ISIS (Daesh) richt zijn pijlen op de Tempelberg in Jeruzalem

Israël ’s buiten de wet gestelde Noordelijke Tak van de Islamitische Beweging en een kleine groep aanhangers van Islamitische Staat (aka ISIS/Daesh) onder de Israëlische Arabieren, zijn verbonden door een gemeenschappelijk idee: het concept van een wereldwijd islamitisch kalifaat.

Plaatje hierboven: Tempelberg, Jeruzalem, 9 april 2014. Gemaskerde aanhangers van Islamitische Staat demonstreren met hun typische zwarte vlag op het plateau voor de Rotskoepel. Screenshot uit videobeelden van de Israëlische televisie [bron]

De onverwachte combinatie van aanhangers van deze twee rivaliserende bewegingen – die zeer verschillende manieren hanteren om dat doel te bereiken –  heeft de voorbije jaren pijnpunten zoals werkloosheid en ophitsing in de Jabarin-buurt Umm al-Fahm in het noorden van Israël bespeeld. In de afgelopen paar maanden is de gemeenschappelijke basis van de twee bewegingen uitgebreid tot de meest onstabiele plaats in Israël – de Tempelberg – en kan worden gezien in de vorm van drie terroristische cellen.

De eerste terreurcel voerde afgelopen juli een vreselijke terroristische aanslag uit op de compound van de Tempelberg. Haar leden waren opgevoed met de wilde verzinsels van de Noordelijke Tak en de Moslimbroederschap. De andere twee cellen zijn nieuw op het toneel en niet minder gevaarlijk: cellen van aanhangers van de Islamitische Staat die uiteindelijk in september en afgelopen februari werden ontmaskerd nadat ze onder de radar van de media waren gebleven.

De wazige lijn die aanhangers van de Noordelijke Tak scheidt van de Islamitische Beweging van ISIS-aanhangers blijkt te zijn wat hen samenbindt. Leider van de Noordelijke Tak sjeik Raed Salah ziet Jeruzalem als de hoofdstad van een internationaal moslim-kalifaat.

Het verhaal “Al-Aqsa is in gevaar”, waarmee Salah nauw wordt geïdentificeerd, is slechts één trap naar die specifieke hemel. De Islamitische Staat en haar aanhangers hebben echter nooit de grenzen van het toekomstige kalifaat beperkt of gedefinieerd, of er een hoofdstad voor genoemd. Na hun val in Syrië en Irak zijn de problemen van Jeruzalem en Al-Aqsa voor hen een nieuwe horizon, of op zijn minst een potentiële.

De manier waarop de Noordelijke Tak het ziet, het verhaal over Al-Aqsa die in gevaar zou zijn, is een hulpmiddel om de massa’s te rekruteren, en Al-Aqsa zelf is een plaats die “verlost moet worden van de Joodse ontheiliging” en “bevrijd van zijn ketenen”. Dat is haar ethos. Voor de kleine groep Arabische Israëlische aanhangers van de Islamitische Staat is Al-Aqsa alles wat de Noordelijke Tak zegt dat het is, en meer: ​​het is een hulpmiddel dat ISIS kan gebruiken om het idee van een Islamitische Staat en een actieve oorlog tegen Joden te verspreiden en te promoten en christenen als “de nieuwe ketters en kruisvaarders.”

Gedurende 50 jaar werden bedreigingen van de Tempelberg voornamelijk gezien als zijnde afkomstig van Joodse radicalen: ondergrondse bewegingen en fanatici die de verlossing wilden bespoedigen en de berg wilden opblazen of zelfs probeerden op te blazen. Veiligheidsfunctionarissen geloven tegenwoordig dat het Joodse front relatief rustig is.

Hoe meer Joden de Tempelberg bezoeken en hoe meer bezoekomstandigheden voor Joden verbeteren, hoe meer potentiële Joodse extremisten beginnen te beseffen dat teruggaan naar de fragiele situatie op de Tempelberg ertoe zal leiden dat de site opnieuw wordt afgesloten voor Joden. Verrassend genoeg heeft de Joodse zijde veel te verliezen.

Maar nu, voor de eerste keer sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967, wint het tegenovergestelde scenario – islamitische dreigingen en aanvallen – aan kracht. Afgelopen juli vermoordden drie inwoners van de buurt Ayin Ibrahim van Umm al-Fahm, twee agenten van de grenspolitie die de wacht hielden nabij de Tempelberg. Het was een aanval die scherp gevoeld werd.

Raed Salah nam deel aan begrafenissen van de terroristen die werden gedood tijdens het uitvoeren van de aanval, en liet geen twijfel bestaan over hun ideologische afstemming. Die aanval schokte de relaties tussen Israël, Jordanië, de Palestijnen en Arabische Israëli’s. Het duurde ongeveer twee weken om de vlammen te doven.

Lees hier verder.

door Nadav Shragai


Bronnen:

naar een artikel van Nadav Shragai “ISIS takes aim at Temple Mount” van 9 maart 2018 op de site van Israel Hayom