Palestijnse Autoriteit boycot Washington conferentie die situatie in Gaza wil verbeteren

De Palestijnse Autoriteit (PA) is van plan om volgende week in het Witte Huis een conferentie te boycotten, die de humanitaire situatie in het door Hamas gecontroleerde Gaza zal bespreken, in een poging om het dagelijks leven voor de burgerbevolking in de Strook te verbeteren. Het besluit kwam na een direct bevel van PA-voorzitter Mahmoud Abbas, in de nasleep van de aanhoudende spanningen tussen de PA en de Trump-regering na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

De conferentie wordt geleid door de Amerikaanse speciale gezant naar het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, die de afgelopen maanden heeft gewerkt aan de promotie van economische projecten tussen Israël en de PA. Greenblatt benaderde de Palestijnse Arabieren en vroeg hen om deel te nemen aan de conferentie en zij antwoordden dat, “gezien de Amerikanen zich ervan bewust zijn dat het echte probleem van Gaza een gevolg is van het beleid van Israël”, de PA niet van plan is om deel te nemen aan de conferentie.

Abbas heeft een alternatief gezocht voor directe gesprekken met Israël en heeft geweigerd om de Trump-regering als eerlijke bemiddelaar voor onderhandelingen te beschouwen sinds Trump’s verklaring van december Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. De PA-voorzitter sprak onlangs de VN-Veiligheidsraad toe [lees  hier en hier] en riep de internationale gemeenschap op om een ​​vredesconferentie in het Midden-Oosten te houden als alternatief voor een door de VS geleide bespreking tussen Israël en de PA.

“In reactie op de snelgroeiende humanitaire situatie in Gaza, bereiden belangrijke landen en belanghebbenden zich voor op actie: er was een bijeenkomst in Caïro op donderdag en er zal volgende week een brainstorming plaatsvinden in het Witte Huis om echte oplossingen te vinden voor de problemen die zich voordoen die door Hamas werden veroorzaakt,” schreef de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt op donderdag in de Washington Post.

“President Trump begrijpt dat verbetering van het leven van de Palestijnen in Gaza betekent een bloeiende economie opbouwen die zichzelf in stand kan houden. Dit zou niet alleen de belangen van de Palestijnen (inclusief de Palestijnse Autoriteit) en de Verenigde Staten dienen, maar het zou ook heel goed in het belang zijn van onze bondgenoten Israël en Egypte,” vervolgde Greenblatt, erop wijzend dat het falen van de terreurgroep om de Strook behoorlijk te besturen aan de basis ligt van het economisch en sociaal verval en dat de ‘hulp’ van Iran enkel de problemen nog heeft verergerd.

“Hamas mag niet worden toegestaan ​​om deel te nemen aan een toekomstige regering totdat het zich houdt aan de voorwaarden van het Midden-Oosten Kwartet – de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties – inclusief door zich expliciet te verbinden aan geweldloosheid, de staat Israël te erkennen, en aanvaarding van eerdere overeenkomsten en verplichtingen tussen de partijen,” zei Greenblatt.

“Hamas moet ontwapenen en zich inzetten voor vreedzame onderhandelingen. Hamas moet ook een andere humanitaire kwestie aanpakken en de vermiste soldaten van de Israel Defense Forces teruggeven die door Hamas zijn aangeslagen, evenals enkele Israëlische burgers. Er is een uitweg voor Gaza, maar enkel wanneer Hamas de moed heeft om het eigen falen toe te geven en een nieuwe koers in kaart te brengen,” voegde Greenblatt er in zijn opinie artikel toe.

De deelnemende landen en ‘belanghebbenden’ die de vergadering zullen bijwonen, zijn op dit ogenblik nog niet bekend maar functionarissen in Ramallah zijn op de een of andere manier meer gefocust op hun eigen rol in dit drama dan op het lot van de werkelijke sterren in de tragedie – de inwoners van Gaza zelf – en in plaats daarvan hebben ze de Trump-regering beschuldigd van het proberen de Palestijnse Autoriteit te ondermijnen.

Sprekend met de radiozender Voice of Palestine Radio zei PLO-lid van het Uitvoerend Comité Ahmad Majdalani, een adviseur van PA-leider Mahmoud Abbas, dat er geen behoefte was aan een vergadering omtrent de humanitaire crisis in Gaza, omdat de situatie daar ‘een politiek probleem is en geen humanitaire kwestie”. Majdalani beweerde dat de bijeenkomst eigenlijk deel uitmaakt van een bredere poging om Gaza van Ramallah te isoleren en om het Palestijnse nationale project te liquideren. Een soortgelijke vrees is herhaaldelijk uitgedrukt door PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “PA to boycott Washington conference on Gaza – Abbas orders PA officials to boycott White House conference on the humanitarian situation in Gaza” van 11 maart 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Palestinian Authority Snubs White House Invitation to ‘Stakeholder’ Meeting on Gaza Crisis” van 10 maart 2018 op de site van The Jewish Press