Veteranen Israëlisch leger aan de slag als vrijwilliger in de sloppenwijken (favelas) van Rio de Janeiro

Vijfentwintig Israëlische backpackers op hun reis na het leger, de meesten van hen veteranen van IDF-gevechtseenheden, hebben besloten zich als vrijwilliger in de favela’s (sloppenwijken) van Rio de Janeiro te vestigen, de lokale kinderen te onderwijzen in het Engels en rekenen, en gemeenschapsinstellingen te renoveren als onderdeel van het programma Warriors Without Borders.

Een van de vrijwilligers, Lior Tabib, 25 j., is een voormalige luchtmachtofficier die zijn vriend kapitein Tal Nachman in 2014 verloor in Gaza. De twee waren van plan samen door Zuid-Amerika te reizen en Lior besloot zich bij de delegatie te voegen ter herinnering aan zijn vriend.

“Ik kende Tal al negen jaar,” vertelde Lior. “Voordat hij besloot zijn legerdienst te verlengen, kwamen we overeen dat we samen zouden reizen, omdat we tegelijkertijd zouden worden ontslagen. Dat was vier jaar geleden en we zijn er nooit in geslaagd om de details van onze reis te plannen.”

Ik heb me aangemeld als vrijwilliger omdat ik iets zinvols wilde doen tijdens mijn reis, iets anders, iets voor Tal. Voor mij is vrijwilligerswerk een kans om goed te doen zonder belang, net zoals Tal dat zou gedaan hebben. Ik weet zeker dat als hij nog in leven zou zijn, we dit samen zouden doen.”

Kapitein  Nachman werd gedood door friendly fire tijdens operaties aan de grens met Gaza vier jaar geleden, toen een soldaat van het Givati ​​verkenningsbataljon hem per ongeluk hem neerschoot nadat hij een andere soldaat voor een terrorist had aangezien.

In het begin werkten Lior en zijn collega’s in de Cantagalo Favela en onlangs zijn ze verhuisd naar een andere locatie in een buurthuis in de wijk Pavuna, gelegen aan de rand van de stad en omringd door favela’s.

Elke dag houden Lior en zijn vrienden lessen in verschillende onderwerpen voor de plaatselijke kinderen met de hulp van leden van de Joodse gemeenschap in de stad, die als tolken dienen. De vrijwilligers helpen ook met het renoveren van het gemeenschapscentrum in de buurt. Ze zijn ook actief in de favela’s van de stad Niterói, tegenover de Guanabara Baai van Rio.

Warriors Without Borders werd in 2014 opgericht door drie officieren van de divisie Duvdevan die tijdens hun reis door het Verre Oosten de vele Israëliërs ontmoetten die derde-wereldlanden bezochten en zich realiseerden dat het mogelijk was om die bron te gebruiken om Israël in een positief daglicht te stellen door vrijwilligerswerk.

Warriors Without Borders wordt voorgezeten door voormalig luchtmachtcommandant, de gepensioneerde majoor-generaal Eliezer Shkedi. De enige voorwaarde om lid te worden van een delegatie van Warriors Without Borders is eerst drie dagen vrijwilligerswerk doen bij de organisatie in een jongerendorp in Israël. De delegatie van dit jaar wordt ‘Team Daniel’ genoemd na Danieli Sonnenfelt, een vrijwilliger van de nationale dienst die in het Schneider Medical Center met kinderen met kanker werkte. Zij werd drie jaar geleden gedood bij een verkeersongeluk.

“We zijn minder dan vier jaar geleden met onze activiteiten begonnen, en dit is al de 13de delegatie”, zei organisatie-oprichter Gili Cohen. “Naast Brazilië zijn er elk jaar delegaties naar India, Nepal, Zuid-Afrika, Guatemala, Mexico, Argentinië en Ethiopië. Dit is een uitstekende gelegenheid voor ontslagen soldaten om een ​​op waarden gebaseerde activiteit te combineren met hun reis na het leger, met de nadruk op het presenteren van het ware gezicht van Israël aan de wereld.”

door Itamar Eichner


Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “IDF veterans volunteer at Rio favelas” van 11 maart 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

2 gedachtes over “Veteranen Israëlisch leger aan de slag als vrijwilliger in de sloppenwijken (favelas) van Rio de Janeiro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.