van een kleine algehele toename van antisemitische incidenten in 2017 ten opzichte van 2016, schreef het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël (CIDI.nl), in haar jaarlijkse incidentenverslag, dat de groep zaterdag publiceerde. CIDI registreerde 113 incidenten in 2017 in vergelijking met 109 in 2016.

Zorgwekkend zijn ook politieke uitingen met een antisemitische lading. CIDI-directeur Hanna Luden zei hierover: “De grenzen van waar legitieme kritiek op Israel overgaat in antisemitisme worden opgezocht en steeds vaker overschreden. Zo ook een WhatsAppgroep waar ‘Marokkaanse Joden’ van de PvdA uitgemaakt worden voor ‘verraders van onze gemeenschap’ zijn onaanvaardbaar.”

Dieptepunt is een afbeelding op Facebook (plaatje hieronder) van de politieke partij DENK, geleid door de Nederlands-Turkse lobyist Tunahan Kuzu, waarin een almachtige Joodse lobby in het schaduwduister zou opereren; een impliciete verwijzing naar de beruchte antisemitische Protocollen van de Wijzen van Sion alsmede uitspraken over de zogeheten “lange arm van Israël en de Joden”, aldus Hanna Luden op de site van CIDI.nl.

De gegevens werden gepubliceerd te midden van ongekende ontwikkelingen in het publieke debat over antisemitisme in Nederland. Deze maand ondertekenden bijna alle politieke partijen, die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, een ​​document waarin strengere actie tegen antisemitisme wordt aangekondigd. Deze actie volgde op het kapot slaan van ramen door een Palestijnse man in december van een koosjer restaurant in Amsterdam. Met een Palestijnse vlag, brak hij toen in en stal een Israëlische voordat hij werd gearresteerd.

Vorige week bezocht de rechts-conservatieve leider van de Partij voor Vrijheid, Geert Wilders, het restaurant. Het Forum voor Democratiepartij produceerde voor de eerste keer in de geschiedenis van de Nederlandse politiek een advertentiecampagne die zich uitsluitend richtte op antisemitisme voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Vier incidenten die door CIDI in 2017 werden geregistreerd, hadden betrekking op fysiek geweld tegen mensen. In één geval werden twee Israëliërs op 18 juli in een lift neergestoken in een buitenwijk van Amsterdam. Een getuige heeft later verklaard dat het om een antisemitische aanslag ging. Twee 18-jarige mannen werden voor de aanval veroordeeld tot gevangenisstraf. De slachtoffers waren niet in Nederland tijdens het proces en daarom was het getuigenis van de getuige niet onderbouwd.

Een ander incident, gedateerd 26 juni, betrof een Jood van Syrische afkomst die werd aangevallen op de Dam in Amsterdam vanwege het dragen van een Davidster-hanger. Hij was eerder dit jaar aangevallen in een fastfood eetcafe, waar verschillende mannen zijn arm braken, zei hij.

In zijn aanbevelingen drong CIDI er bij de rechter op aan zwaardere straffen op overtreders op te leggen om de afschrikking te vergroten. Het heeft ook de Nederlandse regering en de rechterlijke macht aanbevolen de definitie van antisemitisme door het Europees Parlement te volgen. Het bevat voorbeelden van demonisering van Israël. In de afgelopen jaren werd het overgenomen door het Verenigd Koninkrijk en Roemenië, naast andere landen.


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelAnti-Semitic vandalism in Holland rises 40% to highest level since 2007” van 10 maart 2018 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelCIDI Monitor Antisemitische Incidenten 2017: Antisemitische uitingen rukken op in politiek en internet” van 10 maart 2018 op de site van CIDI.nl

7 gedachtes over “Antisemitisch vandalisme stijgt in Nederland met 40% naar het hoogste niveau sinds 2007

 1. @Shapira 2012: op 13/3. Sluit me aan bij uw reactie. En natuurlijk, heeft ook de democratie in Israël, haar gebreken. Net als in elk ander land, omdat wij , mensen, nu eenmaal niet perfect zijn.

  Like

 2. @Ik ben er zeker van dat U ons precies kunt uitleggen waar die ‘afkeer voor Israel & Israeliërs bij sommige gehersenspoelde ignoranten vandaan komt.

  De vraag van Remco leek wat op de gekende variant “Ik ben geen antisemiet maar….” en dan volgt er gewoonlijk zo’n rist stereotiepen over de Joden weggegrabbeld uit de oude koekendoos.

  Gelukkig was jij er weer om hem van repliek te dienen. 😉

  Ps Remco: waarom zoveel mensen tegen Israël en ttegen Israëliërs zijn? Kort gezegd: omdat het Joden zijn die in een Joodse staat wonen.

  Geliked door 2 people

 3. Beste Remco,
  Ik ben er zeker van dat U ons precies kunt uitleggen waar die ‘afkeer voor Israel & Israeliërs bij sommige gehersenspoelde ignoranten vandaan komt.

  Tenslotte hebben mensen die de geschiedenis kennen geen ‘afkeer van Israel maar alleen grote bewondering.

  Bewondering wat de Joden in 70 jaar van een woestijn hebben opgebouwd. Bewondering dat de Joden na 2000 jaar in de gedwongen Diaspora teruggekeerd zijn naar hun oorsprong.

  Bewondering voor de democratische rechtstaat, de innovaties, de cultuur, de geschiedenis, de diversiteit, de overlevingsdrang, vrijheid van G-dsdienst & anders zijn en dus een voorbeeld te zijn voor alle naties in de wereld…..want dáár beste Remco, komt de afkeer vandaan.

  Over het begrip dat u toont over mensen die in WO2 bang waren om Joden te redden, daar kan ik inkomen. Niet iedereen is een held.

  Over hen heb ik het dan ook niet…..wel over de ‘goede’ burgers die kopgeld ontvingen voor het verraden van Joden, de brave buren die rondliepen in kleding & juwelen en aten van serviezen van Joden nadat ze waren weggevoerd en/of door hen verraden en die overlevende Joden verwelkomden met de vraag ‘waarom bent u teruggekomen’.

  Ik heb het over de politie mannen, bus & treinbestuurders die actief meehielpen met de razzia’s en de Nazi vereerders van de NSB en de vrijwilligers die in Duitsland gingen dienen.

  Ik heb het over een ‘beschaafd’ land als Nederland dat zich als énige ter wereld weigert te verontschuldigen voor hun actieve rol bij het vermoorden van hun medeburgers…..al waren het alleen maar Joden.

  Like

 4. @ Tom Hendrix en alle anderen hier…. hebben jullie enig idee waar deze afkeer voor Israël en Israëliërs vandaan komt? Of denken jullie soms dat in Israël alleen maar van die lieve, schattige, onschuldige, tolerante Joden wonen?
  En wat er in ‘de oorlog’ is gebeurd in Nederland praat ik absoluut niet goed….maar vergeet niet, de mensen waren bang en hadden honger, en als ‘deMoffen’ ontdekten dat je Joden op enigerlei wijze beschermde, dan waren de gevolgen niet mals! Ze deinsden er niet voor terug om lukraak een groep burgers te executeren als wraak als ze ontdekten dat je Joden in bescherming nam, en hen verraden had zo zijn voordelen…maar nogmaals, ik praat dat niet goed!

  Like

 5. @Shapira: 10.04. uur. Helemaal met U eens. Als Nederlander schaam ik mij! Wat zijn wij ( Nederlanders) een laf volk. Met voorop een MP Rutte, die het toonbeeld van lafheid is. Want men kwam niet op voor Israël, bij de laatste VN vergadering, waar Israël weer tot zondebok werd gekozen. En over de linkse landverraders, hoeven we het al helemaal niet te hebben. Bah!

  Geliked door 2 people

 6. Ach ja, Nederland.

  Dat zich altijd op de rug kloppende gave land waar procentueel en mét hulp van vele NL-instanties en brave burgers de meeste Joden werden weggevoerd naar de vernietigingskampen van de Nazi’s in Polen. (mag je dat vandaag nog wel zeggen?)

  Dus verbaasd hoeven we hier niet over te zijn. Een land waar Antisemitische partijen als DENK, NIDA & de partij vol Israelhaters van Sylvana Simons geliëerd zijn aan het zogenaamde liberale, progressieve Linkse Blok….PVDA/GL/SP.

  De ‘shock van deze partijen moeten we dan ook met een korrel zout nemen want indien het beter uitkomt worden de Joodse “medeburgers” morgen opnieuw door hen bij het oud vuil gezet om afgevoerd te worden…….gegarandeerd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.